Miért van az, hogy ha a szülő bántja lelkileg a gyerekét, sértegeti stb. akkor azzal jön az emberek nagy része, hogy biztos szereti csak bla bla bla?
Ez nem feltétlen szeretet kérdése. Aki iránt nem érzünk semmit azt ritkán bántjuk meg - közömbösek vagyunk vele.
Egyrészt a szülők legtöbbje szeretné a saját meg nem valósult álmait a gyerekei által beteljesíteni. Ha csalódnia kell mert a gyerek inkább a saját életét szeretné élni az fájdalmat, frusztrációt okoz neki és ezért "bántja" az utódját. Mert azt hiszik, ami őket boldoggá tenné az őket is biztosan azzá teszi.
De ha jobban belegondolsz, a gyermek nevelés ebből ál
l, a tapasztalat nélküli gyermeknek a saját tapasztalatunk során szerzett tudással egyengetjük az útját. Ha eljön az idő hogy el kell engedni a kezét és engedni hogy saját jó és rossz tapasztalatokat szerezzen az nehéz nekik.
Különösen azoknak akik mindig valamilyen minta után mentek mert nem volt saját értékrendjük saját tapasztalatokból, ezért igyekeztek azokat másolni akiket maguknál értékesebbnek tartottak. Nekik későn engedték el a kezüket. A fiatalnak amúgy nem olyan rossz ez mint elsőre hangzik. Megtanulhatod elfogadni és megérteni azt hogy ha más hülye az ne neked fájjon. Ha más ideges neked attól még nem kell azzá válnod - ne mástól függjön a jó kedved és önértékelésed hanem saját magadtól.
A szeretet fogalmát egész különlegesen sokféleképp fogják föl. A birtokló, önző szeretet szerintem nem az igazi- a feltétlen szeretet igen - de amilyen könnyű ezt itt leírni, olyan nehéz megvalósítani a gyakorlatban.
Egy jó kis írás:
- Karinthy: Szeretem az állatot:
"Ezt érzem, egészen melegen és önzetlenül, felolvadva ebben a védő, önzetlen, odaadó szeretetben, és a kis fehér nyúl után nyúlok, hogy megsimogassam..
[...]
és megforgatom, és a falhoz vágom, és szétloccsantom a fejét, azt az ostoba, makacs, szamár fejét, amivel nem akarja megérteni, hogy csak meg akarom simogatni."
"A bántás az pont a szeretet ellentéte"
A szeretet ellentétes pólusa a gyűlölet. Ugyanazon érzés másik véglete.
A szeretet ellentéte a közöny.
Igen? Hát én pont az ellenkezőjét látom. Már egy apró szülői tévedésre, vagy ha csak nem azt csinálod amit mások jónak tartanak akkor mindenki ugrik, hogy Úristen nyomorékot csinálsz a gyerekből és nem szereted, mert ilyet egy szülő nem csinál.
Nézz át a gyereknevelés topikba, ha csak véletlenül nem szoptatsz a végkimerülésig, akkor sz@r szemét gyerekgyűlölő hozzá nem értő hülye vagy akinek nem is szabadott volna gyereket vállalnia.
És ez nem csak itt megy. Szal nem értem...
Az nem neked hanem maguknak szól. Csak rádvetítik. Nevess rajtuk és annyi, ha te tudod hogy jól csinálod az elég. Ne érdekeljen más elismerése, az csak azoknak kell akik nem bíznak magukban. Amíg nem tudom jól csinálok-e valamit addig folyton körbenézek hogy lássam mások mit szólnak hozzá. Ha már jól megy akkor észre se veszem hogy mások is figyelnek közben.
A gyereknevelést meg úgyis a gyerek állapota, hogy jól érzi-e magát, fejlődik-e az határozza meg. Ő a tükör vagy kontroll, nem mások véleménye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!