Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mi a helyzet akkor, ki mit...

Mi a helyzet akkor, ki mit örököl majd, ha van anyukámnak egy lakása, hitellel én fizettem 6 évig ezt, Én vagyok az adóstársa is. Van három tesztvérem még. Anyukámmal csak én törődök. Végrendelkezni akar de ez fura a többi testvér miatt. Nem?

Figyelt kérdés

2013. febr. 25. 21:54
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

4-es! A kötelesrész, nem 25 %, hanem 50.

665. § (1) Kötelesrész címén a leszármazót és a szülőt annak fele illeti, ami neki - a kötelesrész alapja szerint számítva - mint törvényes örökösnek jutna.

Az új szabályozásban már 1/3-ra szeretnék csökkenteni, de egyelőre fele.

2013. febr. 26. 08:34
 12/17 anonim ***** válasza:

Ha anyukád azt akarja, hogy a lakás a tied legyen, akkor két lehetösége van, amikor a többiek nem támadhatják meg.

Ha nincs semmi elöre elrendezve, akkor a testvérek egyenlö arányba öröklik a lakást - igy ez nem megoldás.

Amit irtak, hogy ajándékozás - az nem jó, mert 15 éven belül megtámadható - ezért ez sem optimális.

A végrendelet esetében a többiek megtámadhatják és kérhetik a köteles részt, ebben az esetben az örökölt rész fele járna nekik, azaz 1/8-ad rész- ezért ez sem jó.

Ami nem megtámadható, ha eltartási szerzödést köt veled, mert akkor a vagyona nem esik öröklés alá.

Vagy eladja neked a lakást, ettöl kezdve te leszel a tulajdonos - ez szintén nem megtámadható.

2013. febr. 26. 09:40
 13/17 anonim ***** válasza:
Utánanéztem az ajándékozásnak :) Az a legkevesebb, hogy megtámadható, de ebben az esetben az elajándékozott ingatlan beleszámítandó a köteles részbe. Szóval igen, nem ez a jó út.
2013. febr. 26. 12:00
 14/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget. Az a baj, hogy mindenképpen lesz támadás a testvérektől. Amikor anyu jól van egyik -másik felé nézz, s azt kapom minek kellett a hitel, mehetett volna messzebb anyukánk lakni, ha éppen beteg, kórház....stb mindig azt kapom én vagyok a legközelebb, ki ápolná ha nem én. Természetes hogy a három gyermekem mellett én megyek, intézkedek. Én nem tudnám egyedül hagyni.
2013. febr. 26. 20:38
 15/17 anonim ***** válasza:
Keres ügyvédet ő tud segíteni az eltartási szerződést nem olyan egyszerű megtámadni. Bizonyítani kell, hogy te nem gondoskodtál anyukádról pl nem váltottad ki a gyógyszereit, nem hívtál orvost. Szóval az nem olyan egyszerű megtámadni mint az ajándékozást.
2013. febr. 26. 20:42
 16/17 A kérdező kommentje:
erre az eltartásira nem is gondoltam, pedig igazából egyszerű mert igaz. sajnos ő már bevásárolni se tud, mindent én intézek neki és szinte kétnaponta megyek hozzá gyógyszerelni, beszélgetni...szóval mindent. De nem jutott ez neki se eszébe, se nekem. De ugye az eltartási szerződéssel nem száll rám még a háza, mert azt nem akarom, mivel hitelem van nekem is s ha gond van nehogy anyukám házára terheljenek bármit.
2013. febr. 26. 20:48
 17/17 anonim ***** válasza:
Nem akkor szál rád ha ő meghal. De tényleg minden városba van ingyenes jogi segítség ott érdeklődj.
2013. febr. 26. 20:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!