Mi értelme van nagykorúsítani a magát? Unokatestvérem 17 éves múlt, a barátnője terhes, összeakarnak házasodni h nagykorú lehessen.
Azt mondja azért h el tudjon menni dolgozni h eltartsa a családját,meg h a nevére vehesse a gyereket.
Én mondtam neki h tök felesleges most 2 tanuval házasodni ezért,mert hiába lessz nagykorú munkát ugyse kap mert nincs 18. Nevére meg 3 éves koráig veheti a gyereket,amint betölti a 18at megteszi.
Mondtam neki h inkább menjen magántanulonak és menjen orrba szájba diákmunkázni.
Tulajdonképpen arra semmilyen törvény nincs, hogy csak 18 évesen mehet ide vagy oda dolgozni. Az az adott munkakörtől függ. Ahogy diákként is dolgozhat 18 éves kora előtt, úgy nem diákként is. Az viszont szabályozva van, hogy 18 év alatti kiskorú nem foglalkoztatható például éjszakai műszakban, meg nem túlórázhat. Na most, abban nem vagyok biztos, hogy a törvényben "18 év alatti kiskorú" van-e, vagy szimplán "18 év alatti", mert ha az előbbi, akkor valóban, ha házasság révén nagykorúvá válik, akkor ez nem vonatkozik rá, de ha az utóbbi, akkor mindegy, se így, se úgy nem oszthatják be éjszakai műszakra például. De ezeket a kivételeket leszámítva, tulajdonképpen 16 éves korától dolgozhat bárki, ha a végzettsége megfelel a munkaadónak. Úgyhogy csak emiatt felesleges összeházasodniuk, kb. annyit nyerne vele, hogy jövőre elmehet szavazni (már ha addigra nem tölti be a 18-at amúgy is), más téren nem nagyon érintené a dolog.
Már csak amiatt sem, mert a kora abban sem akadályozná, hogy a "nevére vegye" a gyereket (pontosabban: teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot tegyen), ugyanis ezt 18 éves kora előtt is megteheti, mert nem cselekvőképtelen, csak korlátozottan cselekvőképes, azaz tehet jognyilatkozatokat.
Az viszont tény, hogy ha abbahagyja az iskolát, nem fognak kapkodni utána a munkaadók, minimálbéres gyári fizuból meg nem igazán lehet családot eltartani. Plusz pénznek nem rossz, de erre alapozni... Jobban járna, ha szerezne valamilyen szakmát, azzal még esélye is van arra, hogy tényleg megélhetést tudjon biztosítani, mondjuk főleg akkor, ha már később az anyuka is dolgozik, mert egy fizetésből nem sokan tudnak manapság itthon megélni családostul.
Mit gondol amíg ő dolgozik az újszülöt hol lesz?
Majd a nagyi szoptatja, neveli, vagyonokért megveszi a tápszert...
Egyáltalán mért vennének fel bárhova gyakorlatilag nyolc osztályal...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!