Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Nem fogom tudni fizetni a...

Nem fogom tudni fizetni a tanulmányaimat és otthonról se nagyon tudnak segíteni. Mit tegyek?

Figyelt kérdés

eddig egész jól eléldegéltem, mert kaptam ösztöndíjat, szociális támogatást, így otthonról csak ritkán kértem pénzt. de idén... az ösztöndíj minimális határát megemelték... 4.00-ra... és őszintén bevallom h a BME-n kevés embernek sikerül ezt elérnie. aztán a szociális támogatás... tavaly havi kb. 10et kaptam, az ösztöndíjjal együtt volt olyan 20ezrem egy hónapra, amiből úgy, ahogy kijöttem, kolidíj, útiköltség, kaja minden...

na idén lecsökkentették 6ezerre, ösztöndíj meg ugye nincs :( alapból a koli többe kerül mint amennyit kapok, az nem gond, bepótolják otthonról. viszont miből járok majd haza (270km - nem olcsó a vonatjegy)? miből eszek?

anya azt mondta, megoldjuk, de sír ő is, meg nagyi is, mert magukat meg a tesóimat is alig tudják ellátni ketten.

munkára nem is gondolhatok, hétfőtől-péntekig 7ig vagyok benn, minden héten min. 2 ZH... hétvégén meg örülök ha látom a családom.

eléggé kétségbeestem... volt már valaki ilyen helyzetben? hogy oldódott meg végül? (kölcsönkérni semmiképp nem akarok, anyáék meg nem engedik a diákhitelt, mondván ha nem kapok egyből munkát, állás nélküli hitelvisszafizető leszek... jogos) de akkor mégis mit lehet tenni?

2009. szept. 21. 20:56
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
81%
Diákhitel vagy munka. Mások is így csinálják, nincs ezen mit gondolkodni. Ha akarsz diplomát, az lemondással jár, esetedben lehet, hogy azzal, hogy hétvégén sem látod a családodat. Ezt sajna senki nem fogja megoldani helyetted, eddig is örüljél, hogy kaptál ösztöndíjat.
2009. szept. 21. 21:02
 2/15 anonim ***** válasza:
100%
Sajnos csak diákhitel. Vagy évet halasztasz, melózol, és egy év alatt gyűjtesz stexet. Ha a BME-n tanulsz gondolom valamilyen mérnöknek, akkor valószínű hogy jó állást kapsz és nem is nagyon kell keresgélened, a diákhitelhez meg nem kell anyudék engedélye, nagykorú vagy.
2009. szept. 21. 21:15
 3/15 A kérdező kommentje:

tudom h nem kell az engedély, de általában hallgatok rá. és ebben kivételesen egyet is értek vele.

de hihetetlen h egy tanár szülőnek hogy össze kell güriznie minden garast h normális életet tudjon teremteni 600millió külön hülyeséget vállalnia mint aidsellenes előadás meg ifjúságvédelem meg drogprevenció, ami nem is az ő feladata lenne, és még így is alig kap vmit...

úgy, de úúúgy seggbe tudnám rúgni azokat, akiknél apuci másfél millát keres havonta de minimálbérre van bejelentve... a kiskedvenc ribi meg beparkol az audival a koli elé és felvonszolja a maximális szoctámért a kis 60ezres farmerbe bújtatott seggét :S:S

2009. szept. 21. 21:23
 4/15 anonim ***** válasza:
100%

Diákhitel! Én abszolút nem bántam meg, hogy anno 4 éve felvettem. Igaz, októbertől kezdem a törlesztését :(

Ha fel is veszed akár félévre, utána lehet szüneteltetni is, meg változtatni az összegen is.

2009. szept. 21. 21:29
 5/15 anonim ***** válasza:
100%
előző vagyok, de az meglehet hogy már lekéstél az igényléséről erre a félévre!
2009. szept. 21. 21:31
 6/15 anonim ***** válasza:

hidd el, a diákhitel a legjobb megoldás ebben a helyzetben. és a családot sem terheled meg. nem kell a max összeget felvenni, ha neked elég 20e is. és csak akkor kell majd visszafizetned, ha találsz melót. bár aki a bme-n végez, nem hinném, hogy később segélyért kell sorban állnia.

drukkolok neked! ha már idáig eljutottál semmiképp se add fel, mert egész életedre megbánod!

drukkolok neked nagyon! és ne keseredj el!

vagy ha ilyen jól megy a suli, próbálj korrepetálni alsóbb évfolyamosokat, vagy gimiseket. 2 rongyot simán el lehet kérni egy óráért. csak nézz utána a dolgoknak!

2009. szept. 21. 21:39
 7/15 A kérdező kommentje:

köszönöm a válaszokat.

az utolsónak különösen, erre még nem is gondoltam :) eddig minden munka amit kerestem 2 órára volt a kolitól és esténként a villamosmegállóig se bírok elmenni, viszont ha korrepetálok vkit akkor általában ő jön hozzám, nem?

2009. szept. 21. 21:41
 8/15 anonim ***** válasza:

hát nem tudom, a diákhitel nem hiszem h a legjobb megoldás. oké, h most jól jönne, de utána a kis kezdő fizetésedből igen keservesen fogod tudni törleszteni, amikor esetleg már lakást szeretnél venni, v akár családot alapítanál. én a helyedben egy évet halasztanék, elmennék dolgozni és félreraknék minél többet, amennyit csak lehet. de ha úgy érzed be mered vállalni a hitelt, akkor az is megoldás.

nehéz helyzet, de remélem sikerül megoldanod!

2009. szept. 21. 22:08
 9/15 A kérdező kommentje:
igen, én és anyukám is pont ezért nem akarjuk. vége lesz egyszer a válságnak? h visszaemeljék a szoctámot? :D
2009. szept. 21. 22:15
 10/15 anonim válasza:
100%
Na szedd össze magad és ne gyere folyton az anyukáddal. Felnőtt ember vagy és neked kell a döntéseidet meghoznod. Tudom, hogy a műszaki egyetem nehéz és mellette körülményes dolgozni, de amint írtad nincsenek hatalmas igényeid. Kb havi 20-30 ezret kellene összeszedned, ha jól értelmeztem. Ha heti 1 napot bevállalsz, mondjuk a szombatot munkára, az kb már havi 20000ft és szeretik a diákmunkásokat. Ha nem akarsz dolgozni, akkor nincs más csak a diákhitel. Ha most le is maradtál, de október 15-ig ha igényelsz pénzt azt még megkapod november 15-én. Addig csak kihúzod valahogy. Ha havi 20ezreket veszel fel az nem egy nagy összeg, amit nem lesz nehéz visszafizetni. Szerintem olvasgass utána, hogy milyen feltételek mellett és hogyan kell visszafizetni majd a diákhitelt. Sokan riogatják az embereket, de nem nagy cucc a visszafizetés. Optimista hozzáállás.
2009. szept. 21. 23:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!