Nektek is "az jön le", hogy "nem szeretjük egymást a barátommal és nem bízunk egymásban"?
Barátnőm és a vőlegénye (21 és 24 évesek) jövő hónapban költöznek egy lakásba, aminek a több, mint felét a srác fizeti (szülei révén), a maradékra hitelt vesznek fel 10 évre. A srácnak kb. fél éve van rendes munkája, a barátnőmnek még 2 hónapja sincs (próbaidőn van), minimálbért keresnek.
Erről beszélgettünk vele és tesómmal. Tesóm rögtön mondta, hogy milyen jó nekik, már ő is költözne a vőlegényével, csak a vőlegény nem akar hitelbe ugrani stb. stb.
Az én álláspontom az volt, hogy így én sem mernék hitelbe ugrani. Plusz nem is érezném magam túl jól egy olyan lakásban, aminek több, mint a fele a barátomé, ahol minden bútort a ő vett, és én csak az edényeket hoztam. A barátom is azt mondja, hogy akkor jöhet az összeköltözés, ha a bútorokat közösen meg tudjuk venni és a lakást csak egyikünk fizeti ki (a másiknak legyen megtakarítása ha véletlen beütne a krach, és egyikünknek se kelljen majd hazaköltözni x év múlva). Ő másfél év múlva vesz lakást (akkor végzek a sulival, addig takarékoskodás miatt lakik otthon), nekem pedig már most megvan egy kisebb lakás ára, ami még kamatozik a következő másfél évben, így a bútorozás is meg lesz oldva. Természetesen ez a "másiknak legyen komolyabb megtakarítása" csak az első pár évben lenne "érvényes" , de ha lehetőségünk lesz rá, akkor külön is szeretnénk majd spórolni. Tudom, hogy túl óvatosak vagyunk, de ő is és én is láttunk már nem egy csúnya szétköltözést, válást, majd az ezeket követő pereket. Mi ezt nem szeretnénk, így idővel kialakult bennünk ez a "biztonsági terv". Ettől függetlenül szeretjük, tiszteljük egymást, bízunk egymásban és nem akarunk szakítani, elég sokat tettünk ezért a kapcsolatért. (25 éves.)
Szóval ezt így felvázoltam tesómnak meg barátnőmnek, és egyből azzal kezdtek bombázni, hogy nem is szeretjük egymást, nem tervezünk hosszú távra, nem bízunk egymásban , és csak úgy "poénból" (!?) vagyunk együtt.
Ez nekem kicsit rosszul esett, hogy kb. 3 perces beszélgetésből ez jött le nekik, mikor az elmúlt 5 évben azt hajtogatták, hogy milyen jó kapcsolatom van...
Persze nem fog ettől megváltozni semmi, csak érdekelne, hogy másnak is az jön-e le, hogy nem szeretjük egymást a barátommal, csak mert ha véletlenül valamiért mégis szétmennénk, akkor nem akarjuk, hogy akár egyikünknek is gondolkodni kelljen, hogy hogyan tovább!?
20l
20 évesen honnan van egy lakásra pénzed? (csak érdeklődöm)
Nekem nem az jön le. Ezt inkább csak a fejedhez vágta a barátnőd, nem tudott más sértő dolgot kitalálni.
Nekem nagyon furcsa lenne, hogy ott élek 8-10 évet egy lakásban aztán ha válás van, mehetek a híd alá...
Ezt a külön megtakarítást nem értem: tehát neki van a lakás, neked van megtakarítás. Ha munkanélküliség, betegség van akkor a te megtakarításod élitek fel de a lakás az övé marad. Vagy rosszul értem?
Mi lesz, ha te terhes leszel, otthon leszel a gyerekkel? Ezt a megtakarítást kell felélned?
Nem mondanám, hogy nem szeretitek egymást, de nekem furcsa ez a külön lakás gondolat. De ti tudjátok. Kicsit valóban azt érzem, hogy nem bíztok abban hogy hosszú távú lesz a kapcsolat :-( Bocs, te kérdezted hogy mi jön le.
