Mi a helyzet akkor, ki mit örököl majd, ha van anyukámnak egy lakása, hitellel én fizettem 6 évig ezt, Én vagyok az adóstársa is. Van három tesztvérem még. Anyukámmal csak én törődök. Végrendelkezni akar de ez fura a többi testvér miatt. Nem?
4-es! A kötelesrész, nem 25 %, hanem 50.
665. § (1) Kötelesrész címén a leszármazót és a szülőt annak fele illeti, ami neki - a kötelesrész alapja szerint számítva - mint törvényes örökösnek jutna.
Az új szabályozásban már 1/3-ra szeretnék csökkenteni, de egyelőre fele.
Ha anyukád azt akarja, hogy a lakás a tied legyen, akkor két lehetösége van, amikor a többiek nem támadhatják meg.
Ha nincs semmi elöre elrendezve, akkor a testvérek egyenlö arányba öröklik a lakást - igy ez nem megoldás.
Amit irtak, hogy ajándékozás - az nem jó, mert 15 éven belül megtámadható - ezért ez sem optimális.
A végrendelet esetében a többiek megtámadhatják és kérhetik a köteles részt, ebben az esetben az örökölt rész fele járna nekik, azaz 1/8-ad rész- ezért ez sem jó.
Ami nem megtámadható, ha eltartási szerzödést köt veled, mert akkor a vagyona nem esik öröklés alá.
Vagy eladja neked a lakást, ettöl kezdve te leszel a tulajdonos - ez szintén nem megtámadható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!