Szülők, hány éves kortól várható el, hogy főzzön a gyerek?
Nekem 10 éves koromtól naponta kellett fözni, mert anyukám egyedül maradt 4 gyerekkel (apukám meghalt) én voltam a legidösebb, és ezért nem volt más megoldás.
Szerintem egy ekkora gyerek is képes arra, hoyg fözzön.
"ha szeretetben lett nevelve a gyerek."
Szerintem abba, hogy szerettel nevelem a gyereket pont hogy beletartozik, hogy megtanítom ilyen dolgokra, mert nagyon nagy eséllyel szüksége lesz rá, plusz nyugodtan segíthet is.
szerintem úgy kell nevelni a gyereket, hogy ezt ne kényszernek, hanem élménynek és eredménynek élje meg.
emlékszem, én már 10 évesen beálltam mosogatni, mert jól esett, h a nagyim megdicsér érte, és büszkélkedik velem az ismerősöknek :)
kényszerítve sosem voltam semmire, magamtól beláttam, h jó dolog ha tudok takarítani, mosni, később főzni is megtanultam.
bár aki tud olvasni és van 2 keze, annak már csak egy kis akarat kell, és lesz belőle ebéd is :)
szerintem egy 14 évesre már rá lehet bízni egy egyszerűbb ételt, mert ha belegondolunk, akkor a vendéglátós szakközépben is ennyi időseknek tanítják a dolgot.
az en lanyom 9 evesen sutott rakoczi turost es onnantol kapott ra a sutes/fozesre ..nagyon szereti csinalni mara mar 14 eves
38/L
Anyukámnak annak idején kellett főznie már 11-12 évesen. A szülei egész nap dolgoztak, volt egy füzet, amibe minden le volt írva lépésről lépésre. És kész kellett lennie a kajával, mire a szülei haza értek. Ha odaégette a levest (pl. rántott levest), mama nem is evett a fősztjéből. És ez rosszul esett anyunak, mégis csak gyerek volt még. Nekünk anya nem kötelezte a főzést, pedig ő is reggeltől estig dolgozott, de munka után mindig megfőzött másnapra. Én, mivel nem lett erőltetve, mindig néztem, hogy csinálja a dolgokat, és mindig megkérdezte, van-e kedvem megcsinálni pl. a rántást a bablevesre? Azután mondta, hogy mit mikor tegyek bele a kajába, és végül én csináltam meg. És így, szépen erőlködés nélkül megtanultam főzni. 13 évesen már megtudtam csinálni a csirkepörköltet. Mikor anya kórházba került, tudtam főzni a tesóimnak és apunak, pedig nem én volam a legöregebb, de anővéremet a világ minden kincséért sem lehetett rávenni a főzésre. Ő akkor tanult meg, főzni, mikor férjhez ment.
Bár tudtam főzni, anya sosem várta el, hogy megfőzzek helyette, persze jól esett neki, ha már csak a megterített asztalhoz kellett leülnie.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!