Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mit tegyek ez ellen?

Mit tegyek ez ellen?

Figyelt kérdés

19 éves lány vagyok, művészlélek, szeretem a saját utamat járni, de soha nem teszek olyat, ami a szüleim ellen lenne.

És ők mégis... Főleg anyám. Kutat a cuccaim között. Többször is lebukott! Láttam, ahogy a telefonomat nyomkodja, a laptopomban nézelődik, a táskámban turkál, ahonnan el is vett valamit, ami neki nem tetszett. És még csak meg sem próbálja úgy csinálni, hogy ne jöjjek rá.

Felvettek egy művészeti suliba, és még csak nem is gratuláltak, nem is örültek, mert szerintük "a festés nem nekem való", stb...

Hiába ülök le vele beszélni, hogy ne tegye, amit tesz, csak az a válasza, hogy "ő az anyám, neki ehhez joga van".

Ahhoz is joga van, hogy tudja, kivel találkozok suli után, kivel beszélek msnen, kivel telefonálok. És ha nem mondok neki el valamit, akkor olyan rejtélyes megjegyzéseket tesz, hogy "én mindent tudok", vagy "engem nem tudsz becsapni, átlátok rajtad", meg "tudok én olyan dolgokról is, amiről te nem tudod, hogy tudom."

Kicsit kezd elegem lenni belőle.

Elkezdtem spanyolul tanulni magamtól, elég jól haladok, ahhoz képest, hogy egyedül csinálom. És ő erre csak ennyit mondott: "tudom én, miért tanulod, de átlátok rajtad, ha mást sikerül, ne hidd, hogy engem be tudsz csapni." És olyan borzalmas hangsúllyal és hangnemben mondta, és úgy nézett rám, hogy sírni kezdtem tőle, ő pedig elégedetten kivonult a szobámból.

Vezettem egy blogot, amibe előszeretettel beleírkált epés, és okosnak gondolt kommenteket, és így már nem is tudtam úgy írni, mert tudtam, hogy olvassa, és ha ott nem is, de szóban visszakapom...

Mit tegyek, hogy "leszoktassam" arról, hogy rajtam vezesse le a beteges üldözési mániáját?? Hogy ne turkáljon a cuccaim között, az ÉLETEMBEN...

Tudom, hogy el kellene költözni, de párommal még nem állunk úgy anyagilag, hogy ezt megtehessük. Pedig már neki is elege van ebből...

Bármilyen tanácsot szívesen fogadok!!

Köszönöm, és bocsánat, hogy ilyen hosszú lett!

2009. aug. 22. 22:51
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
100%
Mondjuk valami orvosi cikk a paranoiáról vagy ilyesmi...
2009. aug. 22. 23:30
 12/27 anonim ***** válasza:
100%

23:28 Mire gondolsz?:D Mondjuk egy egérfogóra? xD attól biztos elmenne a kedve.:D

18/L voltam:D

2009. aug. 22. 23:39
 13/27 anonim ***** válasza:
100%
Egy cikkre az üldözési mánia tüneteiről:D
2009. aug. 22. 23:42
 14/27 anonim ***** válasza:
100%
"ha a páciens kutat mások táskájában..." XD
2009. aug. 22. 23:44
 15/27 anonim ***** válasza:
100%

Hát ez nem komplett. Ezenkívül apád nem lát át a szitán különben nem engedné, hogy így viselkedjen.

Ő nem tudna segíteni? Ha elmagyaráznád, hogy ezzel a viselkedéssel kikészít és elmar a közelükből?

Jó lenne, ha egyszer - kétszer az ismerősei előtt égetnéd le. Mondjuk: - Anya, el kell mennem, amikor kikutattad megint a táskámat, nem találtad meg a lakáskulcsomat?

vagy - Azért olvasod el a leveleimet, mert magadról nincs mit mesélned a szomszédoknak?

Nincs olyan barátnője, akivel tudnál beszélni erről?

Végül is ez egy nagyon súlyos pszichés probléma, és Te segítség nélkül nem fogod tudni megoldani. Ha a testvérének vagy a barátnőjének elmondod, lehet, hogy ők szólnak rá, hogy nincs eszénél.

A lényeg, hogy ne a saját támadottságodat hangsúlyozd, hanem azt, hogy Vele van valami gond, furcsán viselkedik, mindenhol összeesküvést gyanít.

2009. aug. 23. 00:45
 16/27 anonim ***** válasza:
100%

23:11-esnek igaza van.

Az én anyukám alkoholista, ő ugyan nem turkált a cuccaim közt - legalábbis nem tudok róla - de mikor jött a hülye dolgaival én mindig csak vigyorogtam rajta: "persze anyukám igazad van", "hogyne anyu", "máris anyu" stb... észrevette, hogy nem tud izgatni a b.szogatása és abbahagyta.

Na meg persze elköltöztem...

2009. aug. 23. 09:45
 17/27 A kérdező kommentje:

Köszönöm a sok segítő választ!

Eddig azt hittem, hogy a szobazárás, laptop és telefonjelszavazás az már túlzás, de lehet, hogy nem...

Az a baj, hogy anya teljesen irányítás alatt tartja apát is, tehát az van, amit anya mond. "Mert ő az anyám."

Testvérei messze laknak, és nem jó a kapcsolata velük, lenézi őket, mert ő beköltözött a városba, a többiek pedig "otthon maradtak."

Barátja nincs, mert neki "a férje az egyetlen barátja."

Nekem is van egy nagyon jó barátom, akit ő szó szerint gyűlöl. Szerinte olyan nincs, hogy valakinek párja és legjobb barátja is legyen. Mert az ugyan az...

Gondoltam már rá, hogy egy levelet teszek a táskámba, ami neki szól. De nem olyan, akit ez visszarettent.

Majd próbálkozom...

De azért köszönök mindent eddig is!

Jöhetnek még válaszok, ha valaki tud valami okosat!!

Köszi!

2009. aug. 23. 11:06
 18/27 A kérdező kommentje:

Igazából tudom, hogy így látatlanban nem tudja senki megoldani a bajomat, de teljesen tanácstalan voltam már, azért gondoltam, hogy írok... Gyakorlatilag mindent végigzongoráztam már, amiket leírtok.

Csak hátha valaki valami "korszakalkotóval" tud előállni.

2009. aug. 23. 11:08
 19/27 anonim ***** válasza:
69%
szívlapáttal vágd tarkón, és ásd el vmi eldugott helyen.
2009. aug. 26. 12:59
 20/27 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Hasonló cipőben jártam. Ugyan ez: táskakutatás, nyomozgatás utánam, telefon ellenőrzés... Egyedül nevelt anyukám így jó sok ideje volt az én dolgaimmam foglakozni. Semmit nem lehetett előle eldugni, titkolni, egyszerűen semmi magán életem nem lehetett. Még a menstruációmat is felügyelte. A helyzet csak akkor változott mikor elköltöztem. Sokszor megfenyegettem, hogy álljon le mert elköltözöm, de csak akkor kezdett változni mikor tényleg elköltöztem. Azóta ha meglátogat még azt is megkérdezi, hogy hova ülhet le.

2009. aug. 26. 13:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!