Az örökség átruházható?
Meghalt az anyám. A végrendeletében én vagyok a kizárólagos örökös.
A testvére, és az ex-sógornőm megtámadták a végrendeletet. Elegem van az egészből... Nem tudnám így ahogy van, egy az egyben átruházni a kislányomra?
Mármint az örökséget átruházni rá?
Köszönöm.
És azzal mit oldanál meg, nyilván azt is megtámadnák.
Kötelesrész akkor is jár a testvéreknek köteles rész végrendelet esetén is jár.
Az mindenképp ki kell fizetni.
"A testvére, és az ex-sógornőm"
Ez így értelmezhetetlen.
Édesanyád tesvére, vagyis a nagynénéd/vagy nagybátyád?
Mert neki nincs semmiféle jogosultsága.
A te testvéreD és az ex-sógornőd?
Ők házasok, vagy az ex-sógornőd a fivérednek a volt felesége? Ő milyen jogon? A fivéred elhunyt? Van közös gyerekük? Mert akkor viszont a sógornőd jogosan perel a gyermeke gyámjaként. Ugyanis ah a fivéred elhunyt volna, s gyermeke/gyermekei vannak, nekik jár a köteles rész.
Az akkor is jár, ha édesanyád kitagadta a testvéredet/testvéreidet az örökségből.
Tehát lemondhatsz akár a saját gyermeked javára, de a pereket minden valószínűség szerint el fogod veszíteni.
Ki kell fizesd őket mindenképpen.
Jobb, ha megegyezel velük, és nem te pereskedsz, mert akkor te fizeted a perköltséget.
Nekik meg a végrendelet alapján minden valószínűség szerint csak a köteles részt fogják megítélni.
Ha végrendelet meg felel minden feltételnek, akkor az azért van!(kiterjed ingatlanra, ingóságra? stb..)
Amire nem, azt viszont kérhetik!
Mivel anyukádnak van gyereke, te, így mit keres ott a fölmenő? (a testvére!)
A végrendeletet meg lehet támadni, de ha nincs olyan kizáró ok,akkor értelmét veszti!
Kizáró ok, ha nem adtál enni anyának, nem látogattad, rosszul bántál vele, stb..
Esetleg a végrendelet megtámadó viselte gondját helyetted!
Kell egy olyan nyomós ok, de viszont azt be is kell bizonyítani nekik!
Az örökséget vissza lehet utasítani valaki javára, erre van mód, ha a kislányodra, akkor 18 éves korában, kizárólagosan ő fog fölötte rendelkezni, (ezt meg te tudod, akarod e?)
(most én ilyenbe vagyok)
Az örökség alapvetően a leszármazottakat illeti meg, ha van egyenesági LEszármazó (azaz te, mint gyerek), akkor OLDALági rokonnak (azaz Édesanyád testvérének) körülbelül annyi köze van az örökségedhez, mint nekem. Azaz semmi.
Ex-sógornőre önmagában ugyanez vonatkozik.
Akinek jár az örökségből a köteles rész, az a bátyád/öcséd, ha a ő már nem él, akkor az ő gyerekének jár a köteles rész. Ha a tesód gyereke még nem nagykorú, a tesód már nem él, és a gyereknek az ex-sógornő az anyja, akkor ő viszont jogosan perelheti a gyerekének járó részt. Ehhez persze ő nem férhet majd hozzá, a gyámhatóság szépen letétbe helyezi és kamatoztatja, 18 éves korában majd megkapja.
A köteles rész talán 15%. De ez nem tuti.
Itt felesleges is végrendelkezni, ha te vagy az egyetlen gyerek. Ha van testvéred, viszont a végrendeletben te vagy a kizárólagos örökös, két dolog történhet: elfogadja a tesód a végrendeletet és te örökölsz, vagy igényt tart a köteles részre, ami annak az örökségnek a fele, amit a törvényi öröklés szerint kapna.
A történetből viszont az derül ki, hogy nincs tesód, csak anyádnak egy testvére és egy sógornő, de ők nincsenek is partyban. A törvény mindenkinek lehetőséget ad arra, hogy támadjon.
Egyetlen esélyük van, ha sikerül bebizonyítaniuk, hogy érdemtelen vagy az örökségre, akkor az első oldalági rokon, azaz a testvére lesz az örökös.
Akkor vagy érdemtelen, ha az életére törtél valaha, megloptad, stb, a kapcsolat nem tartása nem érdemtelenség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!