Miért akarják ennyire? [továbbtanulás]
A történet elég hosszú.. a lényeg, hogy továbbtanulás (középsuli) előtt állok..
Én előre kijelentettem, hogy NEM fogok egyetemre/ fősulira járni mert utálok tanulni.. (sokkal jobban szeretek dolgozni..)
Kalocsán kéne iskolát találnom.
Ami van:
~Dózsa György: olyan a színvonal az ott tanulók szerint, hogy egy katasztrófa [és egyik szak sem tetszik]
~Szent István: gimi, szóval kilőve.
~Kossuth: egészségügy: ide akarnak küldeni anyámék, vendéglátás: nincs türelmem az idióta emberekhez..szóval kilőve.. (meg amúgy is problémáim vannak a nyelvekkel..:|)
Találtam egy iskolát: Kiskunfélegyháza mezgé: 6év a képzés ideje, 3 szakmát és egy érettségit kapok és annyira nem is kell rá feküdnöm a tanulásra..:)
na de persze ide nem enged(nének) anyámék.. merthogy messze van, meg koleszos lennék. -.-
Meg hogy legyek ápoló nő kossuthba mert az mindig kell..meg stb. de egyszerűen képtelenek felfogni, hogy attól hogy imádok(igen..!) kimenni szántani meg sz*rt hordani.. de ahhoz nincs gusztusom, hogy ott fürdessem az öregeket meg takarítsam a .... végterméküket..(khm.)
Szóval ezt hogyan tudnám nekik elmagyarázni??
Az az igazság, hogy a munkáltatókkal is iszonyatosan elszállt a ló és ők is tehetnek arról, hogy ilyen lett a helyzet. Nem véletlenül és nem is sznobizmusból van ennyi fiatal a felsőoktatásban.
Ha jól megnézzük akkor a következőket tapasztalhatjuk a munkaerő piacon /személyes tapasztalat/:
-Diplomát kérnek olyan munkakörökre is, amit egy egysejtű is elvégez. Mert a munkáltató azt hiszi, hogy, akinek csak egy nyavalyás érettségit sikerült kiköhögnie az valami alul iskolázott félkegyelmű.Így aztán az ember fia beül valami gagyi szakra, hogy legyen még egy papírja mert ilyen világot élünk. A tanult szakmájában ugyan egy percig sem fog dolgozni de a munkahelyért való tülekedős játékban előnyösebb helyzetben lesz egy szimpla érettségizettel szemben.
Eddig egy érettségivel+nyelvtudás+némi szakmai tanfolyammal vagy egy szakmai érettségi+nyelvvel is nagyon jól el lehetett látni rengeteg munkakört. Manapság a saját szakmámban /recepció,ügyintézés,asszisztencia/ se tudok elhelyezkedni mert kiadják diákmunkásoknak és oda is egyetemistákat/főiskolásokat keresnek.És nem feltétlen a részmunka idő miatt. Röhejes!
-Amihez meg tényleg diploma és magas fokú tudás kellene, azt meg nem fizetik meg, vagy egyetem után lelépnek külföldre mert nagyobb megbecsülést kapnak.
Na ennyi. Nekem sajna nem volt lehetőségem tovább menni de mindig ültem valami tanfolyáson, OKJ-s-on hogy haladjak a világgal. Ha most fiatal lennék tutira végigbumliznék ha mást nem valami büfészakot mert csak előnyöm lenne belőle.De így negyven felé az ember már csak magának tanul a munkáltatókat már nem érdekli. Elakadnak a születési dátumnál és már repül is az önéletrajz az aprítóba, pedig lehet, hogy egy kiváló szakembertől fosztotta meg magát a cég.
Talán ha a szakmai érettségit jobban megbecsülnék a munkáltatók akkor talán nem érezné görcsösen, minden fiatal úgy, hogy nyomulni kell mert kell a papír a boldoguláshoz mert ez a minimum.
Persze az oktatást is ideje lenne hatékonyra reformálni a mostani "átalakításnak" titulált hentesmunka helyett.
Eléggé eltértünk a tárgytól.. :DD
De amúgy nem is szeretnék (meg nem is lenne türelmem) orvosnak/ ápoló nőnek menni..
Mondd nekik, hogy Te azt akarod csinálni, amit szeretsz. Sokkal jobb, ha a munkád a hobbid. Szóval, ha Te a földeken akarsz szántani (mondjuk lányként fura), akkor csináld azt.
Mellesleg a koleszban az a jó, hogy a többiekkel együtt tanulhatsz, ha jó a közösség persze. Illetve szerezhetsz bennfentes infókat:)
nem a srác miatt mennék oda.. kb. 2hete tudom hogy át akar menni..
és Baja még meszebb van..
Kalocsa - Kiskunfélegyháza közúton 100 km körül van. Busszal 2-3 óra legalább átszállással.
Kalocsa - Baja 43 km és 50 perc busszal, vagy 1 óra. Ez szintén nem kevés reggelente, de sokan megoldják koli nélkül.
Lényegében nekem tök mindegy mit csinálsz, felvetés volt.
Szerintem teljesen megbízhatónak tartanak.. mindenhonnan időben haza érek..ha ne adj' isten le késem a buszt az első hogy felhívom anyát hogy mi van.. és hogy ekkor meg ekkor megyek.. bulikon nem iszok, nem cigizek.. még nem is próbáltam és nem is tervezem ( a cigit..)
Szóval ebből a szempontból megbíznak bennem..
Meg ezt mondtam anyumnak.. a válasza annyi volt hogy: 'Nem benned nem bízok meg hanem a világban.' hát okéé.. de könyörgöm.. -.-
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!