Mennyi zsebpénzt kaptok/adtok? Egyszerre és gazdálkodjon vagy ha kér akkor?
Nem tudom, mennyi idős korra vagy kíváncsi. Én most 18 vagyok, mindig úgy volt, hogy nekem kellett beosztani magamnak amit adtak.
16 éves koromtól számlára kapom, hogy amit nem költök el ott gyűljön. Ebből fizetek mindent, veszek magamnak ruhát, vagy ha elromlik valamim (pl. nemrég a telefonom) ebből kell megvegyem. Ezt előre tisztáztuk, hogy nem kérhetek több pénzt, ebből gazdálkodjak. Vagyis kérni kérhetek, csak nem kapok :)
Havi 40-et utalnak. Ami így lehet soknak tűnik elsőre, de ha azt nézed, hogy télen egy kabát és egy csizma ára, és akkor hol a többi ruha, plusz ami naponta kell, vagy telefonszámla. De amúgy nem verem el a pénzt, már van elég szép megtakarításom is és hamar megtanultam bánni a pénzzel.
Ahhoz hogy ennyit adjanak persze kell egy jó anyagi háttér, többre is futna amúgy, de nem kapok többet, ezt felfogtam :)
Ha egyetemre megyek, plusz 20ezret kapok majd az albérletre
Nekünk még nem aktuális a zsebpénztéma (a nagyobb gyerek is csak 6 éves), de megvan az elképzelésünk.
Hetente kap majd bizonyos összeget, ezzel úgy gazdálkozik, ahogy akar. Ha első nap elszórja, ám legyen, de akkor arra a hétre fuccs a zsebpénznek. Össze is gyűjtheti természetesen, ha meg akar magának venni valami értékesebb dolgot.
Persze a szükséges dolgokat megkapja majd tőlünk, ételre, ruhára, fogkrémre nyilván nem kell majd költenie. :)
én onnantól kezdve kaptam zsebpénzt,mikor elkezdtem másik városba járni suliba - olyan kb 12 éves koromtól. Mindig hét elején kaptam és azt kellett beosztanom. Buszbérletre külön kaptam meg pl ruhára meg ilyesmire nem kellett költenem, ezt anyumék megvették. A zsebpénzből igazából csak olyat kellett finansziroznom, hogy ha akartam enni egy fagyit vagy egy pogácsát stb.
aztán mikor koleszos lettem,akkor felemelték a zsebpénzem, de szintén csak olyasmire kellett költenem, hogy kaja, üditő vagy amit meg akartam venni. Ha akartam valami olyan dolgot, amit anyumék nem finansziroztak,akkor arra nekem kellett spórolni, de szükséges dolgokat (irószer, cipő, ruha, tisztálkodószerek stb.) megkaptam tőlük.
Olyan nem volt, hogy ha kérek,akkor adnak - csak ha megmondtam, hogy erre vagy arra kellene és ők is egyetértettek, hogy az szükséges dolog, nem csak úgy szórakozásra vagy ez vagy az megtetszett dolgokra.
szerintem jó ötlet egyszerre adni - hetente vagy havonta és akkor ossza be. persze előre tisztázni kell,hogy mi az amire nem kell költenie és mi az,amit viszont magának kell finanszírozni. ja és persze ha elköltötte,akkor így járt, nincs több.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!