Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hol igazságos ez? Van árvasági...

Hol igazságos ez? Van árvasági, van gyerektartás válás esetén, de mi van ha együtt a két szülő de nem segítenek?

Figyelt kérdés

Előre bocsátom, hogy nem várom, hogy a szüleim tartsanak, de egy kis támogatás jól esne néha. Megtehetnék, ha akarnák, de nem teszik. Oké, elfogadom.

Viszont itt vannak a barátnőim:

Egyik félárva, kapja az árvaságit. Ami ugye jár, ha tanul (azt hiszem 25 éves korig)

A másiknak elváltak a szülei az apjának még mindig kötelező fizetni a gyerektartást (azt hiszem hasonló feltételek vannak itt is)

Itt vagyok én. Szintén 19 éves. Fél éve kezdtem az egyetemet, nem jár semmi, (csak tanulmányi ösztöndíjat kapok) mellette dolgoznom kell.

Nem sajnálom egyiktől sem, örülök, hogy nekik könnyebb. Csak nem értem, hol itt az igazság? Tudom odaát :)

2013. jan. 4. 22:34
1 2
 11/20 anonim válasza:
88%
Akkor most mesélek valamit.. nincs egy hónapja, hogy betöltöttem a 20.életévemet.. Apám, amikor megtudta, hogy apa lesz kidobta anyámat, mert nem kellek neki.. Fizet a mai napig gyerektartást de én ebből sose láttam egy forintot se, anyám közel 2 éve elköltözött az új pasijához, azóta egyedül élek és kénytelen vagyok dolgozni, hogy valamiből eltudjam magamat tartani, egyik szülőmet sem érdekli, tudok-e enni, jut-e pénz tankönyvre.. És nem is a pénzen van a hangsúly, hanem azon, hogy hiába van az embernek születésnapja, névnapja, karácsony ha mindet egyedül tölti, mert egyik szülője sem hajlandó arra, hogy legalább egy smst írjon.. 18éves korom óta van ez így. Nem kell sajnálni, csak gondolkozz el azon, hogy neked megveszik a tankönyvet, főznek, mosnak és dolgoznak helyetted, te még szerencsés helyzetben vagy.. tudom, hogy igazságtalnnak érzed mint én is sok mindent. De nem tudunk mit tenni ez ellen, örülj annak, hogy tanulhatsz nyelveket és semmiben sem szenvedsz hiányt!
2013. jan. 4. 23:07
 12/20 anonim ***** válasza:
akkor nem az állammal van bajod meg azzal hogy itt kapnak pénzt,attól hogy ők magukra költik ne azt nézd hogy hol az igazság,ugyan az ha simán kapnának a szülőktől pénzt te meg nem
2013. jan. 4. 23:07
 13/20 anonim ***** válasza:
100%

És még szoctámba is kapnak érte plusz pontot így nekik még az is jár pluszba.

Néha én is érzek ilyeneket, hogy az élet nem igazságos csoporttársam 3 lánynak összesen 75 ezer a szoctámja, az én anyukám pedig fele ennyiért kell reggel gürizni.

2013. jan. 4. 23:17
 14/20 anonim ***** válasza:
91%

nekem hiába váltak el a szüleim, és hagyott el minket apám szemét módon, fizetni már derogált.

szóval én hiába csipogtam volna, azt kaptam, amit anyám megkeresett. nagyon becsülöm őt, h egy fizetésből felnevelt, nyelvet tanulhattam, sportra járhattam.

érettségi után egyetem mellett meg szépen elmentem melózni, bulira, ruhára onnantól a saját keresetemet költöttem. anyám is adott pénzt, ha valami nagyobb kiadásom volt, de a kisebb dolgokat magam fizettem.

volt egy félárva osztálytársam. na, hát vele úgy bánt az apja, h letojta volna magasról a pénzt, csak az anyukája élne még. de sztem sokan vannak így ezzel.

2013. jan. 4. 23:27
 15/20 anonim ***** válasza:
89%

A lehetőség a te esetedben is ott van, nem gyerektartás, hanem rokontartás formájában. Az más kérdés, hogy elég szigorú feltételeknek kell megfelelned ahhoz, hogy a bíróság megítélje neked.

Én is dolgoztam egyetem mellett, nem azért mert a szüleimnek nem volt pénze, hanem mert már szégyelltem 19 évesen tőlük pénzt kérni, épp elég segítség volt, hogy ingyen lakhattam otthon és nem kellett albérletet fizetni. Jogi egyetem mellett végigdolgoztam az 5 évet, mindig volt pénzem kifizetni a kiadásaimat és még legtöbbször haza is tudtam adni valamennyit.

2013. jan. 4. 23:29
 16/20 anonim ***** válasza:

11.

18/L vagyok. Most arról én tehetek, hogy hülye szüleid vannak vagy mi bajod van? Ez egy "normális" családnál így van hogy anyám rám költi a gyerektartást és a kérdező sem tette bele a kérdésbe hogy a szülők elszórnák bármi másra csak alapból, hogy megkapják ezeket. Amúgy én az ösztöndíjjal vagyok így ahogy te kérdező. Osztálytársaim kapnak és tényleg olyanok kapnak akiknek eszük ágában sincs tovább tanulni, az iskolát jó messzire kerülik nehogy rájuk ragadjon bármi is...

2013. jan. 5. 00:06
 17/20 anonim ***** válasza:

Nem értem az ilyeneket,akik azt írják,hogy "kénytelen vagyok dolgozni"...mint a 11-es is,de olvastam ilyet másoktól is.

20 évesen miért is ne dolgoznál?Én 19 éves koromtól eltartom magam és külön élek,nem várom hogy eltartsanak.Most 41 vagyok,egyedül nevelem a gyerekem,és nem várom hogy anyámék pénzeljenek.

Kérdező,ha meg otthon élsz,az neked nem segítség,hogy van hol lakjál,eléd teszik a kaját,a víz-gáz-villany sem ingyen van.Vagy költözz albérletbe,aztán rájössz,hogy eddig de jó dolgod volt!

2013. jan. 5. 09:18
 18/20 anonim ***** válasza:
hasonló szituban vagyok. mondjuk úgy hogy nincsennek szüleim de a k* országban bürokratikus szarságok miatt nem számítok se árvának, se félárvának. :/ úgy járom az egyetemet, hogy sokszor zsákos krumplin meg rizsen élek hónapokig, úgy h mellette éhen döglök. ez egy ilyen ország...
2013. jan. 6. 04:33
 19/20 BarSzab8905 válasza:

Árvasági az 16 éves korig jár.

Amennyiben tanulói jogviszonyt igazolni tudják akkor akár 25. életév betöltéséig is.

[link]

Az egyébként a szülőn múlik, hogy miután a gyerek betölti a 18-at mennyire támogatja.

A gyerektartás az az egyedüli ami kötelező. Természetesen amennyiben a szülők elváltak.

[link]

2013. jan. 29. 16:35
 20/20 BarSzab8905 válasza:

Az árvaságira vonatkozó részt részben tapasztalatból is tudom.

Az egyik rokonom sajnos mind a két szülőjét elvesztette. A 16. (illetve már a 21.) életévét betöltötte.

Mivel tudják bizonyítani a Tanulói Jogviszony fennállását így még jár neki az Árvasági.

2013. jan. 29. 16:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!