Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogyan fogom tudni feldolgozni...

Hogyan fogom tudni feldolgozni a halált?

Figyelt kérdés
24 éves nő vagyok. eddig az életben még soha semmilyen veszteség nem ért. szüleim, nagyszüleim, sőt még két déd nagymamám is élnek. akik nem élnek, még a születésem előtt haltak meg, szóval őket nem ismertem. itt vagyok a férjemmel, a kutyusunkkal, a macskánkkal, és mindig ettől rettegek, hogy mikor történik meg a dolog. nem tudom milyen érzés elveszíteni valakit akit szeretsz. a másik nagy félelmem, hogy rettenetesen félek a halottaktól, meg mindentől amihez "közük" van. csúnyán hangzik, de nem tudom elképzelni, hogy odaálljak a koporsó mellé, akármilyen rokonról legyen szó. ez akkor meg fog változni? mondjuk én betegesen félek ezektől a dolgoktól :(
2012. dec. 27. 14:38
 1/7 anonim ***** válasza:
ha saját halottad lesz tőle nem fogsz félni (tapasztalatból tudom)
2012. dec. 27. 14:40
 2/7 anonim ***** válasza:
Amíg nem történik meg,addig ne hagyd,hogy ez az érzés elrontsa a mindennapjaidat.A gyászt mindenki másképp éli meg,de az biztos,hogy a félelmed el fog múlni.Én azt kértem a nagymamámtól a halálos ágyán,hogy vigyázzon ránk onnan,ahová megy.
2012. dec. 27. 14:41
 3/7 anonim ***** válasza:
61%
erre (is) jo ha az ember hisz Istenben.
2012. dec. 27. 14:43
 4/7 anonim ***** válasza:
Én csak 18 vagyok, de hasonlóképp érzek, ezért nem is lehet szerintem senkit okolni, aki még nem tapasztalta meg. Nekem eddig a legkedvesebb háziállatom halt meg, anyuval hetekig sirattuk, mert nagyon hűséges és jó állat volt. Ha abból indulok ki, amit akkor éreztem, tudom, hogy egy ember elvesztésénél teljesen összetörnék. Próbálom úgy felfogni, hogy ha megtörténik, akkor a jóra fogok gondolni, amit együtt éltünk át és megőrizni a legszebb pillanatait. De nem szabad sokat kattogni ezen, tisztában lenni vele és ennyi, különben bevonzzuk a rosszat.
2012. dec. 27. 14:44
 5/7 anonim ***** válasza:

Nos a gyász az élet része de gondolj arra, hogy nem leszel egyedül melletted lesz a családod és egy egészséges ember némi szomorkodás után átlendül a dolgon. Felesleges ezzel stresszelned magad.

A koporsóhoz nem kell odaállni ha nem megy.

Én sem bírom a temetéseket pláne, hogy pánik beteg vagyok. A koporsóhoz odaállni még egészségesen sem voltam képes.

Amikor a nagybátyámat búcsúztatták nyitott koporsóval a ravatalozóban csak egy fehér lepel volt rajta azt hittem elájulok. A vénasszonyok meg, akik jöttek kapásból odamentek, emelgették a leplet, hogy még utoljára lássák, és vetették a keresztet össze-vissza. Akkor arra gondoltam, hogy ezek teljesen aberráltak, mit kell egy napok óta halott emberen nézegetni. Rettenetes.

Falusi temetés volt én meg mondtam a rokonoknak, hogy ne haragudjatok tudjátok, hogy szerettem őt, de képtelen vagyok akár a koporsó közelébe is ülni mert menten leájulok a székről.

Megértették nem volt sértődés. És túléltem.

Szeretett nagyikám meg akkor ment el, amikor érettségiztem úgyhogy nem is tudtam elutazni de ebben a lelki állapotban mégis leérettségiztem.

Hidd el túl fogod élni. Ezen mindenki átmegy.

2012. dec. 27. 14:55
 6/7 anonim ***** válasza:

25 éves vagyok!

Eddig - végülis szerencsére - 2 komolyabb haláleset volt, amire nemrégről emlékszem (7 éves koromban anyai nagymamám hunyt el, csak arra emlékszem, nagyon megviselte anyumat).

Egyik dédim volt 5 éve, másik inkább közeli ismerős (távoli rokon) 1 éve. Egyiknél sem voltam képes odamenni a koporsóhoz - ha valaki ezt elvárja, az nagy csököttségre, butaságra vall. A temetéseken persze részt vettem, bár nagyon megviselt.

Nemrég pedig egyik kolléganőm hunyt el, viszonylag fiatalon. Láttam előtte egy nappal - bár ne tettem volna. (Én magam is borzasztóan irtózom mindentől, ami "ezzel" kapcsolatos, utána napokig féltem itthon egyedül, kapcsolgatom mindenhol a villanyokat.) Holnap búcsúztatjuk őt, remélem utána lassan sikerül elfogadnom és megbékélnem a halálával.

Egyébként, aki írta, hogy ezért is jó hinni Istenben, igaza van. Nevezzük bárhogy és bárkinek, hinni márpedig kell, anélkül el vagyunk veszve. Sokkal könnyebb, ha tudjuk, hisszük, reméljük, hogy van tovább és nekik már jobb.

Én személy szerint azt gondolom (úgy próbálom elképzelni), hogy szeretteink a felhőkön ülnek, láblógatva és vigyáznak ránk :)

2012. dec. 27. 20:23
 7/7 anonim ***** válasza:
beszélgess erről egy pszichológussal. Nem viccből, komolyan mondom :)
2012. dec. 28. 12:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!