Akik nemesi családból származtok, hangoztatjátok, tudja a környezetetek?
Van ismerősöm, akinek a dédapja nemesi rangot viselt (azért a dédapja volt az utolsó, mert utána megszűnt ez a dolog)
Nem az, hogy hangoztatják, de mindenki tudja róluk, hogy milyen volt a család, honnan jöttek stb.
Mondjuk y végű névvel nagyon meg sem lepődnek gondolom.
Kérdésem az lenne, hogy nektek van-e ilyen ismerősötök, esetleg ti magatok, és mit tapasztaltok, mennyire hangoztatják, mondják ezt másoknak, illetve ez számotokra mennyire releváns?
Mennyire érzitek fontosnak ti azt, hogy nemesek vagytok/voltatok, illetve hogy látjátok, ismerőseitek mennyire érzik így??
azért ez a vasutas-dolog kicsit erős volt... a nemesség öröklődik apai ágon, ahogy írták is, ha apád vasutas, nem biztos, hogy te is az leszel.. na mindegy
ő sem kérkedik vele, én is onnan tudom, hogy voltam náluk és láttam a csaj szobájába kitéve egy címert, és mikor rákérdeztem, akkor mondta, hogy a családja címere, így jött a dolog
Nekem apai ágon nemesek voltak a dédszüleim (mindkét dédapám, az egyik dédanyám is, a másikról nem is tudok semmit) A nevünk is nemesi: cz, y. Címerünk is van, de nem rakosgatom ki sehova. Benne vagyunk abban a könyvben is, ami felsorolja a nemeseket (apukámnak megvan a könyv is, de ugye ő még más rendszerben nevelkedett, emlékszik dolgokra, nekem meg már csak mesélték)
Nem hangoztatjuk. Részint semmi értelme, másrészt amikor én voltam gyerek, fiatal, nem volt "jó pont" (70-es, 80-as évek)
Voltak akik megkérdezték, azoknak megmondtuk.
Ahol lakunk, ott meg az idősek tudják (már a dédszüleim is itt laktak és sokan ismerték őket), a fiatalokat meg nem érdekelte/érdekli.
Szerintem nem fontos, hogy nemesi származása van-e valakinek.
A férjemnek nincs az, mégis rendes ember lett. 2 diplomája van, de arra sem vág fel.
Az egyik unokatesómék viszont néha már azt sem tudják kicsodák a nagy nemesi származásukkal.
Na, ők büszkék a származásukra, hangoztatják is. Ha csak fele annyit törődnének azzal, hogy normális családi életük legyen, sokkal jobban járnának (ők is, meg a gyerekeik is)
Igaz, nekik más a nagyanyjuk, ő büszke volt a nemességre (pedig ő maga nem volt az, csak beházasodott)
Az én nagyanyám nemesi származású volt, mégis azt tanította, hogy a származás nem büszkélkedésre jogosít, hanem kötelezettségeket eredményez. (magyarán: ne kérkedj vele, hanem viselkedj úgy, ahogy elvárják a származásod folytán)
őseim közt volt nemes, köznemes, majd olyan is aki a kormányban vezető tisztséget töltött be,
de sajnos ők meghaltak, az ismeretségek elhaltak, és nagyon rossz sorban élünk, a napi megélhetésért küzdünk, nemhogy azt hangoztatnánk hogy nemesi felmenőink voltak.
egy embernek 2 szülője, 4 nagyszülője, 8 dédszülője van. Ez szerintem nem 500évet ölel fel...
Amúgy nekem nem tűnt fel, hogy bármi is másképp menne náluk, mint másnál, mert valóban nem mondogatják, stb.
De a név miatt a műveltebb emberek (senkit nem akarok megsérteni, úgy értem, akik jobban ismerik a történelmet) tudják, hogy kik. Nagyon ritka nevük is van, szóval nem nehéz.
Nekem olyan furcsa, hogy milyen volt a régi világ, és hogy aki akkoriban nagy úr volt, hatalmas földekkel, vagyonnal rendelkezett, hogy szét tudta ezt bombázni ez a világ... Gondolom nem ők az egyetlenek...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!