Nem tudok elszakadni a szüleimtől, illetve, ők nem tudnak tőlem. Mit tegyek?
21 éves vagyok, van egy pici babám, és egy férjem. Ennek ellenére a szüleim egyszerűen nem akarják elfogadni, hogy önállóak vagyunk, azt hiszik, mindenben a segítségükre szorulunk, és ha azt mondjuk, nem, még meg is sértődnek.
Az országnak egy olyan részén élünk, ahol elég nehéz boldogulni anyagilag, rengeteg a munkanélküli (tipikusan az a vidék, ahol hiába vagy extraképzett, akkor is a főnök haverjának a lányának az unokaöccsét veszik fel helyetted, az orvos meg nem vizsgál meg rendesen, ha nem csúsztatsz oda egy ezrest...).
Jelenleg a férjem egy gyárban dolgozik, ahol nagyon sok olyan dolgot tesznek meg az emberekkel, amit nem tűr olyan, akinek van más lehetősége (mondvacsinált okokkal 30ezer forinttal rövidítik meg a fizetést, nem fizetnek túlórát, stb). Ugrálhatnánk, de akkor kirúgnák, és találnának a helyére 1000 másikat, mi viszont egy munkahelyet sem.
Lenne lehetőségünk egy sokkal jobb vidékre költözni, az ő szüleihez közel, éltünk már ott kis ideig, de össze sem lehet hasonlítani az ittenivel, sokkal jobb fizetés (még talán vissza is vennék a régi helyére, nagyon ügyes, megbecsülik a munkáját bárhol, ezért is nagy fájdalom egy gyárban szenvednie), jobb körülmények, a picinek is jobb lehetőségek óvoda, iskola terén...
Az egyetlen gond, hogy több 100 km-re élnénk az én szüleimtől. Már azt is nagyon nehezen viselték, hogy külön albérletbe költöztünk, azóta is házakat néznek nekünk ott a környékükön, és folyton kérdezik, nem megyünk-e vissza, miért nem jó nekünk náluk... Vissza nem mennénk, mert nem jó náluk, így is próbálnak mindenbe beleszólni, ott meg aztán még a pelenkát sem cserélhettük akkor, amikor nekünk jól esett.
Nagyon szeretnénk jobb körülményeket magunknak, és főleg a picinek, ami itt lehetetlen. A szüleim viszont iszonyatosan kiakadnának, talán soha többet nem is beszélnének velünk, ha elköltöznénk. Mikor régebben mentünk, akkor menekültünk előlük, és akkor sem beszéltek velünk. A családi állapotuk sem valami fényes, mióta az eszemet tudom veszekednek minden nap, apám alkoholista, ezért nem is tudnám huzamosabb ideig elviselni, de ha ezt elmondjuk nekik, megsértődnek, és természetesen mi leszünk a rosszak. Nagyon szeretik a picit, ő nekik az egyetlen, akinek még örülni tudnak, nincs rajta kívül unokájuk.
Igazából bőven megérdemelnék, hogy ne foglalkozzunk az érzéseikkel, rengetegszer hagytak cserben (a legfájóbb az esküvőm volt, azért, mert összevesztek a párom szüleivel, nem segítettek be az esküvőbe, és a lagzira sem jöttek el), ráadásul ők sem foglalkoznak ilyen téren velem/velük, ők eldöntik, mi a jó nekünk, és ha nem úgy csináljuk, veszekednünk kell velük, meg elviselni a lesajánló viselkedésüket.
100% biztosan tudom, hogy bármit mondanék, bárhogy "tálalnám", nem tudnánk vita nélkül elköltözni, viszont sokáig "nyomorogni" sem fogunk, ez biztos. Persze, tudom, álljak a sarkamra és mondjam meg, hogy felnőtt vagyok: próbáltam már, de ugyan ez a lesajnálás, kioktatás, veszekedés lett belőle, és soha nem lesz másképp, mert ilyenek, ismerem őket. Nem foglalkozni meg nem tudok velük, a szüleim, akármilyenek is.
