Apám kirakhat míg tanulok? Nem köteles támogatni?
18 éves vagyok, még középiskolás idén végzek. Utána el akartam költözni, munkát keresni, esetleg később tovább tanulni, de előtte szerettem volna leérettségizni. De összevesztünk apámmal, elküldött. A barátnőmhöz jöttem át egy hete. De az ő szülei sem tudnak tartani, meg mire fel?
Nem akarom kerülni a munkát, tudom, hogy nagykorú vagyok, tényleg csak ezt a fél évet akarom lehúzni.
Arra gondoltam, hogy váláskor is fizetni kell gyerektartást, illetve árvasági is jár, míg tanul a gyerek egy felső korhatárig. "Normál" esetben nincs ilyen?
Nem örülök én sem, hogy rá kell szoruljak, lehet nem is "jár" semmi, de ha 18 évet lehúztam mellette, míg mást nem is tehettem volna, akkor még egy kis ideig p is tarthatna. 10-20 ezer is jó lenne, hogy ide le tudjam adni.
Köszi a válaszokat
Még annyit, hogy akkor van értelme belekezdjek vagy ezek csak jó kis jogszabályok, de fél év alatt semmit sem érek el?
egyszer elolvastam a gyerektartásra vonatkozó jogszabályt, mert annyian írnak itt mindenfélét. Első szakmád megszerzéséig köteles támogatni. Magyarul nem mondhatja, hogy 18 vagy, takarodj, hanem ha nincs szakmád, akkor az egyetem alatt is perelheted rokontartásért. A google a barátod, te is könnyen meg tudod találni :)
Na itt is volna:
Szükségesnek minősül a gyermek által folytatott tanulmány, ha az az életpályára előkészítő szakképezettség megszerzéséhez szükséges tanfolyam, vagy főiskolai/egyetemi tanulmány. A szükséges tanulmányok folyamatosságát nem érinti az indokolt megszakítás (pl. gyakorlati idő), de szünetel a tartási kötelezettség, ha a megszakítás ideje alatt a gyermek megélhetése biztosítva van, vagy arról maga képes gondoskodni.
Ha a gyermeket a középiskola befejezése után a választott életpályára előkészítő tanfolyamra, főiskola, egyetem nappali tagozatára felvették, a tartásra kötelezett (és erre képes) szülő nem hivatkozhat arra, hogy a nagykorúságát elért gyermek inkább létesítsen munkaviszonyt, amely révén a tanulmányai költségeiről, valamint a megélhetéséről maga gondoskodni tud.
Csak úgy megsúgom, hogy szakma nélkül nem igazán tudsz elmenni dolgozni. Nagyon sokunk diplomával sem talál munkát.
Én megkeresném a családsegítőt hátha tudnak valami jó tanácsot adni.
Annyit mindenképp megér a dolog, hogy utánajárj, érdemes-e belevágni.
Ha pedig tényleg komolyan gondoltad, hogy elköltözz, akkor keress egy kollégiumot! Minél előbb, mert lehet, hogy csak várólistára tudnak felvenni. Középiskolai kollégiumban lakni azért jó, mert a szállás ingyenes (középiskolások számára az állam téríti), csak az étkezésért kell fizetned, ami szociális helyzettől függően kb. 15-25 ezer Ft-ot kell fizetned havonta. Ha a családi pótlékot saját nevedre kéred, az ennek a jelentős részét fedezi, így meg tudsz élni úgy, hogy csak minimális munkát vállalsz, délutánonként 2-3 órát, vagy hétvégén egy napot, ilyesmi. Ez a tanulmányaid sem veszélyezteti, szóval mindenképp gondold át ezt a lehetőséget. Persze nyilván csak addig él, amíg jogviszonyod van az iskolával, de ezért is célszerű mielőbb kihasználni: így utána amíg megoldod a dolgaid, könnyebben kérheted a barátnődtől, hogy átmenetileg hadd lakj náluk. Akkor erre sokkal nagyobb szükséged lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!