Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogyan kell megbocsátani?

Hogyan kell megbocsátani?

Figyelt kérdés

Nagyon sok rossz dolog történt velem gyerekkoromban a szüleim butasága miatt. Igazság szerint nem kellett volna, hogy gyereket vállaljanak, a testvéreim a mai napig nem jöttek rendbe. Anyu nevel minket most, de a családi helyzetünk is rizikós még, és nagyon nehéz megélni. Tudom, hogy ha befejezem a sulit (1 év múlva), lesz lehetőségem elmenni innen és új, boldogabb életet kezdeni, amihez van már egy szerető társam, aki segít.

De mostanában úgy érzem, egyre nehezebb, és nehezen fogom kibírni ezt az utolsó évet. A düh, a gyűlölet sokszor feltör bennem, elég ijesztő a dolog, és félek egy kicsit, hogy bekattanok vagy összeomlok. Talán könnyebb lenne megbocsátanom, ha már nem lennék itt, mert az emlékek ide kötnek.

Hogyan kell megbocsátani? Könnyebb, ha az, aki a bűnt követte el, szintén szenvedett valami miatt, de hogyan kell, ha az, aki a bűnt elkövette, egyszerűen buta volt, primitív és érdektelen? Hogyan kell, ha az, akitől függtem, csak azért megkeserítette az életemet, mert lusta volt felelősséget vállalni?

2013. ápr. 9. 19:53
 1/5 anonim ***** válasza:
84%

Elengedéssel.

A düh és a gyűlölet csak téged károsít, semmi haszna.

Hallgasd ezt, sokat segíthet:

http://www.youtube.com/watch?v=ffObQ1J_Dlk&list=PLGlrEsGEwYY..

2013. ápr. 9. 20:41
 2/5 A kérdező kommentje:

Tudom, hogy csak engem károsít, ezért akarok megbocsátani.

Köszönöm a videót!

2013. ápr. 9. 20:55
 3/5 renji7575 ***** válasza:
Meg akarod bocsátani? Nem muszály megbocsájtani azért hogy ne fájjon. Csak gondolj arra hogy mennyire jól érzed magad a pároddal, és a többit feledd el. Ha nem gondolsz rá nem bocsátotál meg de mégis jobb.
2013. ápr. 12. 21:10
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
A megbocsájtás nem akarat kérdése, azt nem eldönteni hanem érezni kell. Nem lehet erőltetni vagy siettetni. Ha eljön a pillanat akkor érezni fogod, a lelkedben. Én is át éltem apámmal aki sose törödöt velem és elhagyott. De vissza tért az életembe, és én megbocsájtottam neki. Most pedig sokkal könnyebb a lelkemnek.
2013. ápr. 12. 21:17
 5/5 anonim ***** válasza:

Sehogyan sem KELL. A megbocsátás mindig egy folyamat (a gyász- és/vagy traumafeldolgozás végén) következik be, magától. Megtörténik, és pont. Akkor, amikor már nincs benned harag, gyűlölet, fájdalom (=lelki genny) és már mindegy, hogy, az, aki valaha bántott, él-e vagy hal. Olyan, mintha idegenné és nagyon távolivá lenne. Nem számít.

Ekkor tudsz újra a világ felé fordulni és a magad dolgaival törődni, ÉLNI. :)

2013. ápr. 13. 09:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!