Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Minen anya ilyen idős korára,...

Minen anya ilyen idős korára, vagy csak az én nagymamám ilyen?

Figyelt kérdés

Miután papa meghalt a szüleim megeggyeztek, hogy idehozzák a mamát.

Ezután mindent úgy kellett csinálni ahogy neki tetszik, merthogy őt nem lehet megsérteni (még kultúráltan elmondani sem a véleményedet, ha az övével ellenkezett).

Anyu rendesen úgy rendezi, hogy az egy királynő is megirigyelné.

És erre mamának az a hálája, hogy folyton elégedetlenkedik, folyton azzal jön hogy hogy megunta itt meg minden. Folyton azzal jön, hogy mi tönkretesszük anyut,holott nem veszi észre, hogy pont ő az aki tönkreteszi a hülyeségeivel. DE ezt nem lehet megmondani neki, nehogy megssértődjék.

Miért ilyen mamám?

2013. jan. 5. 16:16
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
94%
Na, ezért nem fogok soha összeköltözni anyámmal! soha életében nem tűrte az ellenvéleményt, és sajnos ezt mindenki elfogadta tőle, apám, öcsém, nagyapám fejet hajtott és alkalmazkodott, mert különben ment a hiszti meg az orrfelhúzás. Én vagyok az egyetlen, aki már gyerekkoromban is elmondtam a véleményemet, és ez így is maradt. Neheztel is érte, többször szóvá tette, hogy miért nem tudok én olyan lenni mint az öcsém, aki igazat szokott adni neki. Szerinte akkor is helyeselnem kéne, ha nem értek vele egyet, hogy ő jól érezze magát. (Ezt egyébként így konkrétan mondta, nem csak érezteti.) Szóval én nem bólogatok mindenre, ő ezt sértett anyakirálynőként veszi tudomásul, és kész a patthelyzet. Ugyanis szerintem az, hogy valaki idős, nem jelenti azt, hogy előjogai vannak, illetve azt, hogy az ő véleményét kell követni mindenkinek, az én meglátásom szerint mindenki véleményét egyformán figyelembe kell venni függetlenül az életkorától. Az együttélés meg főleg KÖLCSÖNÖS alkalmazkodást kellene, hogy jelentsen, nem azt, hogy valaki a kora miatt irányítson a saját elképzelései szerint egy családot.
2013. jan. 5. 18:59
 12/22 anonim ***** válasza:
90%
Én egyet tudok. Amíg idősekkel dolgoztam, és most, hogy látom a nagyim is, egy életre megjegyeztem, milyen NEM akarok lenni soha.
2013. jan. 5. 21:50
 13/22 anonim ***** válasza:
95%

a mamádnak az a baja sztem, hogy jódolgában már azt sem tudja mit csináljon. kellene neki adni feladatokat, h hasznosnak érezhesse magát.

ezek után a helyedben arra is tennék magasról, ha megsértődik. ő van kiszolgáltatva nektek, egy idő után feladja a durcit, és változtat a viselkedésén. egyáltalán nem érezném magam suttyónak, ha kulturáltan elmondom, h mi a bajom vele.

2013. jan. 5. 21:54
 14/22 anonim ***** válasza:
93%
Nekem az egyik mamám ilyen, nem tudsz vele mit csinálni, csak tűrni. Megkeseredett szegény és élvezi, hogy úgy rángathatja anyukádat, mint egy marionett babát. Ez az egyetlen öröme. Inkább anyukáddal beszélj arról, hogy bírja elviselni és hogy mit tudsz neki segíteni, mert a mama már nem fog megváltozni. 25N
2013. jan. 9. 15:21
 15/22 anonim ***** válasza:
86%

# 11-es válaszolónak

Átérzem, nálunk igencsak hasonló a helyzet.

Kérdezőnek:

