Mit csináljak a gyerekkel?
Kisebbik fiam a probléma!(3)Ha nem kapja meg azonnal amit akar akkor üvölt, visít fetreng a földön!A Nagyobbik kezében meglát valamit, azonnal az kell neki!(amúgy eszébe sem jutna az a játék)Nem lehet neki azt mondani hogy 10 perc kicsim...!Nem, neki azonnal,És üvölt ,sííír,ordít!Szépen kérem-Üvölt,Kiabálok vele-Üvölt,Kap egyet-Üvölt!Hideg zuhany után-->ugyan úgy üvölt a dologért!pl: a játszótéren meglátott egy zsömlét!Neki zsömle kell->kicsim nincs nálam egy forint sem!(persze a pénz elment már nyalókára,innivalóra...)Síkitva üvöltött!!!
A nagy gyerekemmel(9) nem volt ilyen problémám!Mit tegyek vele?
hát igen, mondani könnyű
de nézzük a szülő szemszögéből...
én 2 gyereket nevelek, 3 éves a fiam, vele van a gond, és 4 és fél éves a lányom.
Amikor megpróbálom, hogy nem hallom, vagy nem figyelek oda, pl boltban, akkor rögtön odajön 1 okoskodó, aki ki akar oktatni, hogy én milyen szemét vagyok, és hogy a gyerektől sajnálok még 1 csokit is.(azt már persze nem látja, hogy a kosárban már van 2).
Másik példa: sírt a gyerek a ház előtt, hogy kézben vigyem be a házba. Már 28-adszorra nem hagytam magam, erre odajött egyik szomszéd, aki gyógypedagógus, hogy mit képzelek én, ilyen hidegben siratom a gyereket, meg fog halni, mert a tüdeje kihül, meg ilyen zagyvaságok, és hogy neki ezt jelentenie kellene.
Szomszéd öergasszony (a közvetlen szomszéd)is állandóan a gyámügyre akar futkosni, hogy a gyerek örökké sír, és hogy én mit csinálhatok vele.
És ez csak 3 példa a sok közül. Na most akkor hogy is neveljem a gyereket? Mindenki elítéli azt a szülőt, aki nem nyalja ki a gyerek seggét azonnal(bocs a kifejezésért, de így van).
Akkor hogy is van ez?
Bármit próbálok nem jó, és ezt még anyósom tetézi. Amikor nálunk van, akkor minden alkalommal sír, mert rá merek szólni a gyerekre, aki persze egyből üvölt.
Legutóbb addig fajult a dolog, hogy anyósom ölében hisztizett, aki persze babusgatta, én meg fogtam 1 kis tál vizet, és rájuk öntöttwm. Anyósra is ugyan úgy. Először röhögött, de utána sírt. (egyébként jóban vagyunk)
Csak azért osztottam ezt meg veletek, hogy lássátok, nem olyan egyszerű az, hogy hisztizzen csak, majd megunja.
utolsó előtti nem arról van szó, hogy éhes a gyerek, hanem hogy meglátta a másiknál, és egyből az kellett neki. Írta az anyuka, hogy így van ez mindennel, játékkal, stb.
Úr Isten ott kezdődik, hogy szövegértés...
lemaradt: ha én azt mondom, hogy NEM!-akkor egy vadidegen ne ajánlgassa fel a zsemléjét!
Elküldenélek a ...
Azért a hideg víz nem erre való. Való igaz, hogy a hisztihez kötődik, de nem fogja leállítani a gyerek ordítását, csak elterjedt a tévhit, hogy hiszti-hideg víz, biztos azért, hogy elhallgasson. Valójában arra van a hideg vizes zuhany, kancsó stb. mikor a gyerek úgy belefeledkezik a hisztibe, hogy nem vesz levegőt, mert van ilyen! Akkor öntik, locsolják le és nem hallgat el tőle, üvölt megint, de legalább lélegzik. Annak idején a lányommal is meg kellett néha csinálni, mert volt olyan, hogy annyira hisztizett már, hogy hatalmas zihálásokkal kapkodta hozzá a levegőt de még mindig üvöltött, egyszer meg így beraktuk az ágyába mikor valami nem tetszett neki és hisztit csapott, hogy akkor hisztizzen magának majd megunja, de gyanús lett, hogy csendben volt, megnéztem és már kezdett kékülni, be a zuhany alá, nagy levegő és ordított tovább... Szóval a tévhitek eloszlatása végett: ilyen esetekre való a víz, ha játékért üvölt, de nem életveszélyesen, akkor max annyit ér, hogy amiatt is ordít, hogy leöntötted.
A lényeg tényleg az, hogy soha ne érje el a célját vele és akkor le fog szokni róla. És másnak is mondd el, hogy NE törődjön vele, ha visít a csokiért játékért, nem szabad hagyni neki, hogy így elérje a célját, mert akkor az életben nem szokik le róla, így meg még meg lehet előzni.
23:43-as remélem már lepihentél, mert nagyon értelmes vagy!!!!
Szövegértés, ahogy előttem is írták, nem arról van szó, hogy éhes, te hülye!!
Az anyukának én is csak azt tudom üzenni, hogy hagyj rá, nézze levegőnek, aztán majd ráun az a picuri. A lányom is ilyen volt, (a fiam nem), a gyerekek mások mind, hiába testvérek. Ki fogja nőni, csak ne hagyd magad terrorizálni, mert akkor rájön, hogy hisztivel mindent elér és akkor majd mindig ilyen követelőző gyerek lesz belőle. Most ebben a korban van, éledezik az önálló akarata. Neked kell formálmod, terelned a jó útra, Te vagy az anyukája, sok sok türelem kell hozzájuk, üvölteni ne üvölts vele, az a legrosszabb!! Sok türelmet kívánok, lesz még rá szükséged, 20 éves korukig!!!
Sajnos néha én is sokat türelmetlen vagyok a gyerekkel, ebből jön aztán a hang felemelése, oda-vissza ordibálás. Nem jó. Utólag könnyű rájönni. Egy-két dolgot azért megpróbálhatsz:
Pikler módszer: Mindenből több legyen. Rá kell vezetni, hogy mindenből van elég, nem kell és nem is szabad a másiktól elvenni semmit, meg kell keresni a másikat. Ez persze alapvetően egy ovis módszer, elég drága lenne otthonra mindenből többet venni. Viszont nálunk a homokozós cuccokkal működik. Mindig legalább egy zsáknyival megyünk a játszótérre. Könnyű, olcsó, nevelési szempontból pont olyan jó, mint bármi más, ami szemlélteti a fenti elvet a gyakorlatban.
Másik. Van egy ismerősöm, akinél élőben láttam azt a módszert, hogy a hisztiző, üvöltő, rúgkapáló gyereket addig tartotta szorosan átölelve, amíg az le nem csillapodott. Nagyon tisztelem is érte. Sajnos nekem ez még nem megy. De "rajta vagyok".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!