Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Elmondjam a családomnak, hogy...

Elmondjam a családomnak, hogy teljesen összezuhantam, vagy inkább ne rontsam el az ünnepüket?

Figyelt kérdés

Az egyetemen gondjaim vannak - 30 kredit hiányzik a diplomához, ennek is a nagyja a szakdolgozat lenne, de már két éve szenvedek vele, nem tudom megcsinálni. Ez nagyjából onnan indult, hogy össze akartam költözni az akkori párommal, de a szüleim nem akarták. Azt mondták, hogy oké, de ha összeköltözünk, nem támogatnak. Ők azt hitték, hogy ez visszatart, de én nagyon szerelmes voltam. Elkezdtem dolgozni, persze így nehézkesebbé vált a dolog. Ráadásul később szakítottunk is, onnantól nagyon nehézzé vált a helyzetem, mert normális munkát nem találok (totál haszontalan szakmám van), és folyamatos rettegésben élek, hogy mi lesz így.

Emiatt elvállaltam egy olyan munkát, ahol embertelenül sokat kellett dolgoznom embertelenül kevés pénzért. Úgy gondoltam, ez biztosítja, hogy hosszútávon legyen munkám, mert a munkaadóim is tudták, hogy ezt senki nem vállalná.

Viszont a munka kikészített, nem volt erőm egyetemre járni, tanulni meg pláne nem. Most a munkám elveszítettem, a félévem meg csak arra volt jó, hogy elszórjak egy csomó pénzt. És most se munka, se egyetem, ráadásul gőzöm sincs, miből fogok megélni.

A szüleim évek óta el vannak keseredve, hogy a legokosabb gyerekük sem viszi semmire. Lassan én is kezdem belátni, hogy ez van. Évek óta próbálkozom, hogy lenne jobb, de kezdem úgy érezni, hogy nincs értelme.

Azóta másik párom van, akivel együtt élünk. És az utóbbi időben kb. az jár az eszemben, hogy hagyni kéne az egyetemet, és inkább jó lenne egy gyerek. Esetleg mellette, szabadabb időbeosztással befejezni ezt a pár tárgyat. De a szüleim ezen teljesen kiakadnának.

Mi lenne a jó megoldás? Most elég kuszán sikerült leírni, de a lényeg az, hogy elmondjam az ilyen jellegű félelmeim vagy inkább tartsam magamban és ne szomorítsam el őket? Csak nekem is olyan nehéz, senkivel nem tudom ezeket megbeszélni, és egyre jobban nyomaszt.

2013. dec. 13. 11:21
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

Jogos, és tény, hogy kicsit elsodródtam. De nyáron szakítottunk, és nem volt időm arra várni, hogy felvegyenek a kollégiumba úgy, hogy a jelentkezési határidő már lejárt, szóval maximum várólistás lehettem volna. De addig meg akkor is lakni kell valahol.

Igazából azért nehéz, mert nincs semmilyen háttérbázisom, semmi biztos pont. Szóval mindig az aktuális problémát kell megoldanom akkor is, ha tudom, hogy hosszútávon nem lesz jó. például nyár közepén megkötöm az albérleti szerződést, mert mégse lehetek hajléktalan őszig.

Jó lenne, ha tudnám, hogy valakire tudok számítani. Ha nem is anyagilag, legalább érzelmileg. Azt gondolom, hogy könnyebb lenne jó döntéseket hozni. De egy olyan háttér se lenne rossz, ahol tudom, hogy ha kell, anyagilag is támogatnak.

Na mindegy, lehet hogy tényleg túl sokat siránkozom. Csak így most borzasztóan nehéz, mert nem tudom, hogy mit tegyek, hogy ne rontsam el mások karácsonyát, de azért a sajátomat se..

2013. dec. 13. 12:56
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

de miért ragaszkodsz ennyire ahhoz, hogy barátodnál élj?

miért nem mész haza? írtad, hogy nehéz a szüleidnek is, de gondolom ha nem pazarolnál hanem rendesen segítőkészen ott laknál, nem küldenének el.. nem?

2013. dec. 13. 13:34
 13/16 A kérdező kommentje:

A szüleim 3 órára laknak Pesttől egy vidéki kisvárosban. Onnan már biztosan nem tudnék egyetemre járni, rengeteg idő és hatalmas költség lenne.

180 ezer forintból élnek hárman. Ez nem valószínű, hogy nőne, mert nem találnék az adott feltételekkel munkát (hei 2 vagy 3 nap el kéne utaznom az egyetem miatt)

Anyukám nem dolgozik és alkoholista. Idén háromszor látogattam meg őket egy vagy két napra. Ennyi idő minden alkalommal elég volt ahhoz, hogy mindennek elhordjon, ahol a hülye k..va még a kedvesebbek közé tartozik. A három alkalomból kétszer meg is ütött, mert amikor elkezdte mondani, hogy milyen csalódott bennünk, mert már a húgom is csúszik az egyetemmel, visszaszóltam. Azt találtam mondani, hogy talán nem így lenne, ha én nem egy idegen család alól takarítanám a kakit, ő meg egy gyógyszergyárban pakolná a tablettákat napi sok órában, hogy finanszírozni tudjuk az egyetemet. Hanem esetleg elmehetne ő dolgozni ahelyett, hogy most otthon ül és semmit nem csinál, csak berúg, aztán részegen osztja az észt mindenkinek.

