Anyukák! Ti nem szóltok rá a gyereketekre, de akkor mire fel a sértődés, ha más megteszi?
Először is a legfontosabb: TISZTELET a kivételnek. De a legtöbb anyuka nem szól rá a gyerekére, de amikor a másik rászól (legyen az egy idegen, ismerős, mindegy) akkor megsértődik, hogy az ő gyerekére senki ne szóljon rá.
Példa: egy hivatalban voltam, nem voltak sokan, ezért leültem egy kihelyezett kanapéra. Akkor odajött mellém egy kisfiú, és elkezdett ugrálni a kanapén. Anyuka szemben üldögél, látja, hogy zavar, de nem szól a gyerekre. Nem szeretek más gyerekére szólni... Inkább arrébb mentem. Buszon lábrugdosás, visítás, hiszti. Még ezeregy példa van. Félreértés ne essék, nincs bajom a gyerekekkel. De miért nem lehet rájuk szólni, ha ilyeneket csinálnak? Mi a megoldás?
"Nem szeretek más gyerekére szólni... Inkább arrébb mentem."
Pont ez a baj, ha senki nem szól nekik soha, akkor azt hiszik ez a normális. Igenis meg kell nekik mondani, ha kiakadnak és hisztiznek, hát tegyék. De legalább előbb-utóbb talán észreveszik magukat.
Általában én is szoktam szólni. És nem érdekel anyuka reakciója. A környezetemben ugyanezt tapasztalom, mint amit a kérdező leírt. Hihetetlen módon szaporodik az a fajta nevelési hozzáállás, hogy nem korlátozzák a gyermek kitöréseit, mert nehogy sérüljön a kisgyermek joga.
Amikor a játszótér kerítését bontják le az 5-6 éves kisfiúk, és anyukák a padon ücsörögve beszélgetnek, eszükbe se jut, hogy szóljanak a srácokra. Szóltam, hogy ugye tudják, ez már rongálás, amit a gyerekek csinálnak. Ne pofázzak bele, semmi közöm hozzá. De, igen van. Mert szeretem a szépet, mert az én adómból is épült, mert én is ide akarom hozni az unokámat. A vitának a többi normális szülő vetett véget, miután többen is nemtetszésüket fejezték ki, így leparancsolták a kölyköket a kerítésről.
Már csak a többség erejével lehet kordában tartani őket? Elképesztő.
Én nem szólok. Zokszó és lelkiismeret-furdalás nélkül elgáncsolom, felrúgom, vagy felpofozom az ilyen kicsi csírákat.
Ha az anya -vagy apaállat beszól ezért, akkor őt is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!