ú 12 most megfogtál. Igazad lehet.
Akkor inkább kérdező te vedd a lakást.
A barátnőd most nagyon boldog azt hiszi, hogy álmai válnak valóra 21 évesen (és még hányan vannak így ezzel), de majd 5 év múlva már nem biztos, hogy ilyen szép lesz az élet. Szinte biztos vagyok benne, hogy ez a barátnőd lesz az ismerőseid között az egyik, aki majd egy kisgyerekkel az oldalán azon fog keseregni, hogy most hogyan tovább... Egyébként rendben van, hogy az önrész (egy része) már megvan nekik, de azért hitelt nem olyan egyszerű felvenni, főleg ilyen kevéske munkaviszonnyal.
Úgyhogy nem kell velük foglalkoznod, ne essen rosszul, ti csináljátok jól. Semmi köze a szerelemnek az anyagiakhoz. A legyen megtakarítás nagyon jó ötlet, mondjuk én a helyetekben ezt úgy oldanám meg, hogy ugyebár a te pénzed kamatozik még bőven addig. A már most meglévő kisebb lakás árából vennék egy lakást saját nevemre, kiadnám albérletbe (ez a későbbiekben plusz bevételi forrást jelenthet, vagy talán épp mehetne a bérleti díj a megtakarítás számlájára) A maradék pénzből pedig jöhet a közös lakás. Ahogy a szavaidból kivettem párodnak is van már megtakarítása. Szóval jó úton haladtok, ne foglalkozz a többiekkel, a barátnődnek még épp eleget fog fájni a feje a hitel miatt.
A legtisztább, ha mindketten vesztek magatoknak lakást, nem is költöztök össze, mert mi van, ha beüt a ménkű. Így válás esetén mindenki marad a sajátjában, nincs huza-vona, nem kell a híd alá menni senkinek.
Más kérdés, hogy egy házasság alapja az a bizalom, amikor egymás kezébe teszitek az életeteket, fenntartások, kétségek, feltételek nélkül. Mindennél jobban imádtam az érzést, hogy bíztam és bízhattam, valamint hogy egyikünk fejében sem fordult meg a gondolat, hogy na de mi van, ha... Nem bántam meg annak ellenére, hogy válás lett a vége.
9:14-es vagyok
Ugyanazt mondtam el szinte és ugyanazt is gondolom, mint a 12-es válaszoló. Aggasztó az a helyzet, ha pasié marad a lakás, miután a te pénzed elment bútorokra, váratlan kiadásokra, stb. És igenis gondolni kell arra, h mi lenne szakítás esetén, mert az ilyet sose tudni előre és rossz koppanni a végén. Még több éves házasságok is mennek tönkre, ahol már gyerek is van, nemhogy kapcsolatok. szerintem csak akkor vegyetek lakást, ha neked is lesz benne tulajdonjogod. Volt itt egy naiv válaszoló aki, kikérte magának. Ha ő így jól érzi magát és biztonságban, akkor csinálja, de nem követendő példa. A butaság sosem az.
Nekem furcsa kicsit, hogy ennyire az anyagiak foglalkoztatnak és még együtt sem éltek. De ez nem feltétlen rossz.
Csak szerintem rosszul tervezel. ne a párod vegyen lakást, hanem te. Hiába van megtakarításod, de bizony előfordulhat, ahhoz hozzá kell nyúlni, és nehogy pont akkor ne legyen belőle semmi, amikor nem működik tovább a kapcsolat. A nővérem sajnos így járt. A férje vett lakást, az ő pénzéből rendezték be. Aztán valahogy mindig úgy hozta az élet, hogy ahhoz kellett nyúlni. Autó gond, gyerekekkel mikor otthon volt, aztán munkanélküliség... stb. Váláskor ment albérletbe a két gyerekkel. A ruháin kívül semmit nem vitt. 13 év után. Szóval a lakás szerintem mindenképp a tiéd legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!