Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Min lehetne még spórolni, Ti...

Min lehetne még spórolni, Ti hogyan csináljátok?

Figyelt kérdés
Én már lemondtam a Matávos telefont, gázszolgáltatót váltottam, kötelezőt váltottam, visszavittük a kályhát a konyhába, hogy kevesebbet menjen a gázkonvektor, a kaján úgy spórolok,hogy nézem mikor mi az olcsóbb, laktató olcsó kajákat főzök...stb. Írjatok ti is ötleteket...
2009. dec. 4. 07:56
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
83%

Panelban lakókra is van ötletetek?

Ott úgye nem lehet nem fűteni, vagy begyújtani a kályhába

2009. dec. 4. 08:51
 12/28 anonim ***** válasza:
100%
Mi keressünk a közeli szavatos, leértékelt árukat, akár 50%-ot is meg lehet így spórolni a húson, tejterméken, pékárun. Itthon aztán rendszerezem, nagy része megy a fagyasztóba, és persze van, amit azonnal elkészítek.
2009. dec. 4. 09:26
 13/28 anonim ***** válasza:
100%

- Turkáló, bálás ruha.

- Kapcsolós elosztó, amivel kikapcsolom a nem használt készülékeket éjszakára. Nagyon sok kütyüm van, amiknek a tápegysége 5-10W-ot fogyaszt, ezek összeadva már pénz.

- Nálunk is az játszik, hogy "akkor vedd, amikor olcsóbb". Akkor viszont többet, amihez pénz kell. (De megéri.)

- Egyedi gázfűtésünk van, alacsonyabb hőmérséklet, több ruha, melegebb takaró. Felszereltem az korábbi termosztát helyett egy olyat, ami "okosabb". (Az eredeti csak tekerős volt, a mostani éjszakára magától csökkenti a fűtést, és ha elmegyek otthonról, egy gombnyomásra 3 órát, vagy másik gombnyomásig csökkent. Pár ezer forint volt.)

2009. dec. 4. 09:27
 14/28 anonim ***** válasza:
100%

Bizony, sokan elfelejtik, hogy a kikapcsolt, de standby készülékek is fogyasztanak, sokszor meglepően sokat. Összeadva kijön az a 10-30 watt, ami fogy éjjel-nappal. A takarékos izzók szerintem nem érik meg, mert sokba kerülnek, barátságtalan a fényük, ráadásul nem lehet csak úgy gyakran fel-le kapcsolgatni őket, mert a töredékére csökken az élettartamuk. A LED lámpákra lennék kíváncsi ilyen szempontból, bár azok meg gyengék, de fogyasztásban verhetetlenek.

A laptop fogyasztása is segít, ugyanis az 15-45 watt max, míg egy desktop gépé akár 300 watt is lehet, teljesítménytől függően.

A torrent és DC++ adja magát.

Leárazott, éppen lejáró termékek az áruk negyedébe is kerülhetnek, most szereztem 3 darab aznap lejáró Merci csokit 200-ért darabját(899 helyett). Persze nem ajánlott mindennel eljátszani ezt, pl hústermékkel necces lehet.

Cigi, pia teljes mellőzése. Sokszor lehet tapasztalni, hogy akiknél nagy a szegénység, valahogy mindig elfogy a napi feles és a doboz cigi.

Estébé, estébé...

2009. dec. 4. 09:46
 15/28 anonim ***** válasza:
100%

Többféle LED lámpát kipróbáltam, volt, ami tiszta pénzkidobásnak bizonyult. :(

Az sem fogyaszt sokat, csak van, amelyiknek kevés a fénye, és van, amelyikben a fele LED kialszik pár hónap után.

Azért nem adtam fel, végül sikerült beszerezni jó minőségűeket is. Ezeknek kékes, hideg a fényük, de eddig gond nélkül teszik a dolgukat, és marha keveset fogyasztanak. Viszont, ha az egész projektet nézem, akkor sokba került és nem érte meg. :(

A végső konklúzióm az esettel az, hogy legalább 48-60 nagy fényerejű LED-nek kell lennie egy lámpatestben. (A nagyon drága, CREEK és társai megoldásokkal nem foglalkoztam, ott speciális LED-ek vannak, de az áruk csillagászati.) E-bayről szereztem be őket, és ott is igaz volt, hogy "a legolcsóbb általában nem éri meg". A kékebb színűek fénye nagyobb, a sárgásabbaké szebb, de azok kevesebb megvilágítást adnak.

2009. dec. 4. 10:22
 16/28 anonim ***** válasza:
100%

A LED-del az is a baj, hogy új foglalatot kell hozzá venni. Az energiatakarékosak belemennek a régi E14 és 27-be.

A legjobb energiatakarékos a Compact Globe, barátságos a fénye és ereje is van, de az a legdrágább, olyan 2000 Ft-tól indulnak.

Én a hagyományos [link]

energiatakarékos izzók ellen vagyok, mert kifolyik a szemem tőlük. Ugyanez a helyzet a fénycsövekkel, amelyek 50Hz-en villognak. A CG túl drága, a LED túl gyenge fényerejű. Ember legyen a talpán, aki tudja, melyik a legjobb.

2009. dec. 4. 11:28
 17/28 A kérdező kommentje:
Köszi az ötleteket! Nekünk vill.boylerünk van, és az azt hiszem éjszakai árammal megy.A többi cuccost is át lehet kötni rá, valaki írta, hogy le lehet bukni vele...Az energiatakarékos izzóról, én is lecsrélgettem, 500 ft körüli db-ja, és nem sötét,mondjuk lehet hogy az olcsóbb nem is annyira en.takarékos,nem tudom.Még azon gondolkodom, hogy kutat kéne fúratni, és arra ráköttetni a f.szoba vízellátását( mondjuk ez is szabályellenes biztos),van valakinél esetleg ilyen megoldás?
2009. dec. 4. 12:33
 18/28 anonim ***** válasza:
100%
Annak aki panelben lakik! Ha távfűtésed van, akkor őszintén sajnállak. Én is laktam ilyen albérletben, el is költöztem! 30.000 fűtés cserébe 20 fok. Borzasztó volt. Ott a fűtéskorszerűsítés segítene, ha igényli a ház, de az is sok. Az ételen lehet sokat spórolni, ha még van miből leadni persze. meg hát elég sok hasznos dolgot leírtak itt..
2009. dec. 4. 14:15
 19/28 anonim ***** válasza:
100%
Nem kell a LED-hez új foglalat. Olyat rendelsz, amilyen kell. Van GU-10 (240V-os), MR16 (12V-os), E27/E14 (hagyományos, Edison foglalat, 240V-os).
2009. dec. 4. 14:17
 20/28 anonim ***** válasza:
100%
Ha ügyes vagy és szeles helyen laksz, a szélkerék opció. Ha a nap is sokszor süt, egy napkollektor sokat segít, így a bojler kiváltható. A napelem hatékony, de megfizethetetlen.
2009. dec. 4. 14:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!