Min lehetne még spórolni, Ti hogyan csináljátok?
Panelban lakókra is van ötletetek?
Ott úgye nem lehet nem fűteni, vagy begyújtani a kályhába
- Turkáló, bálás ruha.
- Kapcsolós elosztó, amivel kikapcsolom a nem használt készülékeket éjszakára. Nagyon sok kütyüm van, amiknek a tápegysége 5-10W-ot fogyaszt, ezek összeadva már pénz.
- Nálunk is az játszik, hogy "akkor vedd, amikor olcsóbb". Akkor viszont többet, amihez pénz kell. (De megéri.)
- Egyedi gázfűtésünk van, alacsonyabb hőmérséklet, több ruha, melegebb takaró. Felszereltem az korábbi termosztát helyett egy olyat, ami "okosabb". (Az eredeti csak tekerős volt, a mostani éjszakára magától csökkenti a fűtést, és ha elmegyek otthonról, egy gombnyomásra 3 órát, vagy másik gombnyomásig csökkent. Pár ezer forint volt.)
Bizony, sokan elfelejtik, hogy a kikapcsolt, de standby készülékek is fogyasztanak, sokszor meglepően sokat. Összeadva kijön az a 10-30 watt, ami fogy éjjel-nappal. A takarékos izzók szerintem nem érik meg, mert sokba kerülnek, barátságtalan a fényük, ráadásul nem lehet csak úgy gyakran fel-le kapcsolgatni őket, mert a töredékére csökken az élettartamuk. A LED lámpákra lennék kíváncsi ilyen szempontból, bár azok meg gyengék, de fogyasztásban verhetetlenek.
A laptop fogyasztása is segít, ugyanis az 15-45 watt max, míg egy desktop gépé akár 300 watt is lehet, teljesítménytől függően.
A torrent és DC++ adja magát.
Leárazott, éppen lejáró termékek az áruk negyedébe is kerülhetnek, most szereztem 3 darab aznap lejáró Merci csokit 200-ért darabját(899 helyett). Persze nem ajánlott mindennel eljátszani ezt, pl hústermékkel necces lehet.
Cigi, pia teljes mellőzése. Sokszor lehet tapasztalni, hogy akiknél nagy a szegénység, valahogy mindig elfogy a napi feles és a doboz cigi.
Estébé, estébé...
Többféle LED lámpát kipróbáltam, volt, ami tiszta pénzkidobásnak bizonyult. :(
Az sem fogyaszt sokat, csak van, amelyiknek kevés a fénye, és van, amelyikben a fele LED kialszik pár hónap után.
Azért nem adtam fel, végül sikerült beszerezni jó minőségűeket is. Ezeknek kékes, hideg a fényük, de eddig gond nélkül teszik a dolgukat, és marha keveset fogyasztanak. Viszont, ha az egész projektet nézem, akkor sokba került és nem érte meg. :(
A végső konklúzióm az esettel az, hogy legalább 48-60 nagy fényerejű LED-nek kell lennie egy lámpatestben. (A nagyon drága, CREEK és társai megoldásokkal nem foglalkoztam, ott speciális LED-ek vannak, de az áruk csillagászati.) E-bayről szereztem be őket, és ott is igaz volt, hogy "a legolcsóbb általában nem éri meg". A kékebb színűek fénye nagyobb, a sárgásabbaké szebb, de azok kevesebb megvilágítást adnak.
A LED-del az is a baj, hogy új foglalatot kell hozzá venni. Az energiatakarékosak belemennek a régi E14 és 27-be.
A legjobb energiatakarékos a Compact Globe, barátságos a fénye és ereje is van, de az a legdrágább, olyan 2000 Ft-tól indulnak.
Én a hagyományos [link]
energiatakarékos izzók ellen vagyok, mert kifolyik a szemem tőlük. Ugyanez a helyzet a fénycsövekkel, amelyek 50Hz-en villognak. A CG túl drága, a LED túl gyenge fényerejű. Ember legyen a talpán, aki tudja, melyik a legjobb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!