4 éve fizetem a gyerektartást. Jó kapcsolatban állok az ex-nejemmel. Papírt nem kértem még egy befizetésről sem. /Kézbe adom/ Ez helyes?
Naponta jön a lányom hozzám, iskola után én vigyázok rá. Mi lesz akkor, ha az ex "megbolondul"?
Nincs papír róla, érdemes lenne egy ügyvéddel készíttetni egy papírt, hogy mind idáig befizettem a gyerektartást??
Egyébként közös házunk van, Ők lakják...
érdemes, igen.
nem valószínű, hogy megbolondul, de biztos, ami biztos.
Én nem kezdenék bele, mert esetleg attöl a bizalmatlanságtól fog "megbolondulni", viszont a pénzt inkább utald át, akkor van róla papirod. (Indokként mondhatod, hogy az adó miatt neked igy kedvezöbb)
Gyerektartást csak fél évre visszamenöleg követelhetne, többet nem. Ha jan-tól átutalod, akkor nincs sok esély, hogy rafizetsz.
Ha bankon keresztül utalod nekik, nem kell papírt írnotok róla. Ez esetben, ha gond lenne vagy pereskedni kezdene később, csak elő kell szedni a banki kimutatásokat, és azonnal látszik, hogy honnan hová és mennyi pénz áramlott.
Ez persze csak mostanról megoldás a problémádra, a korábbi befizetéseket nem oldja meg. Viszont annak is van egy határideje, ameddig visszamenőlegesen lehet gyerektartást igényelni. Ezt a határidőt pontosan nem tudom, de kb egy év lehet. Szóval a volt nejed - még ha meg is "bolondulna" jövőben -, nem állíthatja, hogy 4 évig semmit se fizettél neki, most kéri egyben.
Remélem, ír ide majd valami jogász is. Ha nem, akkor javaslom neked a helyi bíróságon a heti panasznapot (telefonon megmondják neked, hogy mikor van). Ott ingyenes jogi tanácsot adnak neked, akármivel fordulhatsz hozzájuk: nem a titkárnővel fogsz beszélni, hanem egyetemet végzett jogásszal.
A banki átutalás tényleg elég. Ez még a bíróság előtt is megállja a helyét, nem kell róla külön szerződést írni.
egg polgári peres bíró családtagja
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!