Kinek van igaza? Legyen házassági szerződés vagy ne legyen?
Még a megismerkedésünk előtt vettem egy lakást nagymamám támogatásával és dolgozói kamatmentes hitelből. Mióta összeköltöztünk felezzük a rezsit, kivéve a hitelt mert azt már utalás előtt vonják a fizetésemből.
Jövő tavasszal szeretnénk összeházasodni, majd eladni a lakást és az árából venni egy újat. A hitelt közben én Fundamenta szerződéssel előtörlesztem.
A nagymamám szeretné ha írnánk szerződést a párom viszont ezt megalázónak érzi.
Szerintetek?
A nagymamádnak is van némi beleszólása, hiszen ő is adott bele pénzt, és azt az unokájának adta, vagyis csak és kizárólag Neked!
Szerintem ez nem olyasmi, amit ne lehetne szépen megbeszélni. A nagy romantikus elképzelések, mega holtomiglan-holtodiglan közt el szokta az ember felejteni, hogy a házasságnak a "szent" oldala mellett a történelem során mindig is volt egy szerződéses oldala is. Csak manapság a válások miatt rárakódott a szerződésírásra az a máz, hogy ezt csak azért kell, mert hogy majd úgyis válás a vége. Pedig ez számomra csak ugyanaz, ahogy a személyes okmányokat elintézi az ember hivatalosan, ha megváltozott a neve esküvő után.
Szerintem nem megalázó. Az a Te külön vagyonod.
Ha cikinek érzed, akkor hivatkozz a nagymamádra.
Reméljük nem lesz rá szükség a későbbiekben, mert boldog házasok lesztek életetek végéig, de ha mégis, akkor miért is feleznétek el?
Nyilván ez függ mástól is. Például, ha a párod 3szor annyit keres, mint Te, akkor lehet, hogy nem kellene vele foglalkozni.
Én annó örököltem egy lakást a nagymamámtól. 6millió ft lett belőle. Mivel a férjem sokkal jobban keresett akkoriban, mint én, így nyilván az új lakás megvásárlásakor az ő jövedelméből többet tudtunk gyűjteni, mint az enyémből, így 50-50%-ra vettük a közös lakásunkat...
Egyetértek az előzőkkel.
Ha úgyis együtt maradtok életetek végéig, akkor az csak egy cetli marad a fiókban.
Viszont ha válásra kerül a sor, sokan kifordulnak magukból, legalább tiszta sor lesz, hogy kinek mi jár és egy vitával kevesebb.
A te kérdésed a párod felé hogy mit érez ezen megalázónak?
A párod kérdése feléd - ami jellemzöen ezeknél a helyzeteknél elfelejtenek feltenni - hogy miután levonták a fizetésedböl a lovét te mégis miböl élsz éveken át?
Ha alacsony a fizetésed tudjuk a választ: a párodéból, ezen érdemes lenne elgondolkodnod. Ha elegendöen magas a fizetésed ahhoz hogy ne a párodét emészd fel minden hónapban akkor szerződés, nem találhat benne kivetnivalót.
A fizetésemből egyedül is fent tudtam tartani a lakást mielőtt a párommal megismerkedtem volna. Emellett tudok félretenni is Fundamentába, szóval nem ő tart el.
Amikor megismerkedtünk már megvolt a lakás majdnem fél éve, ezután 1,5 évvel költöztünk össze. Addig természetesen semmit nem fizetett a rezsibe.
1952. évi IV. törvény a házasságról, a családról és a gyámságról
...
28. § (1) A házastárs különvagyonához tartozik:
a) a házasságkötéskor megvolt vagyontárgy,
b) a házasság fennállása alatt öröklés jogcímén szerzett vagy ajándékba kapott vagyontárgy,
c) a személyes használatra szolgáló és szokásos mértékű, illetőleg mennyiségű vagyontárgy,
d) a különvagyon értékén szerzett vagyontárgy.
(2) Az a különvagyonhoz tartozó tárgy, amely a mindennapi közös életvitelt szolgáló, valamint a szokásos mértékű berendezési és felszerelési tárgy helyébe lép, tizenötévi házassági együttélés után közös vagyonná válik.
Külön házassági szerződés nélkül is a különvagyonod a házasság előtt szerzett ingatlan. Igazából arra kéne házassági szerződés (több is lehet házasság alatt is), ha az ennek árából vásárolt új közös ingatlanba nagyságrendileg eltérő pénzzel szálltok be, hogy ekkor a tulajdonjog arány is eltérő legyen, a hitel törlesztőrészletek fizetésének tulajdonarányos fizetésére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!