Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Meg lehet élni ennyiből vidéken?

Meg lehet élni ennyiből vidéken?

Figyelt kérdés

A párommal készülünk összeköltözni, és számolgattuk, mennyiből lehet majd gazdálkodni. Különböző településen élünk, az én lakhelyemen dolgozunk, de az ő lakhelyén (6 km távolság) fele annyiba kerül az albérlet, a bejárás viszont nem rossz, jó a környék, nincs kisebbség... :)

Ha levonunk minden meglévő fizetni valót (tandíj, telefonszámlák, hitel törlesztés), akkor havi 150-180e Ft marad arra, hogy éljünk, illetve 10e Ft étkezési utalvány. Ebből kellene fizetni az albérletet (20e Ft+ rezsi, ami legyen mondjuk 40e Ft).

Plusz költség lehet egy autó munkába járásra később (benzin ktsg erre kb 15e Ft, de a cég 12e Ft-tal támogatna, ha másik településre költözöm és autóval járok), de egyelőre busszal járnék, a bérlet 9e Ft, 80%-át cég állja, párom céges járattal jár.

Szóval, a kérdés az, hogy a mai világban, ha minden csekket, lakbért, állandó kiadást kifizetek, a megmaradó 100 ezer forint elég lehet élelmezésre, ruházkodásra, egy biztonságos szint fenntartására?

2013. dec. 7. 18:51
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
36%
100.000-ből? Nálunk 60 ezerre jut 4 ember....
2013. dec. 7. 19:31
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

Simán meg lehet belőle élni. Mi cakli-pakli keresünk a párommal ketten 160 ezret. Én még diák vagyok, így csak a diákmelóból van némi betevőm.

Érdemes odafigyelni arra, hogy ne béreljetek irreálisan nagy házat/lakást, akkor sem ha olcsó, mert fenn is kell tartani!

Ezen felül hatalmas segítség, ha a szülők tudnak segíteni. A mieink még abban a fázisban vannak, hogyha ők nem főznek, akkor mi tutira éhezünk, szóval ha hazalátogatunk rendszerint már tele a fagyasztó, ami csak ránk vár, mert mindig annyival többet főznek mindenből és pakolják el, hogy ha hazautazunk, tudjanak nekünk is pakolni. A húsos kajákat mi ezzel gyakorlatilag ki is lőjük. Nagyon ritkán veszünk húst, szóval ez így hál'isten a kasszában marad.

Befőttet, savanyúságokat, mézet, lekvárt, ilyesmiket szintén csomagolnak, erre sem kell semmit költenünk. Mivel én nagyon szeretem ezeket a dolgokat és igazából igen, sajna már az is luxusnak számít, ha venni akarok egy üveg csalamádét a vacsorához, ezért ez is hatalmas segítség, imádom is érte a szüleinket és a nagyszüleinket. :)

Igazából rezsistől mindenestől kb 50 ezret emészt fel a lakásunk, plusz ha elengedjük magunkat, de nem jön közbe semmi egetverő, akkor 50 elmegy minden egyébre és 60 marad a megtakarításban.

Ez alól kivétel volt az első néhány hónap, amikor mindig valami hiányérzetünk támadt. Akár az, hogy kéne ide vagy oda egy szekrény, akár olyan apróságok, mint hogy kell egy konzervnyitó, mert nem tudjuk mivel felnyitni a kukoricát. :) Akkor több pénz ment el, de ahogy telik az idő, úgy ezeket már beszereztük.

Ami még segíthet, hogy figyeltek a pénzre. Akár írjátok fel eleinte, hogy mikor mire mennyit költöttetek, mert nagyon könnyen elmegy úgy minden, hogy itt fizetsz 2 ezret, ott 1500-at, amott is csak 2500-at és kicsinek tűnik ugyan, de utána meg pislogsz, hogy a sok kicsi sokra megy. :)

Ha felírjátok első pár hónapban a költségeket, akkor látni fogjátok min tudtok még spórolni. Mi pl. így szoktunk le a reggeli péksütikről (isteni pékség van tőlünk 25 méterre). Előtte imádtuk, aztán megláttuk, hogy ez kb 4-5 ezer forint hetente kettőnknek, ha jól is lakunk reggel belőle. Ráadásul este is van friss péksütemény és kenyér. Sokszor megyünk még le zsömléért, vagy kenyérért, ilyenkor is megkíván az ember ezt azt. Szerintem hasznos átlátni így eleinte, hogy mire is megy a pénz. :)

