Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Eltartjuk anyósomat! Egyre...

Eltartjuk anyósomat! Egyre nehezebb a helyzet. Mi a kiút?

Figyelt kérdés
Férjemmel nagyon szeretjük egymást, kilenc éve vagyunk együtt. Anyósomat eltartjuk. Le van százalékolva, azt hiszem az izületeivel (bár szerintem valószínűbb, hogy depresszióval, sajnos soha nem nézhettem meg az orvosi papírjait. Általában kitérő választ ad, amikor a betegségéről kérdezem). Eddig is zavart, hogy nála sokkal betegebb emberek mennek dolgozni mint ő. Az összes barátnőmnek az a véleménye, hogy nagyszerűen néz ki, senki nem mondaná meg, hogy 52 éves. Amikor nálunk van, reggeltől estig a kertben dolgozik, hihetetlen, hogy mennyire bírja. Amikor látogatóban vagyunk nála, akkor szintén azt látom, hogy jól bírja a fizikai megterhelést. A múltkor egyedül meszelte ki a lakását! Az évek során, ha ajánlottam neki, hogy végezzen tanfolyamot, mi kifizetjük, vagy keresnénk itt helyben munkát…stb. elutasította. Most, hogy megszületett a kisbabánk jóval nehezebb helyzetben vagyunk. A múlt hónap volt az első, amikor nem tudtunk kifizetni egy közüzemi számlát. Most az élelmiszeren próbálok spórolni (babámon nem! csak a páromon és magamon). Eddig is nagyon sok dologról le kellett mondanunk, nehéz, hogy most majd még annál is többről kell. Ő egyedül él a lakásában mobilja+vezetékes telefonja is van, valamint egy TV-s előfizetése. Már többször kértük mondja le a vezetékes telefont, mert az egy luxus fix költség az ő helyzetében. Nem tette meg, mert szerinte csak 3.000 Ft-ba (lehet, hogy csak 1.700) kerül és a felét lebeszélheti. Azt hiszem itt végleg elszakadt nálam a cérna. Nem eszik, tényleg üres a hűtője (a miénk is), de gyakran látom új ruhában (legutóbbi látogatásunkkor is előfelejtett egy új darabot, gyorsan eltette), meg van vagy kb. 30 pár cipője. Párom édesanyja ezért tisztelem, de ez nem mehet így tovább! Tudtok megoldást javasolni, van valaki hasonló helyzetben?
2009. szept. 29. 14:42
1 2 3 4
 31/37 anonim ***** válasza:
52%
Elkepedve olvasom a valaszokat... a tegnapi 15.21-es velemenyevel ertek egyet!
2009. okt. 5. 17:00
 32/37 A kérdező kommentje:
Sajnálom, hogy nem maradtunk az eredeti témánál. Valóban nem lehet, nem kell és nem is szabad általánosítani!!! Minden korosztályban vannak ilyen-olyan emberek. Köszönöm azoknak a hozzászólóknak a válaszát, akik javaslattal tudtak előállni!
2009. okt. 5. 19:18
 33/37 anonim ***** válasza:
84%

Nem tudom, mennyi a férjed fizetése és mennyi a te bevételed (gondolom, a tgyás), de gondolom, az övé a több. Innentől fogva az a véleményem, hogy az urad is kellene hozzá, hogy változzon ez a helyzet, hiszen ő nyilván úgy gondolja, hogy ezt a pénzt ő keresi meg - még ha közös is a kassza - tehát ha neki ez jól van így, és szerinte ez az ő döntése, akkor mit tudsz csinálni? Vagy neked több a bevételed és úgy érzed, te tartod el az anyóst? Mert ilyen helyzetben szerintem inkább a férjed tart el titeket is meg az anyukáját is..

És nem nagyon írtad le eddig, mit gondol ő az egészről... próbáltatok beszélni róla egymással?

