Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Összeköltöztünk párommal de...

Összeköltöztünk párommal de nekem nincs kedvem főzni-takarítani-mosni-mosogatni-vasalni. Normális ez?

Figyelt kérdés

Nagyon furcsán érzem itt magam, egyáltalán nem érzem úgy magam mintha otthon lennék. Lehet azért is van ez, mert én soha nem voltam pl kolis, soha nem költöztem még el sehova. Ez az első. Otthon segítettem anyéméknak, igaz nem túl sokat. De most meg minden feladat rám szakad, annyi házimunka van, hogy 1 napon teljesen rá ment, a főzőssel nem állok túl jól, nem tudok főzni csak szakácskönyvből, párom pedig megszokta hogy otthon az anyja naponta valamit készített, én pedig jó ha 3 naponta csinálok valamit, akkor is kedv nélkül, pedig jó lesz a kaja, nem arról van szó hogy elrontom. Nem jut saját magamra időm, de a hobbimra ami napi 40 perc lenne,vagy a barátnőimre sőt még netezni sincs időm. Nekem nincs kedvem ehhez az egészhez, de amúgy páromnak is mondtam, nem mondott rá annyira semmit. Most biztos azt akarnátok kérdezni hogy párom miért nem segít a házimunkában? Nos ő egyéni vállalkozó, és ők gyakran rosszabbak mint a multiknál a főnökök. Saját maguknak kell szerezni, szervezni és irányítani a munkát. Sokan abba a csapdába esnek (ahogy az én párom is) hogy reggel 7től este 8-9ig dolgoznak stb. Hiába van itthon(a környéken) arra sincs ideje hogy ebédeljen, ezért szakad rám minden feladat :S

Szerintetek ez így rendjén van hogy ezt érzem?? Majd eltelik x idő és belerázódok ebbe az egészbe és megszokom hogy ezeket is meg kell csinálni és talán majd később rutinosabban megy?

Egyébként én is dolgozom. 8-17-ig

2012. okt. 28. 09:42
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
55%

én ugyanígy voltam, mint te. 20 éves voltam, mikor összeköltöztünk,én apukámmal éltem előtte. Ő gyakorlatilag nem megkért dolgokra, hanem utasított. Ezért megutáltam, mielőtt elkezdhettem volna. A páromnak anyukája meg mindent megcsinált. Gondolhatod mi volt itt. Én örültem, hogy nem KELL csinálni, ő meg úgy volt vele, hogy előbb-utóbb úgyis elmosogatódik magától. Borzalmasan sokat veszekedtünk emiatt.

Azóta eltel 5 év. Most sem szeretem jobban a házimunkát, de már zavar a kupi. Én is 5-ig dolgozom, háromnegyed hatra érek haza. Hétköznap általában csirkét főzök-sütök, vagy olyan kaját, ami hamar, max 1-másfél óra alatt kész van. Amíg sül vagy fő, kiporszívózok, elpakolok, vagy kiteregetek. Régen nem így volt. Nekem is röhögve ráment a napom. Ráadásul kutya is van, a szőnyeg 2 nap után már csak kutyakefével tisztul + porszívózás. Így sem csinálom meg minden nap. Hétvégéken csinálok egy nagyobb takarítást, mondjuk 2 óra alatt. Félévben egyszer jön az ablak, függöny, eldugottabb helyek takarítása. Hétköznap én erre max fél órát szánok, de sokszor nincs kedvem hozzá. Hétvégén főzök 2-3 félét, az kitart keddig-szerdáig, akkor nem főzök, csütörtökön szoktam megint egy adagot, és szombaton. Estére pizzát sütök, szendvicset eszünk, vagy tojást.

Nem kell túlzásba vinni. Hazamész, csináld meg a kaját, amíg sül, összepakolod a lakást. Én is rájöttem, ha egyből elpakolok, akkor naponta elég 15-20 percet vele foglalkozni, hétvégente meg azt összekapod, amivel hétköznap nem foglalkozol + óra max. :) Nem biztos, hogy meg fogod szeretni, de hozzá fogsz szokni és a rendet fogod szeretni, ami utána vár. Én van, hogy kedden még a szárítóról öltözök, egyébként nem vasalok:)

2012. okt. 28. 11:12
 22/28 anonim ***** válasza:
84%
Nem tudom, nekem nem okozott gondot, pedig otthon anyáméknál nem nagyon segítettem semmiben, sőt főzni is csak pár alkalommal tudtam, mert nem engedtek. Mégis hamar beletanultam. Igaz, mi egy műszakban dolgoztunk párommal, ő ugyanúgy részt vett mindenben, mint én.
2012. okt. 28. 11:15
 23/28 anonim ***** válasza:
39%

