Mit lehet tenni olyan depressziós emberrel, aki eltitkolja az érzelmeit és a mosolya mögé bújik?
Második, gondolom a kérdező nem egy vadidegen miatt aggódik, hanem egy családtagért, rokonért vagy barátért.
kérdező, a kérdésed akár rólam is szólhatna (nem ismerjük egymást? :) ). Én is ilyen vagyok. Azon emberek számára, akik nem állnak közel hozzám, próbálom fenntartani a látszatot, hogy nekem nincs semmi gondom. Egyszerűen úgy érzem, hogy nem tartozik rájuk, mert nem szeretnék szégyenkezni. Sajnos ők ebből azt hiszik, hogy nekem tényleg nincs is semmi gondom, ezért néha élcelődnek vele amikor egymás között panasznapot tartanak: "bezzeg neked milyen jó, hogy semmi gondod, problémád". De látom, ti már közelebb álltok egymáshoz, mert a számomra fontos emberek ugyanúgy látják, hogy igenis vannak gondjaim és problémáim, amik miatt magam alatt lehetek.
Én a saját helyzetemből kiindulva azt tanácsolom, hogy ne faggasd az ismerőst, mert kellemetlenül érzi magát e miatt, hanem inkább próbáld azt éreztetni vele, hogy ha olyan gond van, akkor számíthat rád. Nekem is van pár ilyen barátom és családtagom, ennél több nem kell.
Neki figyelemre és törődésre van szüksége, és lehet, hogy ő maga sem tudja, de pont ezzel a zárkózottsággal próbál egy kis figyelmet szerezni...
A helyedben azzal indítanék, hogy megkérdezném kedvesen, hogy mi az oka annak, hogy így elzárkózik, és a mosolya mögé rejti a rossz kedvét? Majd mond neki, hogy te tiszteletben tartod az ő magánéletét, és nem akarod faggatni, ha úgy gondolja, mesél róla, ha nem, te elfogadod és megérted. Illetve, erősítsd meg abban, hogy számíthat rád. Ha végül megnyílik, akkor elég, ha együtt érzően meghallgatod, tanács nem kell, csak ha kér, hiszen a problémákat neki kell megoldania. :)
Depi komoly betegség csak beszélgetéssel nem kezelhető ehez hozzáértő orvossal kel beszégetnie,
minden nap el kell vinni valamilyen sportra mert a mozgás oldja a stresszt, magnézium, halolaj kapszula, citromfű tea minden nap, odafigyelni az étkezésre minél több magnézium tartalmú étel, halak.
Én is ilyen vagyok és egy ismerősöm is.:)
Valóban az a legjobb ha érezteted vele, hogy számíthat rád. Nagyon jól esik az is, ha valaki felajánlja hogy segít, még akkor is ha nem amiatt a dolog miatt vagyok magam alatt, vagy inkább boldogulok egyedül.
Mi odavissza szoktuk, én segítek tanulni, ő segít festeni stb
De a segítségnyújtást nem szabad úgy előadni, hogy 'úristen depressziós vagy, azonnal irány a pszichológushoz, mindent megcsinálok helyetted, gyere a szárnyam alá kiscsibe stb' :D
Többet segít, ha valaki kedvesen szívből köszön, megkérdezi hogy milyen volt a napod, még ha borzalmas is volt és mégis azt mondod hogy jó, vagy mesél, egy könnyed beszélgetés, tehát az apróságok.
Nem muszáj kivesézni az összes problémát, nem muszáj kibeszéltetni belőle. Másról is lehet beszélni, annyi kellemes téma létezik.:) Csak legyen egy kis bizalom, utána ha el akarja mondani akkor majd elmondja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!