2013. dec. 7. 19:35
 13/16 A kérdező kommentje:
Nagyon-nagyon köszönöm a hasznos, és részletes leírást! :)
2013. dec. 7. 19:37
 14/16 anonim ***** válasza:
Hát 12-es olyan részletes leírást adott, hogy nekem már csak annyi maradt, hogy: egyetértek vele. Ez szűkös költségvetés, de nem az éhhalál szint, csak be kell osztani a pénzt, és részletes költségvetést vezetni folyamatosan.
2013. dec. 7. 19:40
 15/16 anonim ***** válasza:

no, annyi tippem még lenne a kimerítő előző válaszok mellé, hogy:

nyissatok egy megtakarítási számlát az első pár hónap után, mikor már látjátok, h mennyiből jönnek ki alap szükségletek. erre fizu utáni napra csináltassatok állandó átutalási megbízást, és kezeljétek úgy azt a pénzt, h nincs :)

nálam nagyon bevált. a fele fizum rámegy, mert az alapokra futja, a nagyobbakra összespórolom a hó végi maradékból a lóvét, a legnagyobb volumenű dolgot (autót) pedig majd a félretett pénzemből fogom megvenni ha eljön az ideje.

ne derogáljon az a busz, kocsival csak bevásárolni menjetek, illetve olyan helyre, ahova körülményes az eljutás tömegközlekedéssel. sokat lehet fogni a benzinen.

kétszer gondold meg, h leveszed-e a polcról a "luxuskaját" , vagy inkább veszel az árából valami tartósat, amiből otthon sütsz egy finom muffint, vagy komoly ételkölteményt :)

csinálj heti tervet a menüre, használd fel a maradékokat, és spóroljatok az energiával, telefondíjcsomagot is lehet kedvezőbbre váltani ha lejárt a hűség, tv előfizetés teljesen felesleges, elég egy alap, olcsó netszolgáltatás, ma már mindent megtalálsz a neten is, és jobban lehet szelektálni.

ja, és ruhát vegyetek turiból, ha van a környéken normális üzlet. állati sokat spórolok azon, h nem 3000ft-ért veszem darabját, hanem egy egész kilónyit kapok ennyi pénzből :)

2013. dec. 8. 05:50
 16/16 A kérdező kommentje:

Köszön Neked is, utolsó! :)

Eddig is szerettünk turiból öltözni, havonta van egy-egy nagyobb kilós erre, ahol 2000 Ft-ért vásárolom a ruhákat. Felsőt, kabátokat, sapkát, sálat, táskákat, bizsut, szinte mindig találunk itt is, nadrágot ritkábban, de így is nagyon sokat lehet vele spórolni, hogy cipőn, nacin és fehérneműn kívül nem sok mindent kell teljes áron megvenni. Ezen kívül innen veszek terítőt, függönyt, méterárut is, amiből eddig itthonra, most már majd saját részre varrok, szóval ez nem okoz majd gondot.

Én is megtakarítást tervezek, bár egyelőre a biztonságérzetemet növelné, hogy, ha minden kötél szakad, legyen mihez nyúlni, úgyhogy a spórolni vágyott kisebb összeget továbbra is a nagyihoz fogom hordani az elején. :D

Nem okoz gondot a buszozás, de a munkaidőm miatt ezt egyelőre vagy úgy tudom megoldani, hogy egy órával előbbre érek majd be, és ugyanennyivel is jönnék el, vagy normál időre érkezem, de egy órával tovább kell, hogy maradjak.

Az elejére nem is ruházunk be rá, ha nagyon kell, szülők, barát tud kölcsönadni autót a havi bevásárlásra, vagy hosszabb távú utakra. Meglátjuk, mennyit lesz rá szükség, vagy mennyire érezzük hiánynak, ha nem muszáj, nem is fogunk venni.

Jelenleg az én bérletem (ha a cég nem is támogatna) 9 ezer Ft lenne, a páromé a diákigazolvány miatt 2, tehát ez így is jóval olcsóbb, mint egy havi benzinköltség.

Egy-egy a megyeszékhelyre történő beutazás kb 2500 Ft alkalmanként, de ahogy mondtam, ez egy-egy bevásárlás maximum havonta.

Luxusélelmiszer maximum egy-egy csoki lesz, de sütni imádok, chipset, egyéb nasikat is tudunk "gyártani" itthon.

Nagyon-nagy szerencse, hogy rengeteg trükköt ismerek nagyitól, rokonokról a változatos, de olcsó főzés témában, illetve a párom egyik szakmája szerint szakács, és ő is szeret főzni, úgyhogy ezt nem érzem problémának, kész ételre nincs igény.

Köszönök minden tanácsot!

2013. dec. 8. 15:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!