Valahogy több előttem szólóval együtt nekem is az a véleményem h kicsi szervezés kérdése az egész, pl magamnál én is hétvégente takarítok, és ez elég ahhoz h ne legyen mocsok mindenütt, felporszívózol pl szombaton, vasárnap letörlöd a bútorokat (na pl ezutóbbit én rühellem, gyakran feldobom a kefefejet a porszívóra azt leszívatom azt is)

Főzni ha úgyis alig vagytok otthon nem tom feltétlen kell e én valahol a közelben menüre ennék naponta, a mostani helyemen is pl ezt csinálom, szép kártyára van a kafetéria, munkaidőben kilépünk kajálni egy helyi étterembe, így friss változatos ebédem van.

Vacsorára meg tökéletesen megfelel valami egyszerűbb cucc, pl bundáskenyér, sonkás tojás, vagy spagetti pár napig, na az gyors és kiadós is. De ha utánaszámolsz még a mirelit kaják is ugyanott vannak árban mint ha te készítenéd el ugyanazt.

A levegőváltozásra meg nincs mit tenni, bele kell szokni, én egy otthonos szép környékre szívesen járnék haza, pl több város ami innen kb országnyi távolságra van jobban tetszett mint az ahol születésem óta élek.

2012. okt. 28. 11:27
 24/28 anonim ***** válasza:
26%
Nálunk édesanyám sosem takarított nemhogy naponta, még hétvégente se, volt, hogy csak havonta volt rá ideje, energiája, 160 nm-es házunk volt, igazából ezt egy hétvége alatt nem is lehetett volna kitakarítani, vagy ha meg helyiségenként meg, mire végig ér, kezdheti előről, pihenés meg 0. Kosz és mocsok mégsem volt nálunk soha, igazából nem is értem, hogy hogy lehet minden áldott nap vagy héten takarítani. Biztos, hogy én sem fogok erre rászokni. Ha kiborul valami, feltakarítom, de csak azért, mert más is úgy csinálja, nem fogom hetente felporszívózni a lakást meg letörölni a port a polcokon lévő 1435346 díszről. Ezzel egy csomó időt megspórolhatnál. Amúgy bele fogsz majd rázódni. A főzés az olyanoknak, akik nem tudnak kín szenvedés lehet. Főleg ha kedvetlen is vagy hozzá és csak azért főzöl, mert muszáj. Én minden nap 5 fogásos menüsort tudnék készíteni, mert imádok főzni, csak azért nem teszem, mert nem fogyna el. Nekem ez inkább a kikapcsolódás része napomnak, nem a "fárasztó házimunka". Én inkább azon gondolkodnék el a helyedben, hogy minek költöztél össze egy olyan emberrel akinek 0 ideje van rád. Segíteni nem segít, egész nap dolgozik, hazaér, gondolom hulla fáradt, max. egy kis egye-petye meg tedd elé a vacsorát, aztán alvás. Az ilyen nem társ. Meg fogsz bolondulni otthon egyedül, főleg így, hogy egész nap csak suvickolod a házatokat.
2012. okt. 28. 12:56
 25/28 anonim ***** válasza:

Tanuld meg beosztani az időd. Ird össze, hogy melyik nap mit csinálsz és a jövőben tartsd is magad hozzá. Igy az elején még nehéz főleg a költözés és a "semmit nem találok miatt". Egyébként költözéshez ez jó tipp. A dobozokra ird rá, hogy melyik helységbe való. Aztán oda pakoljátok le. Majd az egyik hétvégén vágd rendbe a hálót, a következőn a konyhát és igy tovább. A legfontosabb dolgokat szerezd be minnél előbb a többi apránként rá ér.

Heti idő beosztáshoz egy tipp.

Vasárnap, főzz kiadósan, hogy hétfőig de ha teheted keddig is kihúzzátok vele. Max kiegészited egz rántottával vagy egy bundás kenyérrel. Igy hétfőn és kedden már nem is kell főznöd. Szerdán készints valami egyszerű tészta félét. (max 1 óra alatt készen van).

Csütörtökön rendeljetek vmit. Vagy melegszenya, hod-dog.

Pénteken meg próbálj úgy főzni, hogy szombaton ne kelljen. (vagy max 1 órába teljen)

Igy több időd marad szombaton a "nagyobb" takaritásra és vagy a párodra.

