Hogyan lehet túllépni a sértettségen a családi béke érdekében?
Több eset is volt a párom családjával kapcsolatban, ami szerintem sértő volt rám nézve, és besokalltam, nem látom szívesen őket, de mégiscsak az Ő családja.
2 pl. írnék most csak le:
1. valamikor jó pár évvel ezelőtt rokonlátogatáson voltunk, amikor eltűnt a pénztárcámból pénz. Ott szabályosan lehülyéztek, hogy képzelem, hogy itt valaki lop. Bemagyaráztam magamnak, hogy kirántottam biztos a tárcámból és elvesztettem. 1 héten belül egy másik eset kapcsán kiderült, hogy egy rokon gyerek volt az, aki belemászott a tárcámba, de senki még egy bocsánatkérést sem engedett meg magának,se szülő, se gyerek, a pénz visszaadásáról ne is beszéljek, pedig nekem akkor sokat számított az a pénz.
2. mikor a lányom született, anyósomék rábeszéltek minket, hogy költözzünk oda, mennyire jó lesz. Amikor segíteni akartam a házimunkában, akkor mindig kritizált, hogy nem jól csinálom, pedig csak nem az ő rutinja szerint végeztem a dolgokat. Beleszólt a gyereknevelésbe, és mi ezt nem bírtuk, elköltöztünk,erre a szemünkre vetette, hogy nem olyan házat vettünk, amiben ő is elfér.
És még jó néhány eset van, ami engem bánt, és már előre idegesít, hogy találkozni kell velük. Hogyan lehet az ilyen eseteket higgadtan kezelni?
Sehogyan sem. Ugyanis semmiféle családi békéről szó nincsen itt, és nem is lesz.
Van rá tanácsom: a régi sérelmeket próbáld magadban feldolgozni (naplóírás, pszichológus vagy jógázás vagy akármi formájában), VAGY leülni és kibeszélni magadból. Ez utóbbi a nehezebb, mert egy agresszor - mint amilyen az anyóspajti is - nem fogja ezt szó nélkül tűrni, sőt még te leszel a hülye, hogy egyáltalán szóba mered hozni a régi dolgokat.
Írhatsz virtuális levelet is (azaz egy rendes levelet, akár a gépen, akár kézzel, amelyben kibeszéled, kiordítozod, lelkileg kihányod - bocs, de ez a legjobb szó rá - a fájdalmaidat. Címezd annak, akire haragszol, DE soha ne küldd el! Írd le újra és újra, se soha ne olvasd vissza! Amikor kiírtad magadból, másnap töröld az egészet.
(Lásd: pl. gyomormosás után sem szoktunk turkálni a hányadékban, hacsak nem okkal tesszük.)
Addig csináld ezt újra és újra, amgí egyszer csak elfogy. Már nem fáj.
UTÁNA: szigorúan meg kell húzni a saját határaidat. Tudni, hogy kinek mit adsz, kivel milyen szintű kapcsolatot tartasz fenn, és ha újfent megbánt, hogyan vágsz vissza, és utána hogyan hagyod ott faképnél.
Ha a férjed egy nagy mamlasz, akire nem lehet számítani, mert a számára anyuka az isten, és őt nem lehet megbántani, akkor csakis magadra számíthatsz. Ez a nehezebb út. Egyébként a férjeddel kellene mindent megbeszélned, hogy anyóspajti ne verhessen éket közétek, csakhogy ehhez a férjednek az a hajlandósága volna szükséges, hogy téged választ, és nem az anyját, azaz hajlandó volna felnőni végre.
Akkor tudsz higgadt lenni, ha már nincsenek benned tüskék a múlt miatt és a mindenkori jelen helyzetet megtanulod kezelni.
Pl. Amikor anyuska elkezd kritizálni, azonnal rá kell szólni: köszönjük az észrevételt, de megkérjük, törődjön a maga dolgával inkább. Udvariasan is lehet határozott az ember sőt, olyan kemény is, mint a gyémánt.
Azt pedig mindenki előtt tisztázni kell, hogy ha még egyszer eltűnik a pénzed vagy bármely értéked a házból, akkor azonnal a rendőrségre fog elmenni,és feljenetést teszel, akárki is volt a tettes.
Ha kölcsönt kérnek, akkor csakis szerződésben adsz pénzt, és ha nem adják vissza, azonnal perelsz. Ilyenekkel lehet egy erősen problémás családot kordában tartani.
A "mégiscsak az ő családja" érvényét veszti akkor, ha a család összefog azért, hogy téged kicsináljon vagy a családodat szétzilálja. Ilyenkor a férjet el kell engedni, hogy akkor mehet anyukához vagy a testvéreihez, amikor akar, de egyedül. Ha a gyerek megy vele, akkor menjen, de TE nem! Ha a férjeden keresztül üzengetnek, vagy ami rosszabb, a gyereken keresztül, akkor tessék őket azonnal helyre tenni!
Itt neked kell harcolnod önmagadért és a családodért. Családi béke nincs ott soha, ahol folyton működik egy sz--rkakavaró - és ez valószínűleg az anyósod.
Minden jót és sok erőt, kitartást! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!