Igen, teljes mértékben igazatok van. Annyi a gond, hogy ők azt hajtogatják, hogy költözzünk vissza oda, hozzájuk, mert nagy a ház, és ők már ketten (meg a hugom, bár lassan már ő is kirepül) nem fogják tudni belakni azt a nagy házat... Ha azt az érvet hozzuk fel, hogy nem élünk meg itt jól, akkor ez a válasz: hogy mi milyen hü.lyék vagyunk, hogy nem költözünk vissza... Ha meg elmondjuk, hogy önállóak akarunk lenni, akkor azt kérdik, ott nem tudunk-e önállóak lenni, hát, próbáltunk, de tényleg, még egy pelenkát sem cserélhettünk úgy, ahogy mi akartunk... Ráadásul apám ugye részeges, aztán volt, hogy nem volt tekintettel a picire, ott arénázott... + az én családi eseményeim (szülinapi buli, ballagás, bérmálkozás, versenyek, bármi) mindig úgy teltek, hogy voltak a vendégek, meg volt apám, akit mindenki messze került, mert 100%-ban, minden egyes alkalommal se.ggrészegen dülöngélt, vagy éppen anyámat oltotta, vagy a saját életét részletezte, h milyen sz.r neki... Most a pici keresztelőjén is ilyen volt, el is menekültek korán a vendégek, a szülinapot már a saját lakásban tartottuk, oda is eljött csontrészegen, tehát, még az sem segít, hogy nem az ő házában vagyunk (mert ott ugye annyit iszik, amennyit ő akar), tudja, hogy nálunk nincs pia, így eleve részegen jön. Nem akarom, hogy a lányomat is kerüljék miatta a barátai, de szeretem is, mert amikor nem részeg, egy nagyon jó ember, ráadásul akármilyen is, az apám.
Anyám meg egy teljesen életképtelen, szerencsétlen embernek néz, akinek muszáj megmondani, merre menjen, holott (bár nem mondom neki, nem akarom megbántani) már most bőven jobb anya vagyok, mint ő valaha volt. Neki szilárd elképzelési vannak arról, hogy nekem mit KELL az életemmel kezdenem, és ha én azt mondom, nem akarom, mert nekem a családom az életem, arra elkezdj sopánkodni, hogy utcát fogok söpreni... Bár erre nincs semmi oka egyébként, csak szimplán ő okos, majd ő tudja.
Szóval, hozzájuk 100000%, hogy nem költözünk vissza. Ha meg elmegyünk, azért nekem is hiányoznának, igaza volt az egyik válaszolónak. Tutira nem tudnék velük beszélni egy ideig, iszonyatosan gőgösek (még a lagzinkra sem jöttek el, mert összevesztek a párom szüleivel), de talán idővel tényleg enyhülnek majd.
Valóban az lenne a legjobb, ha beszélnék a párommal, szilárdan elhatároznánk, mit akarunk, és ahhoz tartanánk magunkat, nem nézve mást. (nekem nehéz lesz, de a kislányunk mindenkinél fontosabb) Bár lenne valami értelmes megoldás, ahogy senkinek nem rossz :/
"Ha meg elmondjuk, hogy önállóak akarunk lenni, akkor azt kérdik, ott nem tudunk-e önállóak lenni, hát, próbáltunk, de tényleg, még egy pelenkát sem cserélhettünk úgy, ahogy mi akartunk."
Egy házban lakva _nagyon nehéz_ önállónak lenni, még ideális körülmények (pl. a helyzetet jól kezelő, beleszólásra kevésbé hajlamos szülők) esetén is. Ez nem a ti hibátok, hogy nem ment, inkább az a kivétel, akinek megy (de azért van ilyen).
Ha elköltöztök, milyen gyakran tudnátok visszalátogatni? Azért ez is számít. Mert ha mondjuk havonta egy hétvégére megoldható lenne, úgy szeritnem egyáltalán nem lenne rossz. Igaz, hogy összességében kevesebb ideig láthatnád a szüleid, de abban az időben tényleg egymással foglalkoznátok (ezt hívják minőségi időnek: itt is igaz, hogy nem a mennyiség, hanem a minőség számít). Persze ha ennyire sokszor nem tudtok menni, az rosszabb, de az sem lesz elviselhetetlen. A telefonálás, levelezés sem kerül sokba. A durcásságuk meg majd elmúlik, csak kitartás kell. Sok sikert!
Engem nem érdekelne a családom.
Gyermeked és férjed van neked ők a családod. Hogyha nem értik meg a rokonok ,hogy ti nektek sokkal jobb máshol akkor talán jobb is összeveszni velük és éljenek ahol/ahogy akarnak. Nektek lenne sokkal jobb. Nem mindegy a picinek ,hogy hol nő fel. Élete meghatározó szakaszában minél jobb körülmények között kell neveld.
Én nem ig gondolkoznék a gyerek és a férj érdekében egyik napról a másikra lépnék. Férjed felmond 30 nap felmondási idő addig albibol szóltok ,hogy ennyi volt(jó ,ha van idejük találni valakit a helyetekre..)
Juliusban már máshol élhettek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!