Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogy lehet a romáknak anyaköny...

Hogy lehet a romáknak anyakönyveztetni azokat a neveket, amiket a gyerekeiknek adnak?

Figyelt kérdés

Hát elég cifra neveket sikerül kitalálniuk,és nem értem,hogy lehet ezt törvényileg jóváhagyni. Szóval nekem ez olyan furcsa. Múltkor bejött egy fiatal roma lány abba az üzletbe ahol dolgozom,a karonülő pici babájával és megkérdeztem tőle,hogy hívják a kislányt,mert olyan kis bájos volt. Mondta,hogy Seron. Hát néztem nagyot. De most láttam olyat is ,hogy valaki Rodrigónak,meg Pamelának hívja a gyerekét. Ilyet tényleg lehet?

Még mielőtt bárki belémkötne,nem vagyok rasszista,csak számomra az ilyen névadás olyan megmosolyogtató.

És érdekes,hogy engedélyezik.

2013. febr. 15. 03:11
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
37%

Én annyit tudok a nevek anyakönyveztetéséről,hogy nem kis pénzbe kerül.Fizetni kell azért,hogy egyáltalán az eljárást elindítsák,amennyire tudom nem kis pénzt,és akkor sem biztos,hogy megadják rá az engedélyt.De a romákat ez nem minden névnél érinti,mert van olyan amit náluk minden procedúra nélkül,és pénz befizetés nélkül engedélyeznek.

Ezt egy kolléganőm mesélte,akiknél az unoka neve ezért nem lehetett az amit akartak,mert 2008-ban kivették az adható utónevek közül,de a romáknak adtak türelmi időt,és ők 2010-ig adhatták ezt a nevet.

2013. febr. 15. 04:24
 2/26 A kérdező kommentje:

Na de a romáknak,mármint annak a rétegnek,akik nem a tehetősebbek honnan van annyi pénzük,hogy egy Rikárdót,meg Rodrigót,Szamantát meg Pamelát anykönyveztessenek?

Mondjuk ehhez még tudnék valamit fűzni,de nem teszem,mert megköveznének érte :)!

2013. febr. 15. 04:40
 3/26 anonim ***** válasza:
57%

Most nem vagyok benne biztos, de talán van olyan férfi név is, hogy Radiátor?

Lényegében mindegy is. Szánalmas, persze valamilyen szinten megmosolyogtató dolod ez, bár lehet, ezen inkább sírni kellene :D

Gagyi nevek, egy gagyi rétegnek... Ebből a szempontból viszont korrekt.

2013. febr. 15. 04:49
 4/26 A kérdező kommentje:
Én már Kazettát is hallottam,hogy be akarják vezetni mint név :D! Hát nem tudom....Amúgy nekem csak az a fura,hogy mért nem jó nekik a magyar név? Mért kell ennyire kitűnni? Várják,hogy fogadjuk el őket,de még a név választásban sem tudnak beilleszkedni.
2013. febr. 15. 04:59
 5/26 A kérdező kommentje:
Na kíváncsi vagyok,mikor törlik a kérdésemet,arra hivatkozva,hogy rasszista....
2013. febr. 15. 05:01
 6/26 anonim ***** válasza:
59%

Az MTA honlapján meg lehet nézni az anyakönyveztetjető nevek listáját. Ha olyan nevet akarsz adni ami nincs a listána kkor meg kell kérvényezni ami pénzbe kerül. RADIÁTOR NÉV NINCS AZ ANYAKÖNYVEZTETHETŐ NEVEK LISTÁJÁN!

Amúgy én sokkal felháborítóbnnak tartom azt, hogy ay ŐSI MAGYAR NEVEKET sorban tiltja be az MTA, míg a Dzseniffer simán adható egy gyereknek.

2013. febr. 15. 05:01
 7/26 anonim ***** válasza:
80%
Kazetta sincs.
2013. febr. 15. 05:02
 8/26 A kérdező kommentje:

Hát megnyugtató,hogy ezek nincsenek fent azon a listán!

Ismerek egy hölgyet,akinek Pamela a neve a lánya meg Szamanta :D! Nem tudok nem mosolyogni rajta. De hallottam olyan nevet is,hogy Orion. Hát én nem tudom,de mondjuk a külföldi fonetikusan leírt nevektől sikítófrászt tudnák kapni,mint a Dzsenifer.

2013. febr. 15. 05:06
 9/26 anonim ***** válasza:
84%

Tessék a lista:

Női: [link]

Férfi: [link]

2013. febr. 15. 05:44
 10/26 anonim ***** válasza:
73%
Igen én is sikítófrászt kapok... de az MTA csak így fogadja el ezeket a neveket, magyarul fonetikusan leírva. Bár az lenne a legjobb ha egyáltalán nem engedélyeznének ilyen neveket.
2013. febr. 15. 05:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!