Ha utód nélkül halnék meg, és nincsenek rokonaim, kié lesz a házam?
Törvényes öröklés
Törvényes örökös, elsősorban az örökhagyó gyermeke. Több gyermek, fejenként egyenlő részben örököl. Az öröklés megnyílta előtt elhunyt gyermek(ek) helyett annak gyermeke(i) örököl(nek). Ha gyermekek nincsenek, a házastárs örököl. Ezek hiányában az örökhagyó szülei örökölnek, fejenként egyenlő részben. Az öröklésből kiesett szülők helyén ennek leszármazói örökölnek. Ha a kiesett szülőnek nincs leszármazója, egyedül a másik szülő, ill. annak leszármazói örökölnek. Leszármazók, házastársak, szülők, szülők leszármazói hiányában a nagyszülők örökölnek. Az öröklésből kiesett nagyszülők helyén annak leszármazói örökölnek. Ha leszármazók nincsenek, a nagyszülőpár, ennek hiányában annak leszármazói örökölnek. Ha valamelyik nagyszülőpár kiesett, és helyükön leszármazójuk nem örökölhet, az egész hagyatékot a másik nagyszülőpár vagy ezek leszármazója örökli. Mindezek hiányában az örökhagyó távolabbi felmenői örökölnek. Ez utóbbi esetben, úgynevezett ági öröklésről beszélünk.
kár, hogy írta a kérdező, hogy se utód, se rokonok
különben még hasznos is lenne a válasz...
14:14
Valami oldalági rokon tuti van, él még akkor is ha Ő nem tud róla
Nem én írtam így, hanem a Kérdező.
Egyébként miért ne lehetne?
Itt nem elég, hogy rokon legyen, de a rokoni kapcsolatnak ismertnek is kell lennie, különben kutyafülét ér a rokonság.
A kérdező nem 100-as :D
34 évesen mi a bánatért jár ilyeneken az agya.
Ráadásul még meg is nősülhet és születhet egy rakás gyereke is
pont ezt a kérdést akartam kérdezni. :D
Csak 18 vagyok és kíváncsiságból akarom tudni és lehet hogy a kedves kérdező is.
Miért ne kérdezhetné meg? szerintem sokunkban felmerult mar ez a kérdés.
Egyébként a " zuram" pont ezzel foglalkozik,orokosoket kutat fel " zavarosabb" hagyatéki ugyekben :) Es igen sok munkaja van :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!