Kinek van hasonló tapasztalata? Mióta az egyik haverom elkezdett egyetemre járni, mintha megváltozott volna.
Üdv a másik oldalról! :) Elsőéves egyetemistaként bennem is volt egy eltúlzott büszkeség az új státuszomat illetően. Rocker voltam (ez hülyén hangzik, mert azóta se vagyok nagyon más, csak begótultam :D ) és a társaságot a zene kötötte össze, meglehetősen heterogén volt végzettség szempontából, így hamarosan összetűzésbe keveredtem egy melós sráccal, aki verte a mellét, hogy a munkások nélkül nem lenne itt semmi, az értelmiség egy nulla, stb. Vele kibékültünk, de az alacsonyabb végzettságűek sokszor éreztették velem, hogy ha csak beszélek az egyetemről, később a PhD-ról, akkor azzal már felvágok. Megítélésem és szándékom szerint nem vágok fel, tényként kezelem a dolgot, és szégyellni, titkolni azért nem vagyok hajlandó. Kétélű dolog ez, és intelligencia. elfogadás kérdése.
Van egy barátnőm, aki szakmunkás végzettségű, gyárban dolgozik, érdekes, vele soha nem volt ilyen problémám, max. rámszól, hogy "magyarul légy szíves" (ajánlom Neked is, de persze úgy, hogy nevetés legyen belőle, és egyben a haverod is észrevegye magát), mert bizony akaratlanul is kicsúszik 1-2 nem hétköznapi kifejezés. Az egyetemen, az olvasmányok által az ember szókincse akaratlanul is megváltozik - a haverod nem biztos, hogy direkt csinálja. Az adott pilllanatban nem mindig figyelünk oda, hogy a másik ezt a szót biztos nem érti. Ez a szubjektív látásmód csapdája. Olyan, mint hogy több, mint 10 éve rockerek, goth-ok stb. közt mozgok, és már nem tudom megítélni, mi számít extrémnek egy kívülálló szemében. Ugyanúgy a hétköznapi és szakszókincs közt sem mindig érzékeljük a határt. Remélem, fogjátok tudni kezelni a helyzetet.
Attól, hogy valaki egyetemre/főiskolára jár, még nem kellene elszállni a bekerülés után. Ugyanis nem nagy kunszt bekerülni, bent maradni már nagyobb. Én egy egyetemre és két főiskolára jártam, bár mindegyiket otthagytam valamiért az első vagy második év után, diplomám nem lett. Mindig közbejött valami, meghalt az apám, dolgozni kellett menni...na mindegy.
Amit írni szerettem, volna: elmentem a haverokkal egy koncertre mikor fősulis voltam és megismerkedtem valakivel, aki nem tudta, hogy milyen végzettségem van és hova járok és én sem tudtam róla.
Tökéletes összhangban voltunk, kb egy év múlva miközben már a gyermekünket vártuk és papírokat kellett kitölteni derült ki, hogy én már megjártam a 3 felsőoktatásit, akkor hagytam abba az utolsót mikor komolyabbra fordult vele a kapcsolat és nem akartam 150 km-es távolságban élni tőle. Mint kiderült neki még szakmája sincs, csak 8 általánosa.
Tehát attól, hogy ő hova jár nem jelenti azt, hogy intelligensebb és a második válaszolóval sem értek egyet, mert a szókincs bővülése sem kapcsolódik a felsőoktatáshoz. Elég ha szeretsz olvasni. Tudom milyenek a fősulisok, egyetemisták és tény, hogy az egész nem is a tanulásról, hanem a bulizásról szól. A stílusról, modorról ne is beszéljünk!
Na, a lényeg, hogy akivel így összegabalyodtam, azóta a házastársam és jelenleg a harmadik (nem vagyunk kisebbség!) gyermekünket várjuk. Azóta a párom esti gimnáziumban leérettségizett a könnyebb elhelyezkedés miatt és szakmát is szerzett, saját vállalkozásunk van.
Nyugodtan mondd meg neki, hogy egy kicsit vegyen vissza, lehet megsértődik mert most nagy embernek hiszi magát, és ahogy eltelik pár hónap ki fog derülni, hogy te maradsz-e a barátja vagy inkább az egyetemista "magasabb körök" haverjaival lóg és akkor annyi a barátságnak. Ha normális marad, akkor nem fog elhanyagolni az új haverjaival szemben. De ne hagyd magad lenézni, mert akkor már mindig úgy fog kezelni.
06:39-es
Sok alacsony végzettségű azért tartja szerintem feleslegesnek a magas végzettséget mert anélkül is jól elboldogul, csak egy jó ötlet és talpraesettség kell hozzá. A párom legalább 4x annyit keresett mint az átlagember mikor megismerkedtünk, csak azért mert volt egy jó ötlete, sokat dolgozott az a alaptőkéhez és kitanulta amit szeretett volna csinálni, megalapította a saját cégét. Persze, hogy feleslegesnek tartja az iskolát, mikor jóval többet keresett munkával mint egy diplomás. Én is ebbe a cégbe "házasodtam be". Hihetetlen mennyire érti, milyen hévvel és elszántsággal dolgozik.
Ennek ellenére tette le az érettségit, hogy még több lábon álljon.
utánad lévő v.
Ez az egész kétirányú. Nem csak az egyetemet végzettek nézik le az érettségiseket, de fordítva is ugyanez megy.
Én például számtalanszor megkaptam már azt alacsonyabb végzettségűektől, hogy "elit" vagyok, persze gúnyos hangnemben. Egy bizonyos körben simán lenézik a felsőoktatásban résztvevőket, sznob okostojásnak tekintik őket. Nem akarok senkit megbántani, de főleg sportolóktól hallottam az "elit" kifejezést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!