Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » A feleségek a férjeik házában/...

A feleségek a férjeik házában/lakásában élnek avagy közös tulajdonban?

Figyelt kérdés
2009. nov. 29. 09:44
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk fele fele. Én hoztam alapként egy kisebb lakást (amit eladtunk), övé volt a megtkarított pénz, amiből kiegészítettük, plusz együtt vettünk fel hozzá hitelt, így abszolúte közös minden.
2009. nov. 29. 12:21
 12/18 anonim ***** válasza:
És akkor hol marad az a törvény, hogy 5 év után MINDEN közös lesz?
2009. nov. 29. 12:27
 13/18 anonim ***** válasza:
100%

@12:27

Nincs ilyen törvény.

2009. nov. 29. 13:07
 14/18 anonim ***** válasza:
100%
Mi közös tulajdonban élünk a férjemmel, 50-50%ban tulajdonoljuk az ingatlant. Mivel egyikőnknek sem volt semmije a házasságkötés előtt és együtt teremtettünk meg mindent.
2009. nov. 29. 13:41
 15/18 anonim ***** válasza:
100%

én még anno 18 évesen kaptam egy lakást, most ebben élünk a párommal, de nem frusztrál egyikünket sem. az én családom dolgozott meg érte, ő miért kapna belőle részt???

nem sajnálom tőle, egyébként mindent közösnek kezelünk, együtt fizetünk mindent.

ha nagyobb lakásra lesz szükségünk, akkor összedobjuk amink van, és megvesszük. onnantól jogilag is közös lesz.

2009. nov. 29. 15:00
 16/18 anonim ***** válasza:

[link]

a házastársak osztatlan közös tulajdona mindaz, amit a házassági életközösség ideje alatt akár együttesen, akár külön-külön szereztek, kivéve azt, amelyik valamelyik házastárs különvagyonához tartozik.

A bírói gyakorlat a közös vagyon mellett vélelmet állít fel, mely szerint az életközösség fennállása alatt szerzett, illetőleg annak megszűnésekor meglevő vagyontárgyat a házastársak közös tulajdonának kell tekinteni, hacsak különvagyoni jellegét nem bizonyítják.

Az ítélkezési gyakorlat szerint a közös szerzés egyenlő arányú szerzést jelent, ezért vélelmezni kell azt, hogy a megszerzett vagyontárgy a házastársak egyenlő arányú közös tulajdona.

2009. nov. 29. 15:16
 17/18 anonim ***** válasza:
Az én lakásomban élünk. 19 évesen nagymamámtól örököltem egy kis önkormányzati lakást, amit szülői segítséggel és kölcsönből vettünk meg. Ekkor már házas voltam. Úgyhogy szerződést kötöttünk, mert ugyan házasság alatt vettük meg a lakást, de nem a férjem pénzéből, ő egy fillért nem adott bele. A kölcsönt is abból fizettem vissza, hogy kivolt adva, és később az ebből befolyt összegből vettem egy nagyobb lakást és újítottam azt fel. Úgyhogy én ragszkodtam a házassági szerződéshez, aminek tényleg csak akkor van jelentősége, ha megromlik a házasságunk és esetleg a válás mellett döntünk. Amíg jól megvagyunk addig nincs jelentősége annak, hogy kinek a tulajdona a lakás.
2009. nov. 30. 12:04
 18/18 anonim ***** válasza:

A férjemmel közösen építettünk egy házat, ebben 50%-50% tulajdoni részünk van...

Én örököltem egy bp-i lakást, ami 100%-ban az én nevemen van, ebben élünk jelenleg...

Közben a férjem megörökölte a szülei házát, ami 100%-ban az ő nevén van...

A házasság előtt szerzett vagyon (ingó vagy ingatlan) illetve a házasság alatt örökölt vagyon is KÜLÖNVAGYONNAK számít, ami válás esetén nem lehet osztozkodás tárgya!!! Sem 5 év után, sem 30 év után!...

Az már bonyolítja a helyzetet, ha az egyik házastárs különvagyoni lakásához közösen hozzáépítenek pl. egy szobát, ez már közös tulajdonú lesz!...

Vagy a lakást/házat közösen felújítják és ebbe belemegy a másik házastárs saját pénze is...

A különvagyon akkor válik közösvagyonná, ha ezt eladja a tulajdonos-házastárs és közösen vesznek ebből egy közös másik lakást!... Na, ezután a különvagyon beolvad közösvagyonná, innentől kezdve osztozkodni kell rajta.

Amúgy minden csodaszép addig, amíg szerelem van és boldogság... De ha ez elmúlik, akkor sokan rádöbbennek, hogy a Világ Legdrágább Asszonykája egy vérszomjas sárkány, a Legdrágább Mackó meg egy rohadt disznó, aki a legszemetebb módszereket is beveti, hogy megszerezze a lakásunkat magának...

Szóval, a legboldogabb pillanatban kell okosnak lenni és igenis Házassági Szerződést írni, ha nem akarunk a saját lakásunkból/házunkból a hajléktalanok közé kerülni.

2009. dec. 6. 03:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!