Ki lesz az örökös?

Ez sok mindentől függ pl írnak e végrendelet,köte valakivel eltartási szerződést, lesz e közös gyerek. Majd ráérsz ezzel foglalkozni ha oda kell.
Nem házasok meg soha nem lesznek házasok jogilag együtt lakva.Ilyen alapon szülőkkel 18-30. évig él a gyerek mégsem lesz a felesége/férje jogilag.

Kérdező, ez első sorban attól függ, hogy van-e végrendelete. Ha van, akkor ugyanis az u.n. köteles részen felül (ami most 1/2, márc. 16 után az új Ptk-val 1/3-ra CSÖKKEN) az, akit a végrendeletben megnevez.
A köteles rész sorsa meg úgy alakul, hogy most az örökhagyó leszármazottai öröklik egyenlő részben, márciustól ez meg úgy változik, hogy a feleségnek is jár egy gyerek-résznyi. (itt se élettárs, se volt feleség nem játszik)
(a "nincs leszármazott" esetet hagyjuk, hisz vagy)

Jogilag az apa vagyonát a gyereke(i) öröklik egyenlö részben, az élettárs nem örölök semmit. Viszont a közös vagyonból (amit az együttélés alatt szereztek), jár neki - mint saját vagyon a közösnek a jövedelmek arányában rá esö rész. Tehát ha az egyik kétszer annyit keres az együttélés alatt, akkor a közös szerzeményböl is dupla annyi jár.
Az együttélés soha nem számít házasságnak, akármilyen régen is élnek is együtt.

"Jogilag az apa vagyonát a gyereke(i) öröklik egyenlö részben, az élettárs nem örölök semmit." - innen kimaradt az ugye, hogy HA NINCS VÉGRENDELET.
Mert hát egy szimpla kézzel írt vagy 2 tanús, asztalfiókban lévő magánvégrendelet is az élettársnak juttathatja a köteles rész feletti részt, tehát ma a felét, márciustól a 2/3-át...

a gyerekek örökölnek... 7 év(én 5ről tudtam) után lehet követelés, de az nem olyan szintű, mint házasság esetén...de akkor is a gyerekek örökölnek...
most van annyi változás, hogy a házastárs! nem csak haszonélvezetet hanem 1 "gyerek résznyit" örököl.. ha nincs gyerek, és az elhunyt szülei élnek, ők is örökölnek, ha van gyerek, mint nálatok te, akkor a szülők nem örökölnek...

"a gyerekek örökölnek... 7 év(én 5ről tudtam) után lehet követelés"
Ilyen nincs ez csak mese felejtsük már el.

7-es vagyok.. bocsánat.. azt tényleg nem fogadták el..
de a házastársi öröklést igen 2014 márc, 1-től van érvényben az új ptk szerint..
azt hittem teljes egészében elfogadták a javaslatot...de az élettársra vonatkozó dolgokat nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!