Ha hazamennék, vele lennék összezárva, az pedig ilyen körülmények között tönkretenné az idegeim. Így is nehéz, hogy visszafog az elkeseredés, hogy soha semmire nem fogom vinni, nem kell, hogy ráadásul egész nap ezt hallgassam.

Ezen felül olyan általános és higiéniai állapotok uralkodnak a házban, amit az én szervezetem nem tolerál. Valahányszor meglátogatom őket, összeszedek valamilyen fertőzést. Kitakarítani nem lehet, mert ha nekiállok, azonnal el vagyok hordva mindennek, hogy hogy képzelem, hogy felülbírálom az ő takarítását és pocsékolom a vizet, azt a kádat húsvétra kisúrolta, miért nem jó az decemberben?

Mindent összevetve elég sok indokom van arra, hogy tartsam a távolságot. Azt tudom, hogy ha választanom kéne, hogy ne legyen diplomám vagy hogy velük éljek még egy évet, egyértelműen az elsőt választom. Ha kell, az érettségim is visszaadom.

De ettől még azért szeretnék velük jó kapcsolatot, mert mégiscsak a családom, és jó lenne, ha amikor néha találkozunk, akkor jól éreznénk magunkat együtt és nem keseríteném el őket még jobban. Tudom, hogy anyukám se jókedvéből iszik, apukám pedig ezzel már annyira tönkretette, hogy nem akarok rajta még én is rontani.

2013. dec. 13. 13:56
 14/16 anonim ***** válasza:
100%

Kb. ezeket tudod csinálni:

- egyetemen halasztasz, addig dolgozol, mint a güzü, szedsz össze pénzt, amiből megélsz, amíg befejezed az egyetemet,

- munkát otthagyod, egyetem mellett diákmunkát vállalsz,

- a kettő kombinálása: halasztasz, addig szedsz össze pénzt, utána egyetem + diákmunka.

A gyereket egyelőre hagyd a fenébe, ne légy egyike a rengeteg nőnek, aki a reménytelen élete elől menekül a babázásba, aztán itt sír a GYIK-en, hogy sz@r az élete meg kevés a gyerektartás.

2013. dec. 14. 02:33
 15/16 anonim ***** válasza:
100%

Akkor osszegezve:

Kellene egy lakhatas minel olcsobban. (Kolesz? Lehet irni a helykiosztonak egy kerelmet, hogy ezert es ezert kered es eget rengetoen fontos. Es bevallalsz akar kolesz takaritast is, heti X oraban, csakhogy megkapd a szallast.)

A melot en hanyagolnam. Az csak huz magaba, mint az orveny. ha most nem tanulsz, akkor mehet a melo ev vegeig es a leheto legtobbet felrerakni a sulira.

Szerintem a legjobb befektetes neked a suli befejezese. Ezen porogjon minden gondolatod. At lehetne gondolni, hogy kesobb bele mersz-e fektetni magadba. Diakhitel.

Gyermek, csalad, szerelem csak a suli utan. Csakis alapokra! Ne rontsd el az eletedet. Es ha te talpra allsz, akkor Mindenki elott jo peldaval jarsz elol. A hugod elott is. Es nem tudom szamit-e az en velemenyem, de ha vegig csinalod, olyan kiallasod/onbizalmad lesz, amire Mindenki buszke lenne. Mert 100-bol 3-5, aki ezt vegig tudja csinalni.

Mennyi idorol beszelunk? Hanyadikos vagy, es mennyi van meg hatra?

2013. dec. 17. 08:25
 16/16 anonim válasza:
100%

Én is egyetem (mesterképzés) mellett dolgozom, 4 órában, plusz bejárós vagyok, ami napi 2 óra. Számomra az a legfontosabb, hogy a diplomám a kezemben legyen, majd utána lehet szó csak gyerekről. (Bár személy szerint még azt is elodázom, míg nem teremtem meg a biztos alapot hozzá)

Szerintem elég buta dolog volt egy jött-ment kapcsolatért feladnod a szülői támogatást, az egyetemet, mert ha igazi lett volna a kapcsolat MEGVÁRT volna, hisz neki is érdeke, hogy a párja legyen valaki. De remélem tanultál belőle, és nem követed el újra ugyanezt a hibát (a gyerekkel meg pláne nem, hisz akkor az ő életét is elrontanád azzal, hogy a bizonytalanságba hozod a világra.)

Amit tehetsz/tenned kellene az az, hogy keresel olcsóbb albérletet, vagy ahogy írták már, csak egy szobát bérelsz. Diákmunkát max. napi 6 órát vállalj, és bemész szépen az óráidra, és lediplomázol. Ha már ennyit szenvedtél vele, miért adnád fel a célegyenesben? 30 kredit egyáltalán nem sok, gondolj bele, egy félévet kell kibírnod, és vége! (zv meg halasztható 1 félévvel, ha abban a félévben túl sok lenne, a lényeg az abszolutórium, onnan már nincs órára bejárás) Egyébként szerintem a szüleidtől is nyugodtan kérhetsz segítséget, nekik is az a céljuk, hogy neked biztos jövőd legyen.

2013. dec. 28. 12:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!