Ki döntheti el, hogy milyen temetés legyen? Feleség vagy szülők?
Ismerős férje haldoklik,napjai vannak.
A feleség hamvasztani és tengerbe szórni akarja (tengerparton ismerkedtek meg,oda vinné el), a szülők hagyományost temetést akarnak a családi sirhelyre.
Kié lesz a döntés?
Mi az a lemosás?
Nekem beleszólásom nulla,csak szüleim jóbarátja a feleség.
Remélem sosem lesz ilyenben részem,de én biztos összetörnék annyira,hogy nem lenne erőm hadakozni,hogy mi legyen miután meghal,hisz ha már meghal életem szerelme,akkor teljesenmindegy lenne nekem hogy föld alatt vagy tenger mélyére süllyedve vannak a maradványai.Az emléke a fejemben maradna úgyis.
Nincs ilyen információm.
Lesz egyébként egy megemlékezés a hamvasztás után,ahol ott lesz a család,barátok,kollégák,csak utána az urnát hazaviszi,majd Olaszországba szétszórni.
Nem mindenhol jön szóba a temetés ennyi idő alatt sem,nem idős a férj,40 sincs.
Szüleimmel ahogy beszélgettünk,mondták,hogy dehát ők sem tudják hogy a másik mit is szeretne,nem is gondolkodtak ilyenen,alig 50 évesek.(de most megbeszéltük,ha ideje van,hamvasztás és föld alá a szülőfalujukban egymás mellé-"kellemes" téma)
A lemosás (vagy bemosás) egy temetési forma. Itt a hamvakat egy föld alatti vízbe, tartályba, föld alatti tárolóba (temetőnként változó, hogy mibe) mossák bele. Egy szép szertartás folyamán. Nem kell sírhelyet váltani, és egy nagy megemlékező táblára írják a neveket.
Itt írnak róla egy szakaszon.
Én ezt fogom egyszer választani, mert nem szeretném, hogy a gyerekeimnek azzal legyen gondjuk, hogy 25 évente újítsák meg a sírbérlést. Sokan nem tudják, hogy a sírhelyt nem egyszer kell megvenni, és ha nem fizeti valaki majd a következő bérlést, akkor szépen rád temetnek.... :(, leborítják a sírkövet stb. Tehát büntetés nélkül mondhatni meggyalázzák a sírod :(
Kívülállóként ilyet mondani, hogy a szülőkre kellene tekintettel lenni, szerintem nem lehet, mert fogalmunk sincs, de még a kérdezőnek sem, hogy régebben, bármikor is szóba került-e a férj és a feleség között ilyen téma.
Mert ha igen, még ha évekkel ezelőtt is és a férj ezt kérte, akkor nagyon is jogos, ha a feleség így dönt.
Mi még nem vagyunk öregek, de a párommal már beszéltünk erről úgy, hogy nem tettük közhírré sem a szülőknek, sem másnak.
A lényeg, hogy a feleség fog végül dönteni, más kérdés, hogy ő és a család többi tagja meg tudják-e ezt a helyzetet úgy oldani, hogy lehetőleg ne tetézzék még az érzelmi sérüléseket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!