Ha az anyukám magyar állampolgár és az apukám svéd állampolgár, akkor én felvehetem apukám állampolgárságát? Vagy csak 2ős állampolgár lehetek?
Nem kioktatást kértem, az az én dolgom, hogy lemondok e a magyarról vagy nem.
A kérdésemre választ kaptam, köszönöm!
Kedves kérdezõ, de arra nem válaszoltál, hogy muszáj lemondanod a magyarról, mert kint csak svéd lehetsz?
Mint magyar anya megkérdezhetem az anyud mit szól hozzá, mert ha nekem lemondanának a gyerekeim a magyarról nem tiltanám meg nekik, de azt hiszem nagyon fájna.
Tejes állampolgára egy idöben csak egy országnak lehetsz. vagy is nem képviselheted olimpián mindkét országot, nem választhatsz mindkét országban stb...
Jogod van mindegyikre, mert mindkét országban szülöi ágon jár az állampolgárság. Igazából már most mindkét állampolgárságod meg van, csak nincsen róla papirod. Amíröl nincsen papírod azt gyakorolni Sem tudod.
Elöször is ahhoz, hogy svéd papírjaid meglegyenek kell egy svéd anyakönyvi kivonat neked. Ezt úgy kérheted meg, hogy a Magyar anyakönyvel amiben benne van apukád adatai elmész a svéd KONZULÀTUSRA(nem nagykövetség)és ott igényled. ha nem vagy 18 éves akkor valószínü apukád anyukád beleegyezése is kell. ha apukád meghalt akkor kell a halotti anyakönyvi kivonat is.
Itt pár hónap után megkapod a svéd anyakönyvi kivonatodat amivel már ténylegesen jogod van mindenhez amihez egy svédnek. De ezek a dolgok más dolgokhoz vannak kötve.
Pl nem elég hogy válsztáskor allapmolgár legyél kel bejelentett lakcímedned is lenni svédországban stb...
Nekem lányaim apjuk részéröl elviekben kettös állampolgárok. Èdesapjuk német. Németországban születtek automatikusan kapták a német születésianyakönyvi kivonatot és apjuk miatt a német állampolgárságot is, német útlevéllel, papirokkal. Majd megkértem a Magyar konzulátuson nekik a Magyar anyakönyvi kivonatot, mert én miattam ez is jár nekik.
Mivel életvitel szerüen németországban élünk, ezért mindenképpen most hivatalos papírokon a német állapolgárságot használjuk, német papírjaikat használjuk. Ha egyszer magyarországon élnénk, akkor vissza adjuk a német papírokat(de attól még állampolgárságuk megmarad) és kérjük a Magyar papírjaikat, ezzel sokkal egyszerüebben boldogolnánk Mo-n. vagy is két útlevele senkinek Sem lehet.
Lehet szülaid már megkérték valamikor neked a svéd születési anyakönyvet csak nem mondták.
"Két utlevele senkinek sem lehet"
Ez azért mert a németeknél csak egy állampolgárság van. Tehát ha a gyerekeid itthon felveszik a magyar állampolársàgot,akkor a németrõl le kell mondaniuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!