A feleségek a férjeik házában/lakásában élnek avagy közös tulajdonban?
én még anno 18 évesen kaptam egy lakást, most ebben élünk a párommal, de nem frusztrál egyikünket sem. az én családom dolgozott meg érte, ő miért kapna belőle részt???
nem sajnálom tőle, egyébként mindent közösnek kezelünk, együtt fizetünk mindent.
ha nagyobb lakásra lesz szükségünk, akkor összedobjuk amink van, és megvesszük. onnantól jogilag is közös lesz.
a házastársak osztatlan közös tulajdona mindaz, amit a házassági életközösség ideje alatt akár együttesen, akár külön-külön szereztek, kivéve azt, amelyik valamelyik házastárs különvagyonához tartozik.
A bírói gyakorlat a közös vagyon mellett vélelmet állít fel, mely szerint az életközösség fennállása alatt szerzett, illetőleg annak megszűnésekor meglevő vagyontárgyat a házastársak közös tulajdonának kell tekinteni, hacsak különvagyoni jellegét nem bizonyítják.
Az ítélkezési gyakorlat szerint a közös szerzés egyenlő arányú szerzést jelent, ezért vélelmezni kell azt, hogy a megszerzett vagyontárgy a házastársak egyenlő arányú közös tulajdona.
A férjemmel közösen építettünk egy házat, ebben 50%-50% tulajdoni részünk van...
Én örököltem egy bp-i lakást, ami 100%-ban az én nevemen van, ebben élünk jelenleg...
Közben a férjem megörökölte a szülei házát, ami 100%-ban az ő nevén van...
A házasság előtt szerzett vagyon (ingó vagy ingatlan) illetve a házasság alatt örökölt vagyon is KÜLÖNVAGYONNAK számít, ami válás esetén nem lehet osztozkodás tárgya!!! Sem 5 év után, sem 30 év után!...
Az már bonyolítja a helyzetet, ha az egyik házastárs különvagyoni lakásához közösen hozzáépítenek pl. egy szobát, ez már közös tulajdonú lesz!...
Vagy a lakást/házat közösen felújítják és ebbe belemegy a másik házastárs saját pénze is...
A különvagyon akkor válik közösvagyonná, ha ezt eladja a tulajdonos-házastárs és közösen vesznek ebből egy közös másik lakást!... Na, ezután a különvagyon beolvad közösvagyonná, innentől kezdve osztozkodni kell rajta.
Amúgy minden csodaszép addig, amíg szerelem van és boldogság... De ha ez elmúlik, akkor sokan rádöbbennek, hogy a Világ Legdrágább Asszonykája egy vérszomjas sárkány, a Legdrágább Mackó meg egy rohadt disznó, aki a legszemetebb módszereket is beveti, hogy megszerezze a lakásunkat magának...
Szóval, a legboldogabb pillanatban kell okosnak lenni és igenis Házassági Szerződést írni, ha nem akarunk a saját lakásunkból/házunkból a hajléktalanok közé kerülni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!