Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Egy (4 éves) gyereknek mikor...

Egy (4 éves) gyereknek mikor kellene tudnia, hogy a külön élő szülők nem a normális eset?

Figyelt kérdés
Minap kérdeztem egy 4 éves unokahugom, szerinte minden gyereknek külön laknak a szülei (1 éves volt, mikor szétköltöztek), olyan nincs is, hogy együtt élnek. Mennyi idősen kéne elmagyarázni neki majd a normális esete, vagy elég ha ő kérdez rá, mert mondjuk majd átmegy egyszer elsős korában egy osztálytársához, és meglepődik... (természetesen a szülei beszélgetnének vele)
2012. okt. 26. 17:02
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Egyrészt szerintem neked emiatt nem kell aggódnod.

Másrészt, eddig is nőttek fel úgy elvált szülők gyermekei, hogy nem magyarázták el nekik ezt, mégis mind tisztában vannak vele.

Harmadrészt, ez normális. Nem szabad nem normálisnak bélyegezni egy családot. Nekem csak anyukám volt, és nem éreztem nem normálisnak. Inkább úgy kellene mondani, hogy az az IDEÁLIS, ha együtt maradnak a szülők.

Megkérdezhetem, hogy ez hogy jutott eszedbe? A kislány kérdezősködött?

2012. okt. 26. 17:34
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Az együtt élő szülők is normális, meg a külön élő szülők is normális. A nem normális az az "apuka veri anyukát" vagy az "anyuka zsarolja apukát" és hasonló családok... azt viszont egy ember legkorábban kamaszkorban (de van aki sose) fogja fel, hogy a dolgok nem feketék és fehérek, sokféle ember, élethelyzet, megoldás létezik, nem normálisnak viszont csak azt tarthatjuk, ami valakinek szenvedést okoz, a többi teljesen normális.
2012. okt. 26. 17:44
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

nem szabad, hogy nem normálisnak érezze magát azért, mert nincsenek együtt a szülei.

nekem is elég korán szétmentek az őseim, egyáltalán nem zavart, mert így szoktam meg. szerető családban nevelkedtem, volt mamám, papám, anyum. néha sokkal jobb így, mert nyugi volt, jó példát láttam, és egyáltalán nem hiányzott az apám. mi több, gyakran örülök neki, hogy nem vett részt a nevelésemben.

ha már érdekli a dolog, akkor el lehet neki mesélni, hogy anyu és apu nem jöttek ki jól egymással, ezért külön élnek, de ez nem baj, mert a családja szereti őt, és számíthat rájuk.

apuka rendesen törődik a kislánnyal? van láthatás, állatkert, kirándulás, fagyizás?

2012. okt. 26. 17:51
 4/10 anonim ***** válasza:
A kislánynak ez a normális. Attól persze még azt tudnia kell, hogy vannak más felépítésű családok is.
2012. okt. 26. 18:13
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Rengetegféle családmodell létezik, és mindenkinek az a normális, amit ismer. Én a 4 éves kislányomnak annakidején elmagyaráztam, hogy vannak gyerekek, akiknek különmentek a szülei, vannak, akiknek együtt élnek, van, akinek van testvére, van, akinek nincs.

Én konkrét példákat hoztam az ismerősi körből, és megértette.

2012. okt. 26. 18:50
 6/10 anonim ***** válasza:
Az én lányom is négy éves, ő is egy éves volt amikor az édesapja elköltözött. Ő most ott tart, hogy van anya, apa meg tesó, de hogy ki kivel lakik, az még nem foglalkoztatja. Egyébként a külön élő szülők is lehetnek normálisak, ha érted mire gondolok.
2012. okt. 26. 18:51
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Semmikor. Nem nem normális eset, hanem más eset.

Semmiféleképpen nem kell azt higgye, hogy a ti családotok negatívan más, mint a többi. Mindenki másképp csinálja.

Ettől ő még lehet boldog. Arról beszélhetsz neki , hogy van akinek kutyája, macskája van, akinek nincs anyukája stb. stb. De mind normális, csak más. Egyébként ráfog jönni, hogy egy család elvileg anya apa gyerek|ek. De ha normálisan van nevelve, ez nem fog neki gondot okozni, hogy a tietek nem ilyen felállás.

2012. okt. 26. 20:13
 8/10 anonim ***** válasza:
Lassan már az együtt élő család a nem normális...
2012. okt. 27. 15:19
 9/10 A kérdező kommentje:

Elmentek azirányba a válaszok, hogy a normális szavon lovagol mindenki. Akkor azt mondanám, hagyományos. Mert ugye nem megsérteni szerettem volna senkit, hogy ne lenne normális, hanem a normális szó hagyományos, átlagos, megszokott jelentését vettem alapul.

Azért kérdeztem, meg ha azt mondja a gyereknek egy másik gyerek, hogy neki együtt élnek, akkor azt mondja, olyan nincs is, illetve nem érti hogy lehet.

2012. okt. 31. 13:45
 10/10 anonim ***** válasza:
Kérdező, ez nem szavakon lovagolás, a különbség annyi, hogy a "normális" kontra "nem normális" az értékítélet, minősítés, amíg a "megszokott" "szokatlan" "gyakoribb" "ritkább" (stb) szavak meg nem azok. Az egy másik dolog, hogy lövésem sincs, melyik a gyakoribb vagy a ritkább, lévén a házasságok ÁTLAGOS tartama rövidebb, mint a gyerek felnőtt korát jelentő 18 év (16 körül van). Szóval ma olyan 50%/50% lehet sacckb akit a szülei mindvégig közösen nevelnek, és akinek a szülei a terhesség, szülés, gyereknevelés folyamatában valamikor különválnak.
2012. okt. 31. 16:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!