Szerintetek "jár" az egy családanyának, hogy hobbiból szakmát szerezzen, amiben valószínűleg sosem fog dolgozni?
"Mi az,hogy a "férj pénzéből fizetné"? Már bocsi,de nem a KÖZÖS gyerekekkel volt GYED-en és azért keresett kevesebbet? Elég ciki,ha "enyém-tied" van egy házasságban... "
Ki beszélt itt a gyedről, vagy kereset különbségekről?
Nyilvánvaló, hogy a gyed idejét nem szabad itt figyelembe venni, hiszen a gyerek közös, nem önszántából esik el a keresettől a nő, hanem közös döntésből...
De ahhoz, hogy tanfolyamra járjon és a családi költségekhez is hozzájáruljon, lehetséges, hogy korábbi megtakarításokra van szükség, ugyanis nem olcsók manapság a tanfolyamok!
És ha például én lennék a nő, és mondjuk nincs korábbi megtakarításom, és most sem tudom én magam finanszírozni a tanfolyamot, mert mondjuk elköltöttem az összes pénzt kozmetikusra, fodrászra, felesleges cuccokra, szoláriumra... A pasinak meg van félretett pénze, de nem ad, mert én is megspórolhattam volna, mint ahogy ő... Akkor azt teljesen jogosnak tartanám! Nehogy már az ő által félretett pénzt költsem, mikor épp kijövünk így is, és azt a kis pénzt inkább a gyerek váratlanul felmerülő kiadásaira rakosgatná még...
Ha viszont én egy olyan nő vagyok, aki takarékos, van félretett pénzem annyi, hogy ennek hiánya nem jelentené az éhenhalásunkat, akkor úgy gondolom jogom van ezt a pénzt éppen egy tanfolyamra költeni, még akkor is, ha férjem ezt ellenzi. Hiszen nem őt csapolom, és a családtól sem veszem el, eddig is tartalékként volt e pénz, és lesz is, mert továbbra is takarékoskodok ugye. Neki pedig éppúgy kötelessége a gyerekre időt szánnia, tehát amíg tanfolyamon vagyok, igenis kell, hogy ő legyen a gyerekkel...
Rém egyszerű. A gyed idejét ide hozni indokul, eléggé beteges dolog. És ha közös kassza van, ha nincs (ami nem ciki), mindenki tudja, hogy nagyjából mennyi is az ő része benne.
Tehát: egy bankszámlára érkezik a 2 fizetés, ezek összege nagyjából megegyezik. Ebből van fizetve a rezsi, a kaja, minden. Mindkét félnek van hozzá kártyája.
És innen megy a megtakarítás is. Amíg a nő gyed-en volt, akkor is így működött, amikor a férfi volt munkanélküli, akkor is.
Nem tudom ennél jobban kifejteni az anyagi részét. De ha ragaszkodsz hozzá, akkor igen: az elmúlt 3 évben a férfi vitt haza többet, tehát ez a megtakarítás a férfié.
nem olvastam el a válaszokat, de eszembe jutott egy példa. anyuka két 4 év alatti gyerekkel kitalálta, hogy ő megcsinálja a 3. diplomáját (a 2.at is a kicsik mellett fejezte be), holott kijelentette, hogy ő utál dolgozni, nem szereti ha irányítják. ezért a férj pénzéből indított egy vállalkozást, amit veszteségesen vezet, de nem baj, legalább nem unatkozik. ő közben fizetősön tanul olyat, aminek köze nincs a vállalkozásához, kimondta, hogy nem fog soha alkalmazottként dolgozni sehol, tehát a diplomának értelme semmi. a gyerekekre közben bébiszitter vigyáz, bejárónőjük van és közben sajnál egy szelet kenyeret a bébiszittertől! pedig apuka marhajól keres (ezért hagyja asszonykának mindezt.)
na csak annyit akarok mondani, hogy alapból azt mondanám, hogy persze, mindenkinek szíve joga azt tanulni, amit szeretne, de a fentiek fényében ezt annyival változtatnám, hogy azért a ófejség határain belül. :)
Nem járni nem jár, ez nem olyan hogy szülsz akkor utána ez jár neked mint valami jutalom.
Ha a családi költségvetést nem terheli meg túlzottan akkor elmehetet közös döntés eredményeképp.
Befektetes a tanulas Az okos no kepzi magat
Mi lesz ha egyedul marad.?
Akkor jol jon majd a szakma.
Igen jogos az iskolara valo igeny.
Jar neki
Tanulásnak mindig van értelme. Ha belefér a költségkeretbe, akkor igen "joga" van tanulni szerintem. Én biztos támogatnám. Az, hogy ebben az időben a gyerekek az apjukkal lehetnek, az előny és nem hátrány. Sok apa nevetséges szinten veszi ki a részét a gyereknevelésből. 3 és 7 éves gyerek már nem igényli annyira az anyát, hogy ne lehessen mellettük akár hobbija (bár én a tanulást nem nevezném annak). Nem szopós csecsemőkről van szó.
Az, hogy a gyed időszak alatt nem egyformán tettek a közös kasszába, szerintem nincs értelme felemlegetni... A közös gyerekeket nevelte a nő, nem a seggét vakarta, szóval ezt hagyjuk már.
Azt gondolom, hogy egy normális kapcsolatban bele kell, hogy férjen, ha a feleség tanulni akar. Én nyelveket tanulok pl. Szerencsére a férjem ebben maximálisan támogat. Ahogy én is őt a saját elképzeléseiben.
Ha a férjem azt mondaná, hogy a gyed időszak alatt mivel ő többet keresett, ezért az ezen idő alatti megtakarításunk az övé, hát nem is tudom mit mondanék. Kevés kapcsolatban keresnek teljesen egyformán a felek. Ha ezt nem tudják megfelelően kezelni, a többet kereső "meglopva" érzi magát, akkor át lehet állni a külön kasszára. Szerintem sokan meg is lepődnének akkor, ugyanis a nagyobb fizetéssel rendelkezőnek rendszerint nagyobbak az igényei is (autó, öltözködés pl). És azt is vegyük figyelembe, hogy sajnos Mo-n is ugyanabban a pozícióban egy nő kevesebbet keres, mint ugyanabban a pozicióban egy férfi. ( [link] )
Úgyhogy nagyon igazságtalannak tartom, ha a férjben felmerült az, hogy amíg a felesége gyed-en volt, addig csak ő takarított meg, és ahhoz a feleségnek nincs joga. Mondom, azonnal külön kassza, és ahhoz is ragaszkodnék, hogy a gyereket is hozza/vigye az apjuk az intézményekbe felerészben, és betegállományra is jöjjön velük, ha kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!