Mindettől függetlenül leírom, mit művelt az én anyám (a saját anyám). Mikor elváltak a szüleim, mi gazdagnak számítottunk. Két kocsi, mi az egyetemen, hatalmas luxuslakás, óriási telek. Anyám mindezt eltapsolta pár év alatt, a végén már egyetem alatt dolgoztunk, én pincérnő, öcsém benzinkúton, így épphogy ki tudtunk fizetni egy albérletet, ahol anyám vígan éldegélt a harmadik szobában (ekkor volt 48 éves), etettük, doglozni nem volt hajlandó. persze lakás, telek, kocsi mind elúszott. aztán kivett egy saját lakást, nagyanyámat odaköltöztötte, aki szegény már nem nagyon volt képben, a nagymama nyugdíjából éltek, nagymamám lakásást eladta, azt is felélte. persze amikor nagymamám meghalt, nem maradt semmi, amit szipolyozhatott volna, így hozzánk költözött. az öcsémnél lakott (evett, stb) évekig, aztán nálam. de nem csak lakott, megette a kajánkat a hűtőből, több tízezres telefonszámlákat csinált titokban, egész éjjel hangosan tévézett, mászkált, délben vagy később kelt, borzalmas volt. a saját anyánk. meg követelőzött, hogy neki ez kell, az kell. a végén nem bírtuk. többször beszéltünk szociális intézményekkel, szociális munkásokkal, még a lelkisegéllyel is, amikor nagyon kivoltunk tőle. hogy mit csináljunk. lassan 30 évesek leszünk, saját családot szeretnénk, de így képtelenség, hogy a nyakunkon él, és még kialudni se tudjuk magunkat.. azt javasolták, egyszerűen hagyjunk fel a támogatásával, és figyeljük meg, hogy fel fogja találni magát. nagyon nehéz döntés volt, de az utcára küldtük. (ekkor tudtuk meg, hogy 2 ismerősét is rábeszélte, hogy több, mint 10 milliós hitelt vegyenek fel a számára. az egyik ismerős lakását el is vették, mert persze anyám nem fizette a részleteket, ő meg nem tudta. felnőtt férfiként a 18 éves lánya barátjánál kellett lakjanak utána könyörületből. a másik ismerős azóta, és majd még 15 évig fizet a havi 75ezres részletet, hogy ne vegyék el a lakását.) szóval anyám a végén 1 augusztusi utcán töltött éjszaka után elment a szociális intézetbe és kapott átmeneti szállást (1 pici szobája van) egy szállóban, és dolgozik. gyárban, és szar munkát, de dolgozik. megplusz kis pénzért kutyát sétáltat. egész jól összeszedte magát. szóval csak azt akartam ezzel mondani, hogy a fél karom odaadnám érte, ha havi 20 ezerből meg lehetne oldani a problémát...

2009. okt. 5. 20:22
 34/37 A kérdező kommentje:

Kedves 20:22-es hozzászóló!

Eddig is nekem volt a nagyobb bevételem, és ez a mai napig így van (sajnos ?! mert a párom derekasan dolgozik , mégsem fizetik meg eléggé, na de ez már más téma). Az hogy én mennyit keresek/kapok, illetve a párom mennyit keres nem téma, mert kezdetektől közös kasszán vagyunk (először az egyikünk fizetését költjük el, majd a másikat - tudod - hónapról hónapra élünk, nincs te pénzed, én pénzem!). Közösek a fizetések és a terhek is. Mivel az anyagi helyzetünket már részleteztem, láthatod, hogy páromnak sem jó így.

Gyakran beszélünk róla, hogy valamit tenni kellene, denem tudjuk mi a helyes, nem mertünk/merünk semmit tenni...nehogy balul süljön el.

Érdekes, hogy ilyen komoly sorscsapás életed része, és mégis kritizálsz. Abba belegondoltál, hogy a mi helyzetünk hova vezethet? Mert lehet, hogy hasonlítana a történetünk pár év múlva, ha minden így marad...

Úgy jön át az írásod, hogy a mi problémánk semmi a tiédhez képest, és bizonyos értelemben igazad is van, valóban nem cserélnék veled! Sajnállak, hogy édesanyád így viselkedett, de úgy tűnik jó döntést hoztatok, ezzel a saját életetek is a jó kerékvágásba zökkent, ehhez gratulálok, remélem ezután már jobb dolgok következnek számotokra.

