Hogy lehet az, hogy a családok ennyire nyomorognak és keveset keresnek?
Ha a pénzzel kapcsolatban tesz fel itt egy nyomorgó szülő kérdést, sokszor nevetségesen alacsony bevételről számol be. pl itt (37-es): http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__szulo-gye..
vagy itt (10-es): http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__egyeb-..
Mindeközben a minimálbérrel az alábbiak szerint alakulnak a családok bevételei családi adókedvezménnyel és családi pótlékkal együtt:
Két minimálbéres felnőtt - 128 ezer (64 ezer / fő)
Két minimálbéres felnőtt + egy gyerek - 150 ezer (50 ezer / fő)
Két minimálbéres felnőtt + két gyerek - 175 ezer (43 ezer / fő)
Két minimálbéres felnőtt + három gyerek - 207 ezer (41 ezer / fő)
Nem sok, valóban, de nem 60 ezer, ahogyan sok helyen olvasni. De tegyük fel, hogy az egyik szülő közmunkára kényszerül, mert nem veszik fel sehova:
1 minimálbér + 1 közmunkabér gyerek nélkül: 113 500 (56 ezer / fő)
1 minimálbér + 1 közmunkabér + 1 gyerek: 135 500 (45 ezer / fő)
1 minimálbér + 1 közmunkabér + 2 gyerek: 160 000 (40 ezer / fő)
1 minimálbér + 1 közmunkabér + 3 gyerek: 189 000 (37 ezer / fő)
Nem mondom, hogy ennyiből vígan meg lehet élni, mert tudom, hogy nem, de azért túlzás azt mondani, hogy 60 ezerből kell eltartaniuk a családoknak magukat... hogyan lehet mégis, hogy egyesek ennyire szegények? Legfeljebb ha szociális segélyen vannak, akkor... de váltig állítják sokan, hogy ők dolgoznak. Akkor mégis hogyan?
15-ös vagyok. 13-as megkérdezte, hogy mivel lehet 400-at keresni, és leírtam.
Ezután itt támadtok, hogy mit jövök én az infós diplomával. Én nem támadtam, csak adtam egy választ.
A kérdésre adott válaszomat pedig a 14-es pontban találjátok.
Én elhiszem, hogy a fővárosból elég nehéz ezt elképzelni, pedig az ország nagy területén tényleg ez megy (én vagyok, aki a keleti régióból írt). Tudod, hogy medig kerestem munkát gazdasági végzettséggel és 3(!) nyelvtudással, mire összejött végre egy 150 ezres irodai meló? :D
A lényeg, hogy nagyon sokan tényleg ilyen 50-60 ezreket keresnek (basszus, itt nem fizet közmunka sem ennyit), mert kénytelenek elvállalni a be nem jelentett munkákat ilyen kevésért. Jó, ez egyébként szerintem kirívó eset, azért a többség megkapja a fantasztikus 60 ezret, de igen sokan vannak, akik még ennyit sem.
Dehát, ahogy mondani szokás manapság, Magyarország jobban teljesít.
Azért sok minden mögöttes dolog van / lehet.
-feketén dolgozik (lehet mondani, hogy nem éri meg, de vhonnan kell pénzt keresni)
-a béréből mondvacsinált okokkal faragnak le (hiányzik a kazából 5e Ft, ami nem is biztos, hogy a munkás hibája) vagy épp nem fizetik ki rendesen
-gyerektartás (vagy épp annak a hiánya)
-egyedül neveli a gyereket
-kevesebb időre van bejelentve, mint amennyit dolgozik és így kevesebbet keres annál, mint amennyit kéne
-hitel
-szar helyen dolgozik jutalékkal, fix bér nélkül
20. vagyok, a 22.-nek írom: Mért, mégis szerinted mit csináljak? Nyilván ha lehetne rajta változtatni, én sem ennyiből szeretnék megélni, hanem jóval többet szeretnék keresni. Ha lenne lehetőségem, lépnék, ki az a hülye, aki nem lépne? De nincs. Majd ha lesz, akkor lépni is fogok. Szerintem hálás lehetek, hogy nem kell nélkülöznöm, mint sok más magyar embernek. Nyavalyogjak inkább én is, hogy milyen rossz nekem, hogy mennyire nyomorgok? Van munkám. Van mit ennem. Van hol laknom. Lehet, hogy furcsa, de én ennek inkább örülök, és nem amiatt bőgök, hogy nem nézhetek moziban filmet, csak itthon a gépemen. Biztos velem van a baj.
Amit a kérdező még mindig nem ért: nem mindenki kapja meg a minimálbért, akármilyen hihetetlen. Vannak, akiket pl. csak részmunkaidőre vesznek fel, vannak, akik hiába próbálkoznak állandó munkahelyet találni, csak alkalmi munkákra veszik fel őket, és még ezer oka lehet, hogy valakinek nem éri el a minimálbért a keresete.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!