Menjek Svájcba bébiszitternek?
Én inkább kifelé forduló típus vagyok, és vágyom végre megint arra, hogy mozgásban lehessek, értelmesen tevékenykedhessek, mert itthon minden beszűkült körülöttem, mióta nincs munkám.
Mondjuk, azt nem tudom, hogy egy aranyos faluban (igaz, hogy álomszép), de Bp-hez képest mégiscsak egy csöpp hely, mennyire lesz lehetőségem szabad időmben bármit csinálni, emberekkel ismerkedni. Pénzem nem lesz utazgatni ott (sajnos!), illetve azt, amiből lenullázhatjuk az itthoni adósságunkat, nem akarom felélni ott, csak, hogy jól érezzem magamat. Amikor itthon a gyerekeink picik voltak, imádtam a velük töltött időt, nem voltam gyed beteg, meg a végzettségem is pedagógusi… (Szóval érdekel is, illetve édes a két gyerek.)
Én Svájcban élek, rengeteg ismerősöm babysitterkedik.
Ki kell fogni egy jó családot és egy jó fizetést. Ismerek olyat, aki 3 fiú gyerekre vigyáz 500 chf+lakhatásért, ami éppen arra elég, hogy rendszeresen haza tudjon járni. Ha szerencsés vagy, ennél többet is tudsz keresni. De szerintem max 1000 chf körül, ebben ha nincs benne a szállás, akkor már el is úszott az egész. Egyébként igen, egy halom módon haza lehet menni, de a repjegyet 2-3 hónappal előtte érdemes lefoglalni, a kocsi vagy vonat pedig 15-16 óra utazás. Úgyhogy egyik sem egyszerű.
A nyelv is egy jó kérdés, attól függ hova mész. A nagyobb városokban akár angolul vagy magyarul is találsz munkát, bár nyilván a magyarok nem fizetnek túl jól.
Illetve valószínűleg feketén fogsz dolgozni, nem igazán szokták bejelenteni ezeket a munkákat. Ami azt jelenti, hogy az egészségbiztosítást felejtsd el, bármi bajod van, haza KELL menni. Amúgy is egy általános 5 perces orvosi vizsgálat alapból 100 chf körül van és a gyógyszert is te fizeted. A fogászt pedig felejsd el, még a tehetősebbek sem mennek itt fogászhoz.
De szerintem a legnagyobb hátrány az állandó kiszolgáltatottság. Nevetséges fizetésért nem hivatalosan itt lenni, állandóan rettegni a "jajj nehogy megfájduljon a fogam vagy megbetegedjek", állandóan ugrálni egy család napi rutinjának megfelelően, nevelni olyan gyerekeket akiket előtted már 20-an 20 féleképpen neveltek stb.
Az elszigeteltséggel igaz meg kell birkózni, de rengeteg magyar van itt, úgyhogy mindenhol lehet új barátságokat kötni. A család távolsága már egy más kérdés.
De ha végül mégis úgy döntessz, hogy jössz, akkor állást találni nem nehéz, mert iszonyat nagy kereslet van a babysitterekre és meg lehet ebben is a jót találni, csak úgy kell hozzáállni.
Sik sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!