Azt azért gondold át, hogy ami neked "csak" x összeg, az lehet, hogy másnak a túlélés.

2009. okt. 6. 19:57
 35/37 anonim ***** válasza:

Nem kritizálok, mert nem tudtam, mi a helyzet nálatok. Ezért kérdeztem. (Kérdeztem...) Múltkor volt itt egy olyan kérdés, hogy a lány - még csak nem is anyuka, mert nem volt gyerek -, aki nem is dolgozott, nehezményezte, hogy a férje eltartja az anyósát (is), holott nekik "közösen" mennyi pénzük lehetne, ha az anyós által felhasznált összeg is a közös kasszában lenne. Az meg nem zavarta, hogy ő abba a kasszába nem rak semmit, tehát minden de minden bevétel a férj fizetése volt a háztartásban.. még ő volt felháborodva, hogy dehát ő mos meg mosogat.. bár igaz, anyós is...

A 20 000 ft-ot úgy értettem, hogy az én anyukámnak az semmi. Öt nap alatt képes volt ennyi pénzt eltüntetni. Egyszerűen egy feneketlen pénznyelő zsák volt. Amit korábban kérdeztek itt is, hogy hogy a fenébe jön ki havi 46 000 forintból egyáltalán, plusz új ruha? El se tudom képzelni.. Biztos, hogy nincs semmi mellékes? És szerintem igen, a férjednek kellene a sarkára állni, mert amit a fiától elfogadna (kritika, esetleg egy végleges "nem", azaz "nem csináljuk ezt tovább"), azt lehet, hogy tőled nem fogadná el...

A vezetékes telefont mobil mellett én is luxusnak tartom. És nekem több százezres fizetés mellett is csak szobaantennám volt (rtl klub, m1, m2, kész), nem volt tévéelőfizetésem, mert azt is luxusnak tartottam. Tévét nézni nem létfeltétel. Szerintem. Én a helyetekben bátran kipróbálnám, hogy jövő hónapban azt mondani, bocsánat, ebben a hónapban nem tudtunk adni, mert nincs, mert elromlott a (bojler, tévé, gyereknek vettünk szupr lovaglós zebrajátékot, akármi), és megnézni, mi történik...

Főleg ha nem tudtatok kifizetni egy közüzemi számlát.. arra lehet mondani, hogy arra kellett, nem? Mégse pezsgőre meg kaviárra költenétek a pénzt...

2009. okt. 7. 09:49
 36/37 A kérdező kommentje:

A nem dolgozó, panaszkodó lány hozzáállásával én sem értek egyet (ha csak annyiról volt szó esetében, hogy több pénz maradjon a kasszában, és nem volt komolyabb tét - de ezt nehéz így látatlanban megítélni).

Hogy az új dolgokat hogyan tudja kigazdálkodni, én sem értem. Ha kérdezem, hogy ez új-e mindig azt válaszolja, hogy akciós volt (3 póló 1000 Ft-ért...stb.)

Hitelt mondjuk nem kell fizetnie, a rezsi alacsony és az édesanyjánál eszik.

Sajnos most valóban az jön, hogy mi is elmondjuk, hogy a pénz nekünk is a számlák kifizetésére kell...

Köszönöm, hogy bővebben kifejtetted álláspontodat!

2009. okt. 7. 10:15
 37/37 anonim ***** válasza:
100%
Van egy saját tulajdonú lakása, ne hagyátok elveszni. Irassa a lakást az unoka nevére és ti a lakás rezsijét vagy annak részét fizzesétek. Így valószinű olcsobban biztosítotok a gyereknek lakhatást mintha késöbb hitel törlesztéssel bajlodtok. Elég rossz módszer hogy zsebpénzt addtok neki mert sajna úgy is fogja kezelni. Nézzetek utána menyi a rezsije és az alap dolgokat fizzesétek ti ha bármi mást akkar az ő baja.
2009. dec. 2. 18:08
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!