Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Szerintetek jó lenne, ha...

Szerintetek jó lenne, ha itthon is kötelező lenne az apának is gyes-re mennie? Jó hatással lenne ez a kapcsolatokra, házasságokra?

Figyelt kérdés

Mondjuk a gyerek 1,5 éves korától a bölcsőde/óvoda-kezdésig.

Mi a véleményetek erről?

2012. okt. 8. 16:44
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
94%
Én is jó dolognak tartom, hogy az apuka is maradjon otthon a gyerekkel, de kötelezővé nem tenném. Bár aztán a fene tudja, lehet, hogy a nők munkavállalásának jót tenne ez, mert akkor nem értékelnék annyira felül a férfi munkaerőt. Hamarosan jön nálunk a baba, és tervezem, hogy párom is fél évig otthon maradjon vele. Egyrészt azért, hogy én könnyebben vissza mehessek dolgozni, másrészt mivel én is szívesen leszek otthon a babával, ezért nyilván ő is, és miért venném el tőle ezt a lehetőséget? Igenis, vannak olyan férfiak, akik képesek ugyanúgy ellátni a gyermeket és a háztartást, mint egy nő. Nyilván vannak olyanok, akik nem. De ilyen mindkét nemnél előfordulhat.
2012. okt. 9. 08:28
 22/25 anonim ***** válasza:
16%

Á, nem.

Ha ezt bevezetik, akkor párommal éhen halunk, mert míg ő majd 300 ezret keres, én örülök, ha a minimálbért megkapom majd...

2012. okt. 9. 12:27
 23/25 anonim ***** válasza:
94%

Amiket sokan ellenérvként hoznak fel, az valójában mellette érv. Nézzük, mi a mai helyzet: nő dolgozni akar, de vagy fel se veszik, vagy alig léptetik elő, mert végig ott lebeg a lehetőség, hogy bármikor elhúzhat akár 2-szer, 3-szor 6 évre is. Emiatt a férfi többet fog keresni, emiatt konzerválódik ez a helyzet, és már azért se akarják majd, hogy ő menjen gyesre, mert hát "ő a családfenntartó".

Nézzük, mi lenne, ha 1-1 vagy másfél-másfél évet töltene otthon mindkét szülő: a nők nem kerülnének hátrányba munkavállaláskor, csak a szakmai hozzáértés számítana, a munkaadónak nem kellene azzal számolnia, hogy 3 évre tűnik el az alkalmazott, csak 1-re vagy 1,5-re. A keresetek kiegyenlítettebbek lennének, emiatt kevésbé vágná földhöz a családot egy esetleges munkanélküliség, és a nők sem lennének kiszolgáltatottak anyagilag (talán csökkenne a családon belüli erőszak is).

Régen egyébként a kötelező katonaság valamennyire ellensúlyozta a nők munkavállalási hátrányát, mert a férfiaknál is megvolt ez a kiesés, de most nagyon kiegyenlítetlen.

Én nem szoktam az efféle "affirmative action" híve lenni, de itt tényleg csak azzal lehet változást elérni, ha kötelezővé teszik. Választható lehetőségként jelenleg is megvan, ezért nincs semmi hatása: a nők továbbra is hátrányban vannak a munakerőpiacon, olyan nőket se vesznek fel dolgozni, aki nem is akar gyereket vagy aki eleve megmondja, hogy csak egy évet lesz otthon, mert ugyanezt simán behazudják azok is, akik azt tervezik, hogy gyors ütemben szülnek hármat aztán otthon maradnak főállásúnak.

2012. okt. 9. 18:53
 24/25 anonim ***** válasza:
50%

Gonosz hozzá szólás csak innen kiindulva.

Az anya nem mondatná váláskor, hogy ő nevelte csak a 2-3. éves gyereket, míg a férfi nem mert dolgozott.

Akinek nem inge ne vegye magára.

2012. okt. 9. 19:08
 25/25 anonim ***** válasza:
Szerintem jó ötlet, mondjuk kötelezővé nem tenném, de azt jó ötletnek tartom, hogy az anya és az apa is kapjon 1,5-1,5 év fizetett otthontartózkodást, és ha 3 évig akarják, hogy a gyerek otthon legyen, akkor mindkét szülőnek otthon kelljen maradnia. Persze ha úgy döntenek, hogy az anya vagy az apa marad 3 évig, akkor legyen, de csak 1,5 évig kapnak pénzt. Szerintem így logikus és élhető lenne.
2012. okt. 17. 20:37
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!