Apám kirakhat míg tanulok? Nem köteles támogatni?
18 éves vagyok, még középiskolás idén végzek. Utána el akartam költözni, munkát keresni, esetleg később tovább tanulni, de előtte szerettem volna leérettségizni. De összevesztünk apámmal, elküldött. A barátnőmhöz jöttem át egy hete. De az ő szülei sem tudnak tartani, meg mire fel?
Nem akarom kerülni a munkát, tudom, hogy nagykorú vagyok, tényleg csak ezt a fél évet akarom lehúzni.
Arra gondoltam, hogy váláskor is fizetni kell gyerektartást, illetve árvasági is jár, míg tanul a gyerek egy felső korhatárig. "Normál" esetben nincs ilyen?
Nem örülök én sem, hogy rá kell szoruljak, lehet nem is "jár" semmi, de ha 18 évet lehúztam mellette, míg mást nem is tehettem volna, akkor még egy kis ideig p is tarthatna. 10-20 ezer is jó lenne, hogy ide le tudjam adni.
És a rokontartás milyen alapon jár? Mennyi idő elintézni?
Ha találnék egy munkát nem kellene a pénze
1952. évi IV. tv. Csjt:
60. § (1)92 Rokonaival szemben, az alábbi rendelkezésekben meghatározott körben, az jogosult tartásra, aki magát eltartani nem tudja és akinek tartásra kötelezhető házastársa vagy bejegyzett élettársa sincs.
(2) Tartásra a munkaképes leszármazó is jogosult, ha erre szükséges tanulmányai folytatása érdekében rászorul.
(3) Nem jogosult tartásra a nagykorú, ha magatartása miatt arra érdemtelenné vált.
Kommentárból:
a tanulmányait folytató nagykorú gyermek tartásáról
Az 1952. évi IV. törvény (Csjt.) 60. §-ának (2) bekezdésében említett szükséges tanulmányok körébe tartozik az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges tanfolyamok, valamint a főiskolai és egyetemi tanulmányok végzése is.
A szükséges tanulmányok folytatása szempontjából a tanulmányok folyamatos végzésének van jelentősége; nem érinti a tanulmányok folyamatosságát az indokolt megszakítás.
Nem köteles a szülő tartani a szükséges tanulmányait folytató munkaképes nagykorú gyermeket akkor, ha
a) a gyermek továbbtanulásra alkalmatlan;
b) a gyermek a tartásra kötelezettel vagy vele együtt élő közeli hozzátartozójával szemben olyan súlyosan kifogásolható magatartást tanúsít, amelyre tekintettel a társadalmi felfogás szerint a tartásra nem méltó (érdemtelenség);
c) ezáltal a szülő saját szükséges tartását vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.
A munkaképes nagykorú gyermek részére a szükséges tanulmányai folytatásának idejére járó tartásdíj összegének megállapításával a gyermek indokolt szükségleteit és a kötelezett teherbíró képességét kell alapul venni.
Rokontartás. de itt hivatkozhat érdemtelenségre ha pl te nem tartod vele a kapcsoltatott és máris nem ítélik meg.
Van ingyenes jogsegítő szolgálat az önkormányzatnál szerintem ott kellene érdeklődnöd.
Az jogosult tartásra – rokonaival szemben – aki magát eltartani nem tudja, és akinek tartásra kötelezhető házastársa nincs, illetve nem érdemtelen. Tartásra rászorult az, aki magát eltartani nem tudja, megélhetéséről gondoskodni akár idős kora, akár munkaképtelensége miatt, illetve egyéb jövedelme hiányában nem tud. Amennyiben részlegesen el tudja ugyan magát tartani, de jövedelme teljes mértékű tartást nem biztosít, megállapítható a tartás kiegészítésére való rászorultság.
A tartásra jogosultat rokonai közül elsősorban leszármazói kötelesek eltartani. Amennyiben a tartásra jogosulnak tartásra kötelezhető leszármazói nincsenek, eltartása felmenő rokonait terheli. Annak a rokonnak áll be a tartási kötelezettsége, aki a jogosulthoz a leszármazás rendjében közelebb áll. Azt a kiskorút, akinek tartásra kötelezhető egyenesági rokona nincs, nagykorú testvére köteles eltartani; ez a kötelezettség azonban csak annyiban terheli, amennyiben ezt saját maga, házastársa és tartásra rászoruló egyenesági rokonai tartásának veszélyeztetése nélkül teljesíteni képes. A mostohagyermek akkor köteles eltartani tartásra rászoruló mostohaszülőt, ha az ő eltartásáról hosszabb időn át gondoskodott.
Rokontartás jár addig amig nappali tagozaton tanulsz, és a családi pótlék is téged illet.
Viszont ha pereskedned kell emiatt, akkor valószinűleg nyugdijba mész mire megitéli a biróság.
5-ös vagyok. De, elváltak, mikor 5 éves voltam. Anyummal laktam 18 éves koromig, akkor elköltöztem tőle. Apám nem akart fizetni, pedig én még gimis utolsó éves voltam. Na, meg rohadtul bánt velem, de ez hosszú sztori.... Bírósági panasznapon panaszt tettem, per lett belőle. Költségmentességet kaptam a pernél, mert nincs önálló jövedelmem. Vittem iskolalátogatásit, megítélték a rokontartást, míg meg nem szerzem az első szakmám, vagy diplomám. (fél év múlva lesz meg a papírom a szakmámról)
Azóta utalják kártyára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!