Tudod nagyon sokat hallom, főleg az 50-es korosztálytól, hogy ez a mai fiatalok divatja, hogy el kell költözni a szülőtől, régen 3-4 generáció együtt élt, volt ki vigyázzon a gyerekre, bla-bla. Szerintem ez a jelenlegi viszonyok közt borzasztó kártékony lenne. Gyorsan változik a világ, a mai nagyszülők többsége nem igyekszik ehhez felzárkózni, nem ismerik pl. az internetet, bedőlnek a tv, újság propagandájának (nem mondom, hogy az internet megkérdőjelezhetetlen forrás, de miután többféle módon tudsz tájékozódni, megbízhatóbb a tv-nél), nemigen bővítik az ismereteiket és a többi. Sok fiatal sokszor nyitottabb, tájékozottabb emiatt a nagyszüleinél, így el sem tudnak rendesen beszélgetni, mert a nagyszülő belenevelt pökhendiségén kell átverekedniük magukat, mely az esetek többségében áthatolhatatlan. Kiskoromban azt hittem, a híres „age gap” majd az én tapasztalatlanságomból és a nagyszülő tapasztaltságából fog adódni, mára rá kellett jönnöm, hogy ennek sokkal inkább oka a korral egyre fokozódó rugalmatlanság. Más világnézetben nőtt fel a nagymamád, más világnézetben te, de még mindig lehetne belőle értelmes, érett személy, egyszerűen ő nem akarja, számára ez így kényelmes. Kifogásként (akár maga előtt is) használhatja azt a szemléletmódot, amelyben nevelkedett (valószínűleg valamelyik őt nevelő felmenőtök is hasonlóan viselkedett), élvezi, hogy megérte azt a kort, ahol már ő basáskodhat a családja felett, gondolom, gyerekkorában eléggé elnyomták őt is. Az ilyen emberekkel ezt nem lehet megbeszélni, legfeljebb ha „hatalmadban áll”, elküldöd otthonról. Ha meg nem, elköltözöl.

Kitartást és sok sikert kívánok.

2013. jan. 18. 15:49
 16/22 anonim válasza:
100%

Az én nagyszüleim a világ legédesebb nagyszülei. Imádom őket, tisztelem és becsülöm. Hatalmas szívük van, és bármit megteszek azért hogy minél tovább velünk maradhassanak. Lassan dédunokát kapnak, és alig várom hogy magunk után őket ajándékozzuk meg vele.

VISZONT a szüleim egyre rosszabbak ahogy idősödnek. Főleg édesanyám. Mindig is szöges ellentéteik voltak a nagyszülőknek. Így egyetértek azzal hogy idősebb korban sokminden jobban előjön vagy csak akkor jön elő igazán. Ez van sajnos. Az idősebbeket már nem lehet megváltoztatni és sokszor ha leül velük az ember beszélgetni, akkor sem ér el sikert, sőt. Szerintem felesleges. A naygszüleim valószínűleg fiatalon is kedvesek voltak, így idős korukban is azok maradtak. Ez az élet rendje. Ki ilyen ki olyan. Legyen inkább intő példa neked, hogy te milyen NE legyél ha idősebb leszel. Ez a legtöbb amit tehetsz.

2013. febr. 18. 22:25
 17/22 anonim ***** válasza:
80%
Ha a nagymamamád nem elégedetlenkedve, akkor feleannyit sem törödnének vele. Ha senki nem szol, nem lesz változas. Nem direkt csinálja, csak azt hiszi ez a normalis. Neki ez kijár. Mert öreg, mert beteg, mert anya, mert nagymama, mert nö, mert ... Elég domináns szemelyiseg, mindig a közeppontban szeretne lenni. Ettöl érzi jol magát. De mások rovására?! A kérdés az, hogy az anyukàd szeretne-e vàltozàst?
2013. febr. 19. 09:04
 18/22 anonim ***** válasza:
100%
A valódi kérdés az, hogy így szeretnél-e emlékezni rá, és hogy ő azt szeretné-e, hogy így emlékezzenek rá? Sosem értettem, hogy van az, hogy rengetegen gyűjtenek koporsóra, sírhelyre, meg is veszik előre, közben alig páran törődnek azzal, hogy valójában mit hagynak itt magukból.
2013. ápr. 2. 07:34
 19/22 anonim ***** válasza:
100%

Azt szokták mondani, hogy az ember idős korára nem lesz mássá, mint amilyen fiatalon volt, csak amíg fiatalon ezt jól eltakarta a világ elől, vénségére már nemigen lesz mit és miért takargatnia.

Nem minden mama és papa lesz ilyen. De a tiéd sajnos ilyen lett, ez van. Nehéz ügy, mert a nyakatokba vettétek.

És nagyon tévedsz: meg lehet neki mondani, helyre lehet tenni egy önző és undok vénembert is, mert ez már nem a viktoriánus kor, hogy különben kitagad és éhenhalsz.

2013. ápr. 2. 08:33
 20/22 anonim ***** válasza:
Előttem szólónak igazat adok. Minden idős ember, olyan mint mindig is volt. Vannak zsarnok szülők és vannak jószívű tele jóindulattal segítő készséggel. Kár volt oda venni, mert nem találja a helyét. Már nehezen alkalmazkodik a fiatalokhoz. Megkeseredett. Amin nem csodálkozom. Vannak akik nagyon félnek a haláltól. Talán ha több figyelmet szentelnél rá, másként viselkedne. Vagy nem. A négyes hozzászóló, meg szégyellhetné magát.
2013. szept. 24. 06:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!