Kérhet a nagymama hivatalos láthatást?
Kérhet a nagyszülő láthatás,ha a a szülők nem engedik látogatni a kicsit,de azt nem fogják megítélni - még nagyobb gyerek esetében sem- hogy napokra elvigye olyan messzire.Emiatt nem izgasd magad.
2009. okt. 11. 06:49
2/12 A kérdező kommentje:
Akkor nem kell megengednek, hogy a kislányom ottaludjon? Mert napközben most is elvihetik, de alvásra haza kell hozni.
Nem kell megengedni az ott alvást.Ha napközben engeded a gyerekhez őket,akkor a bíróság nem fog velük szóba állni.
2009. okt. 11. 07:26
4/12 A kérdező kommentje:
köszönöm. Persze, hogy engedem a gyerekhez, el is vihetik 1-2 órára játszótére, fürödni, vásárolni. De nekik ez nem elég, követelik az ottalvást, több napra. Kikészit, komolyan mondom!
Köszi még egyszer!
Én azt nem értem, hogy egy nagyszülőnek mi köze az én gyerekemhez? Tehát ha nem akarom odaadni, akkor az nem csak az én döntésem? Miért ítélne "láthatást" egy bíróság, ha az az én gyerekem, és akkor láthatja más, ha én akarom? Ez most komoly, hogy bíróság útján elvehetik az anyától a gyereket a nagymama miatt? Mondjátok azt, hogy nem...
2009. okt. 11. 07:39
Utolsónak.Nem vehetik el.Egy normális családban nem titják el a nagyszülőket az unokától.A Bíróság csak akkor foglalkozik ilyesmivel,ha nem engedik,hogy látogassa,lássa az unokáját.Ez nem ugyanaz az eset,mint az apa láthatási joga.A nagyszülőnek joga van az unokájával kapcsolatot tartani,de nincs joga elvinni a szüleitől.
2009. okt. 11. 07:45
De miért van joga? Érdekelne a jogi szabályozás erről.
Mert én például semmilyen kapcsolatban nem állok a szüleimmel, borzasztó emberek borzasztó értékrenddel, amit soha nem akarnék megismertetni a gyerekemmel. Kb olyan lenne odaadni nekik a gyerekem, mintha egy csövesnek adnám oda, akit semmi sem érdekel.
2009. okt. 11. 07:49
8/12 A kérdező kommentje:
én sem tiltom el öket, többször irtam, láthatják. Akár többször is egy héten, ha idejük engedi. Csak azt nem akarom, hogy napokra elvigyék. Ekkora gyereknek az anyja mellett véleményem szerint a helye, föleg éjszaka, mikor szüksége van a megszokott környezetre, rám, az apjára, akiket jol ismer.
anyámékkal már többször próbáltam ezt megértetni, többször volt vita ebből. Utóbb ugy tünt megértették, most kiedült, hogy mégsem.
Ne viccelj,dehogy ítélik meg!Különben válás esetén sem viheti el-3 éves kor alatt-még apuka sem,ha te nem egyezel bele,hanem a te jelenlétedben,a te lakhelyeden lehet vele(tudom,mert 2.5 éves volt a kisfiam amikor elváltunk,és nem lett volna kötelező beleegyeznem,h elvigye,de közöttünk ez nem volt kérdés)
2009. okt. 11. 11:18
A nagyszülőnek azért van joga és törvényben biztosított lehetősége az unoka láthatására, mert vér szerint egyenesági rokon. Ha tetszik, ha nem, joga van kapcsolatot tartani a gyermekkel. Egyébként azért mert valaki utálja akár a szüleit, akár az anyósékat, attól még a gyereknek nem lesz különösebb baja, hogy többen szeretik. A nagyszülőnek nem vagy köteles több napra odaadni a gyereket, de köteles a szülő rendszeres időközönként - az én tapasztalatom szerint - havonta egyszer 2-3 órát biztosítani a gyerekkel való kapcsolattartásra. A láthatás nem feltétlenül a szülők lakásán kell megtörténjen, ha a zavartalan látogatás másként nem biztosítható, a helyi nevelési tanácsadóban vagy gyermekjóléti szolgálatnál is kivitelezhető, ahol családsegítő szakemberek is segítséget tudnak nyújtani. Privát megjegyzésem: nincs gonoszabb dolog, amit egy gyerekkel szemben el lehet követni, mint ha elszakítjuk akár a másik szülőtől, akár a nagyszülőktől. Mert a saját identitását a vér szerinti családtagoktól "kapja", abba a családba helyezi bele magát, oda nő bele. És ebben az esetben a család nem csak apát-anyát testvért jelent, hanem tágabb értelemben gondoljuk. Egyébként a nagyszülőnek nem kell a gyereket nevelnie, elég ha szereti.
2009. okt. 11. 23:09
Kapcsolódó kérdések: