Mit jelent ha ferj es feleseg egymast jelolik meg a lakasuk 1/2 reszenek (sajat resz) orokosekent?
Ha egy pár vesz egy lakást, akkor felesben tulajdonosok.
Ha valamenyik meghal, akkor a meghalt részét felesben a másik házastárs, és a meghalt fél gyerekei öröklik, azaz még egy negyedrész lesz a visszamaradt házastársé és egynegyed a eghalt ÖSSZES gyerekéé.
Ha végrendelkeznek, akkor a visszamaradt fél örökli a másik részét. Ha van közös gyerek, akkor ö a hagyatéki tárgyaláskor kérheti a köteles részt, ez a végrendelet nélküli örökség fele, azaz ebben az esetben egynyolcad rész. Ha ezt akkor nem igényli, akkor a végrendelet az érvényes.
Ha a megmaradt fél is meghal, akkor az ö részét a gyerekei öröklik.
Ha a kérdésben szereplö párnál a feleség meghalt és a férj az örökös, és a teljes lakás tulajdonosa. Ezt eladhatja, mivel a sajátja. HOgy a kapott pénzzel mit csinál, magánügye, ha maradandó értékbe fekteti (pl. itt lakás), akkor azt a gyereke(i) örökli(k).
SZóval ez igy rendben van, feltéve, hogy a feleség halálkor a feleség gyereke (mert úgy értem, ez vagy te), nem igényelte a köteles részt.
Tévedés 2. válaszoló! Akkor is jár a gyereknek köteles rész, ha van végrendelet és a végrendeletben a házastársra (vagy akárki másra )hagynak mindent.
A kérdésre pontosan nem lehet válaszolni. Ha anyukádnak a lakásban tulajdonrésze volt, akkor nem örökölhetett volna mindent a férje, még végrendelet esetén sem, sőt ő csak haszonélvezetet örökölhetett volna anyukád része után. Anyukád részét neked kellett volna örökölnöd.
Ha viszont anyukádnak semmilyen tulajdona nem volt a lakásban, akkor rendben van az örökösödés a jelen formájában.
"Ha valamenyik meghal, akkor a meghalt részét felesben a másik házastárs, és a meghalt fél gyerekei öröklik,"
Nem így van! A házastárs csak özvegyi haszonélvezetet örökölhet a törvényes öröklési rend alapján, ha nincs végrendelet.
Mindannyian nagyon akartok segiteni,es ilyen gyorsan meg soha nem kaptam valaszokat,koszonom .Viszont ahanyan irtok annyi felet.Ebbol latszk hogy nehez tema!
Szoval:Nem mondtam le az anyai oroksegrol.
Mindketten a hazastarsat jeloltek meg orokoskent.Anyam halt meg elobb.A ferj eladta a kakasukat es vett a penzbol masikat.Most elhunyt a ferj,es a lanya lett megjelolve orokosnek.Ez azt jelenti hogy ebben az esetben mar nem vagyok az orokos (anyam)helyettese?
Hiába jelölte meg anyukád a férjét a végrendeletében örökösnek, köteles rész akkor is járt volna neked:
Ügyvédtől érdeklődj, hogy utólag mit lehet tenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!