3 éves koromban láttam apámat utoljára. Ha én öröklök utána, hogyan tudom meg?
A gyerektartás ettől teljesen független, édesanyád (vagy rólad gondoskodó gyám) tehet ez ügyben. A törvényesen is jogos örökség viszont jár, éppúgy, mint azoknak, akik tartják apjukkal a kapcsolatot. Csak akkor jár kevesebb örökség, ha édesapád végrendeletben kizárt, viszont ilyenkor is van valami minimális köteles rész, azt hiszem a törvényesen járó örökség fele.
Amint írtam, az egyetlen rizikó, ha fogalmad sincs, hogyan élt, és felkutatod, ezzel tudomást szereznek rólad, közben meg semmije sem volt és az önkormányzat temettette el, mert nekem legalábbis azt mondták, hogy akkor az örökösök között oszlik el a temetés költsége.
Apu ugyanígy nőtt fel, pár hós korában elhagyta az apja, sohasem fizetett utána semmit, és nem is kereste. Amikor elkezdtünk kutatni utána, nem hivatalosan, kiderült, hogy már 29 éve meghalt! (Mivel a halála szerint illetékes önkormányzat vagy az utolsó lakhely szerinti önkormányzatnál volt kifüggesztve, ami tőlünk egy fél ország.) Mivel a neve nagyon általános, önmagában apu szül. anyakönyvi kivonata nem elég, hogyha leutazom a fél országot, hogy így személyesen több infót megtudhassak arról, mije volt, hogy oszlott el az örökség. (Értelemszerűen ha voltak testvérei apunak, a testvérek között egyenlő arányban.) Ilyenkor egy ügyvédet kell(ene) megbíznom, aki foglalkozik vele, hogy felkutatja, van-e örökség, és az utánajárás költségeit kifizetnem, ha van, ha nincs örökség. Mert ugye az is lehet, hogy valakivel együtt élt, és a másik nevén van a lakás, annak pl. lánykori tulajdona... Jó lenne mérlegelni, megéri-e a befektetést, sok utazás (i költséget), de a személyes jogokra hivatkozással csak személyesen adnak infót, amihez nem elég a kezemben lévő apu szül. anyakönyvi kivonata, tehát lehet, hogy feleslegesen utaztam... szóval rizikó. Azt kívánom, hogy nem kerülj ebbe a helyzetbe! Ha nem messze él tőled, keresd fel, vagy valahogy tudakolj róla, milyen anyagi helyzetben él, hogy ne így járj!
Még valami: amikor elkezdtem foglalkozni vele, úgy néztek rám, mintha mit képzelek én, eddig nem foglalkoztam vele, most meg tartom a markom... Pedig mindenkinek van egy apja, mindenkinek ugyanannyi nagyapja van, ahonnan jár valami, és amiért ők úgy döntöttek, hogy nem foglalkoznak a leszármazottal, attól még nem örökölsz HELYETTE mástól! Szóval lelkileg is készülj fel.
Remélem, segítettem.
19.00-ás
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!