Akkor ugye nem keresztelik meg a babát, ha a szülőknek nem volt templomi esküvőjük?
Szia!
Ez ettől független. Viszont a szülőknek megkeresztelkedve kell lenniük.
Barátnőméknek is megkeresztelték a kislányát, attól függetlenül, hogy ők egyáltalán nem házasok, de mind a ketten meg vannak keresztelve. Bár az atya húzta a száját és tette a megjegyzéseket, próbálta őket házasságra beszélni, de mai napig még eljegyzés sem történt, pedig a keresztelő vagy fél éve volt.
Szóval a lényeg, hogy legyetek megkeresztelve, a többi nem lehet akadály.
Nos, a keresztelőn a szülők fogadalmat tesznek, hogy gyermeküket az egyház tanításai szerint nevelik.
Ez a fogadalom kérdőjeleződik meg, ha a szülők nem kötöttek egyházi házasságot (hiszen maguk sem élnek az egyház törvénye szerint).
De ilyenkor a nagyobb jó érdekében (a gyermek üdvössége) általában eltekintenek a hiányosságoktól, ha egyébként megvan a szándék a szülők részéről a keresztény hitben való nevelésre.
Szerintem sok mindentől függ.
Vallástól, sőt, a paptól is.
Mi katolikusok vagyunk, és csak úgy keresztelték meg a gyereket, hogy bevittük a házassági anyakönyvi papírunkat, ill. ha nem lettünk volna mindketten katolikusok, nem keresztelték volna meg. A paptól is függ. Van, aki ugyan katolikus, mégis lazábban kezeli ezeket a dolgokat.
11:59-es vagyok!
Azt elfelejtettem hozzátenni, hogy a barátnőm katolikusok. Én bár meg vagyok keresztelve, más vallású vagyok, és szoros családtag sem vagyok, emiatt nem lehettem keresztszülő, bár hivatalosan megfeleltem volna.
Mi úgy döntöttünk a párommal, hogy bár mind a ketten katolikus nevelést kaptunk, református templomban fogjuk keresztelni a gyermekünket, mivel jóval meghittebb a szertartás és a lelkipásztor sem olyan "kötekedő", ha szabad így fogalmazni, "lazább" a református rendszer, mint a katolikus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!