Ezek a nevek nagyon tetszenek. Ti melyiket választanátok ezek közül a lányotoknak, ha muszáj lenne? (Többet is lehet)
Edit, Írisz, Evelin, Eleonóra
Ez a tetszési sorrendem.
24N
Írisz. Ez a legjobb.
Lilit, Árven ki van csukva.
Hajnal, Evelin, Eleonóra, Edit olyan semmilyen.
Köszi hogy ennyien válaszoltatok! :)
Igazából nekem pont azért tetszenek ezek a nevek mert nem hétköznapiak, nem gyakoriak, pont azért tetszenek, amiért nektek nem.
A Hajnalka is szép név, de nekem nem becézős formájában tetszik ez a név, hanem simán Hajnalként. Hajnal, mint a hajnal. Gyönyörű jelenség, káprázatos, imádom a felkelő napot. A Hajnal név = élet, életerő, fény, fényesség, szépség
A Lilit pedig mindenképp Lilit-ként tetszik. (A Lili lerágott csont.) És pontosan azért tetszik, amit jelent, amit képvisel. A Bibliában Lilit volt Ádám első felesége, aki nem hunyászkodott meg előtte, nem lett a cselédje, Ádám nem lett az uralkodója, a parancsolója, hanem ellenszegült. Éva az anya, a jó, a feleség, aki mindenben lesi Ádám kívánságát, Lilit a szenvedély, a szerelem, az önállóság, a meg nem hunyászkodás. Feminista jelkép. (Nekem ez nagyon tetszik, lévén nem vagyok vallásos, ellenben elég feminista vagyok.) :) Szóval a Lilit úgy tökéletes név számomra ahogy van.
Az Árven szerintem gyönyörű név. A Gyűrűk urában hallottam, természetesen, de ettől még használható, szép név. Soha nem értettem miért óckodnak valakik attól, hogy egy filmből, könyvből adjanak nevet gyermeküknek.
A befutók: Hajnal, Lilit és Árven.
Valószínű ezeket/valamelyiket fogom adni a lányomnak/lányaimnak.
A többi név is szép, de azok már jóval "egyszerűbbek".
"Az Árven szerintem gyönyörű név. A Gyűrűk urában hallottam, természetesen, de ettől még használható, szép név. Soha nem értettem miért óckodnak valakik attól, hogy egy filmből, könyvből adjanak nevet gyermeküknek. "
Esetleg azért mert 1. ha nem olvastad Tolkien könyveit, nem vagy tisztában a név jelentésével, történetével. Rajongóként nem adnám ezt nevet, mivel egy felettébb tragikus jelentés is társul hozzá. 2. sokan csak a film elnyálasított, csöpögős, kifordított p*csájaként ismerik az Arwen nevet. 3. RÖHEJESEN néz ki magyarul leírva.
Lilit:
Az még egy dolog, hogy szánalmas az összes, Lili, Liliána, Lilien és társai, mert ma már minden 3. gyereknek ilyen idióta neve van és 5 van belőlük egy bölcsis csoportban, de a Lilit az betszi a kaput.
Nem vagyok épp vallásos, de eszem-f@szom megáll amikor jönnek ezzel a "de Lilith volt Ádám első felesége, az volt aztán a tűzről pattant menyecske, Éva meg egy kis cseléd volt!" dumával.
Hadd ismertessem neked, hogy a héber mitológiában mi is Lilith.
Kezdjük ott, hogy tudományos vita folyik arról, hogy része-e a héber bibliának. Ennek okait most nem részletezném, elég annyi, hogy nem az a probléma vele, hogy nem kanonizált (hiszen egyértelműen nem az), hanem hogy egyszerűen a fennmaradt, gyakran forrásként emlegetett holt-tengeri tekercsek beli Ézsaiás könyvében szerepel a lilith különböző ragozott alakokban, nem személynév, hanem mint a démon és a gonosz megtestesülésének szimbólumaként. A vita természete arról szól, hogy a Lilith-hez társított populáris ádám-éva mítosz valós-e, vagy Lilith más természetű démoni jelenség volt. Fogalmazzunk úgy, hogy a Lilith szó bármilyen alakja is elsőként vadállatok listájában szerepel, tehát erős a gyanú rá, hogy az ádám-éva maszlag utángyártott. Egyébként a Lilith-sztori elsőként egy 13. sz-i írásban jelenik meg Ádám-Éva történetével összekapcsolódva, tehát nem is kérdéses, hogy utólagos kitaláció.
Ettől eltekintve: sok olyan aspektusa van ennek a Lilith-szemléletnek is, amit a modern, beszűkült femnista nő nem vesz figyelembe. Addig rendben, hogy a dajkamese szerint Lilith elutasította Ádám szolgálatát, és a sivatagba vonult. Aztán azt meg elfelejtik elmesélni, hogy ott minden vadállattal, démonnal és egyébbel fajtalankodott éjt nappallá téve és ivadékokat nemzett. Komolyan egy ilyen karakterről akarod elnevezni a lányodat? Szerintem gusztustalan. Márpedig ha a mese egyik részéhez ragaszkodsz, a másikhoz is kénytelen vagy.
Nézd kérdező, te tettél fel kérdést erről. Én leírtam a véleményemet. Letojom magasról, ha nem fogadod el, de szerintem továbbá is önző, gusztustalan érdekek állnak a névadási szándékaid mögött, ezért csak szánni tudlak.
Normális ember nem azért ad nevet a gyerekének, hogy hű de egyedi legyen.
"A Bibliában Lilit volt Ádám első felesége, aki nem hunyászkodott meg előtte, nem lett a cselédje"
A Bibliában egy szó sincs "Lilit"-ről. Ez csak egy zsidó mese, amit most a feministák felkaptak. Éva sem a cselédje volt, hanem egyenrangú társa.
Amúgy olyan neve legyen, ami tetszik.
Hű kirázott a hideg amit a 35.válaszoló írt!! Nem ellene szól! Hanem a Lilit név jelentését illetően! Huhh!!
BIZTOSAN nem adnék démonra még csak utaló nevet sem a lányomnak!! Huhh!! Bizarr!! Bocsi kedves kérdező de én 2x átgondolnám EZT a nevet!! :O Főleg így,hogy már tudod a másik oldalát is a történetnek!! Jajj!!
Írisz tetszik a legjobban.
Az Árven nekem fiús! :( Nem vagyok Gyűrük Ura rajongó így nem is jutott eszembe róla ez,de sokan csúfolhatják majd emiatt. :( Vagy nem tudom a te döntésed!! De nem túl lányos név.
Edit elcsépelt,öreg név. :(
Eleonóra nem rossz még,de az Írisz a legszebb!! ;)
Nekem az Írisz tetszik egyértelműen a legjobban, nálam is listás volt a névválasztásnál, de a férjem vezetéknevével nem passzolt jól.
Személyesen egy Íriszt ismertem, sajnos már csak múlt idő, mert fiatalon meghalt, de egy csodálatos, szimpatikus, kedves és tehetséges lány volt.
2. helyen nálam a Hajnal áll, nekem jobban tetszik, mint a Hajnalka, valahogy olyan komolyabb, felnőttesebb. Egy művészléleknek képzelem el a név viselőjét.
Evelin, Elenóra nem tetszenek, Edit semleges, de az én fülemnek kicsit öreges (csak Edit NÉNIket ismerek, tanárnők, szomszéd néni). Editke becézés nem tetszik, márpedig a gyerekeket folyton-folyvást becézgetik, hiába kérnéd, hogy ne.
Árven, Lilit nem jönnek be hangzásra, de a nevek "híres" viselői miatt is kizárt nálam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!