Mit tennél ha egy ilyen kéréssel találnád szemben magad!?
A minap volt szerencsém úgy 10 év elteltével ismét azon városban járni, ahol a dédszüleim éltek és ahova megannyi gyerekkori nyári emlék fűz. Tettem egy kitérőt a régi házuk felé, csak zakatolt a szívem, nem tudom leírni azt az érzést.
A jelenleg ott élő család éppen az udvaron dolgozott, egy pillanatig megfordult a fejemben, hogy szóba elegyedek velük és bekéredzkedek legalább az udvarba, hagy járjam körbe a házat és hagy nosztalgiázzak egy kicsit. Természetesen megértem, hogy idegent nem szívesen enged be senki a házába, így ennyivel is bőven megelégedtem volna. Szívesen beszélgettem volna csak egy kicsit a ház múltjáról, arról hogy milyen itt az életük. Kívülről sajnos teljesen benőtte a zöld, így kerítésen keresztül semmit nem látni.
Végülis elvetettem a gondolatot. Az új tulaj tartotta a kapcsolatot dédimékkel még pár évig a költözés után, ismeri a történetüket, így simán letudott volna csekkolni évszámokkal, miértekkel, nevekkel, igen sok mindennel, még sem akartam kellemetlen helyzetbe hozni őket azzal, hogy idegenként ilyen kéréssel állok eléjük.
Azóta is bennem van, hogy talán még is meg kellett volna próbálnom. A dédszüleim sajnos nagyon régóta nem élnek már, de az a hely most visszahozott egy kis "szeletet" a múltból. Jó lett volna közelebbről megélni.
A kérdésem szimplán közvélemény kutatás! Te beengednél így egy fiatal hölgyet a portádra? Szívesen leállnál beszélgetni vele? Mi lenne az első, ami beugrik?
Ha előre megbeszéljük, igen.
Hirtelenjében meg nem. Ez időigényes dolog is, még ha publikus állapotban is van a ház, talán alkalmatlan időpontban mész.
Beköszönni bemehetnél, vagy ha van elérhetőséged oda, akkor azon keresd meg őket.
Bocs, de senkit, semmilyen ürüggyel nem engedek be!
A mai világban ez talán érthető.
Udvarra talán, a házba nem hinném.
Persze az is kell hogy ne tűnj gyanúsnak - ha például hozzáértő szemmel méregeted, hogy mennyi fém van az udvaron vagy hol vannak a kertigépek/szerszámok, akkor gyorsan kitessékelnélek néhány kéretlen szó kíséretében - még akkor is ha kedvesnek és csinosnak tűnsz.
Persze a kapu ellenkező oldalairól vagy a kerítésen keresztül beszélgethetünk, annak csak a szabadidőnk szab határt.
Természetesen abszolút tisztában vagyok vele, hogy az ember nem szívesen enged idegent a házába és olyat valószínű pofám sem lenne soha kérni, hogy hagy nézzek körül odabent, mert az már abszolút magánszféra. Ha beinvitálnak persze repülnék. :) Gondoltam az udvar még talán reális kérés, de végül erről sem véletlenül mondtam le.
Egyébként a ház pont azért lett eladva, mert hatalmas, nagyon rossz állapotban volt, vizesedő, omladozó falakkal, rossz nyílászárókkal. Anno a jelenlegi tulaj bekopogtatott és azt mondta letesz x millió forintot azonnal, ha a házat hajlandóak neki eladni. Dédnagypapám sajnos az ajánlatra nem sokkal meg is halt, így 3-an maradtak a hatalmas házban, amellett döntöttek, hogy odaadják, könnyebb lesz ez így mindenkinek.
Gyönyörűen fel lett újítva, a jellegét megőrizve. Egy mostmár 110 éves ház úgy néz ki, mintha most építették volna, leesett az állam és őszintén NAGYON jó érzés volt látni, hogy nem hagyták tönkremenni, avagy bontották le az egészet, hanem kipofozták, helyreállították. Mosolygott a lelkem. :) Ha a mi családunk tulajdonában marad, valószínű ez a ház ott megy tönkre ahol van, nem lett volna keret ilyen mértékű felújításra.
Nagymamám testvére és a férje éltek együtt a dédimékkel. A férj felújítás után 2 évvel egyszer járt ott, a tulaj szívesen körbevezette és ő is nagyon boldog volt, hogy jó kezekbe került a házuk. Persze azért teljesen más olyas valakit beengedni a házba, akitől vettem anno és más olyat, aki csak egy jött ment magát rokonnak valló akárki. Kell a bizalom én ezt értem és tudom, hogy ti ennek a családnak a fejével nem tudtok gondolkodni, ezért irányult arra a kérdésem, hogy TI hogyan reagálnátok egy ilyen szituációban! :) Köszönöm az eddigi válaszokat, várom a továbbiakat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!