Ha ketten vagytok túl nagy rumli nem lehet és mosogatni való sem. A tanácsom, főzésközben mosogass el rögtön egyébként meg minden este. Ha nem vagytok otthon egésznap nem lehet sok mosogatni való max egy kávés csésze, 1-2 pohár vagy a vacsi utáni 1-2 tányér. ez nem tarthat sokáig. Heti kétszer dobáld be a mosogépbe a szennyest. És ah már mondták nem történik semmi, ha a száritóról öltöztök. Minden 2. vagy 3.nap ha felporszivózol. Felmosol sztem elég. Sepregetni meg a konyhában estéként kb 2 perc. A párod is bevonhatod kissebb feladatokba.

De sztem, ha 8-9ig dolgozik a napi rutint te 20-30 perc alatt elvégzed és felesleges lenne rá várni. Persze ezzel nem azt mondom, hogy ne segitsen. De jobb az ha mire haza ér közös vacsi, pancsi és összebújás mint ha még akkor kellene neki látni mindennek. Hétvégente persze amikor otthon van közösen csináljatok mindent. 2en hamarabb végeztek és több időtök jut egymásra.

Amig tart a költözés, azt tanácsolom azokon a napokon amikor nem kell főzni 1 v másfél órát szánj rá, hogy kipakolászol. Igy hamarabb végzel vele. Aztán már csak a napi rutin lesz. Amit majd meglátod hamar beleszoksz és észre sem veszed. Szeretni nem feltétlenül fogod, de befogod látni, hogy nyugodtabban fogsz lefeküdni egy tiszta, rendes lakásba és jobban is fogod lrezni magad mintha putri lenne.

20/L 2 éves rutinnal ;)

2012. okt. 28. 13:15
 26/28 anonim ***** válasza:

Nekem sincs mindig időm főzni. De van egy trükköm, amivel mindig másféle kaja van az asztalon. Ez heti egy fél napot vesz nekem igénybe. Megfőzök 4-5 féle kaját, 2-3 adagosakat,, mittom, pörkölt, tejszínes-szószos husik, ilyesmik, elteszem a fagyóba a készet adagonként, és ha hazajövünk melóból, fáradtan, akkor csak ki kell olvasztani a mikróban, addig meg megfő hozzá a rizs vagy a tészta. Ennyi.

Igaz, mi 12 órás műszakokban dolgozunk, 3 nap meló, 1 szabad, így rákényszerültünk arra, hogy kialakítsuk a minél kevesebb időt igénybevevő rendszerünket.

Ettől függetlenül mindig van itthon friss kenyér, amit én sütök, van időm foglalkozni a macskával, van időm rajzolni, takarítani, általában rend van itthon, pedig egy kisállat és egy kisgyerek mellett azért elég nagy kosz szokott lenni.

Szokj hozzá, gyerek mellett ez még rosszabb lesz. Párodat meg be lehet fogni kuktának krumplit pucolni, csirkecombot lebőrözni, mosogatni. Enyém is sokat dolgozik, mégis segít itthon.

2012. okt. 28. 13:36
 27/28 anonim ***** válasza:

Nem normális, hogy szenvedsz. Alkalmazd azt, amit minden jól működő kapcsolatban szoktak: beszélgess a másikkal!

Főzésre legyen az, hogy hétfőn te, szerdán ő főz. Pénteken egyetek máshol. Szombaton meg közösen főzzetek. Bevásárlást végezze ő, mert úgysem kell hosszasan cipekednie, ha a közelben van. Te meg vállald be a portalanítást, és gondolom nálatok elég heti egyszer porszívózni, hiszen se állat, se gyerek nincs. Mosogatást napi felosztásban végezzétek. Az ablakpucolás/függönymosás meg amúgy is kétemberes meló a legtöbb helyen, azt együtt csináljátok meg.

2012. okt. 28. 16:57
 28/28 anonim ***** válasza:
Én azt nem értem,mekkora lakásban élek ti ,hogy egész délután takarítani kell minden egyes nap? Én hétközben csak elmosogatok,főzni szoktunk esténként (nem minden nap,dehát az max 1 óra alatt meg van -engem az kikapcsol,nagyon szeretem-) . Ti minden nap fényesre sikáljátok a 400 nm es lakásotok,vagy hogyan megy el minden nap a takarítással ?:D én 90 négyzetmétert hétvégente (porszivo,felmosás,fürdőben kádat kisikálom ,,mosok,teregetek,főzök) max 2 óra alatt megcsinálom és nem hinném,hogy szuperképességeim vannak . És redva sincs a lakásban.Mondjuk nem kapunk infarktust ha 2 póló a földön marad másnapig a hálószobában,vagy 1 pohár a mosogatóban..
2012. dec. 7. 21:13
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!