A férfinak kötelessége eltartani a nőt, ha a nő nem dolgozik?
Mielőtt megszólnátok nem akarom magam eltartatni,és férjnél sem vagyok!:)
Csak érdekel mert halottam már ilyenről. Főleg (ne nevess ki) filmekben,hogy válás után a férjnek asszonytartást kell fizetni.
De ha együtt is vannak és nem dolgozik a nő a férfinak állnia kell a kiadásait?
Nem.A férfinek nem KELL állnia semmit.
A szorgalmas, független és a lusta, függő helyzetben létezni tudó találkozása csak bonyodalmat szül.
Ideális esetben mindenki hozzájárul a közös költségvetéshez.
Átmeneti helyzetben: párhónapos munkanélküliség, gyes, betegség időszaka alatt természetes a helyzet. De nem évekig, hosszú hónapokig!
A magyar jog - szerencsére - nem ismer asszonytartást, a rokontartás általános szabályai vonatkoznak a házastársra vagy volt házastársra is. Dióhéjban valami olyasmi, hogy valaki akkor kötelezhető a rokona tartására, ha egyfelől a rokon nem önhibából vagy neki felróható okból került nehéz helyzetbe, másfelől meg az eltartó saját létfenntartását nem veszélyezteti a dolog.
Tehát mondjuk egy (volt) feleség akkor kérhet ilyesmit, ha önhibáján kívül munkaképtelen (mondjuk rokkant, krónikus beteg, ilyesmi), munkaképes ember számára tartást nem nagyon fognak megítélni.
Én magam úgy vagyok vele, hogy természetesen eltartom a párom - ahogy valszeg ő is eltartana engem - nehézség, probléma, különös ok esetén. De egyikünknek sem pálya, hogy hosszú távon a másikon akarjon élősködni.
Úgyhogy a kérdésedre a válasz: nem, egy munkaképes felnőtt embernek nem kötelessége eltartani egy másik munkaképes felnőtt embert, akárkije is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!