Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » A férfinak kötelessége eltarta...

A férfinak kötelessége eltartani a nőt, ha a nő nem dolgozik?

Figyelt kérdés

Mielőtt megszólnátok nem akarom magam eltartatni,és férjnél sem vagyok!:)

Csak érdekel mert halottam már ilyenről. Főleg (ne nevess ki) filmekben,hogy válás után a férjnek asszonytartást kell fizetni.

De ha együtt is vannak és nem dolgozik a nő a férfinak állnia kell a kiadásait?

2012. szept. 28. 12:40
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
57%
Igen ilyen esetben járna, de erről szerződésnek is kell lennie. Mert ha szemét a férj azt is mondhatja, hogy nem akart dolgozni.
2012. szept. 28. 13:34
 12/20 anonim ***** válasza:
86%

Nem.A férfinek nem KELL állnia semmit.

A szorgalmas, független és a lusta, függő helyzetben létezni tudó találkozása csak bonyodalmat szül.

Ideális esetben mindenki hozzájárul a közös költségvetéshez.

Átmeneti helyzetben: párhónapos munkanélküliség, gyes, betegség időszaka alatt természetes a helyzet. De nem évekig, hosszú hónapokig!

2012. szept. 28. 13:35
 13/20 anonim ***** válasza:
86%
Szerintem ebben a helyzetben sem lenne jogos az asszonytartás, hiszen a nő maga dönt arról, hogy hozzámegy és gyereket szül annak a fickónak, akinek gyökeresen mások az elvei, mint neki.
2012. szept. 28. 14:25
 14/20 anonim ***** válasza:
91%

A magyar jog - szerencsére - nem ismer asszonytartást, a rokontartás általános szabályai vonatkoznak a házastársra vagy volt házastársra is. Dióhéjban valami olyasmi, hogy valaki akkor kötelezhető a rokona tartására, ha egyfelől a rokon nem önhibából vagy neki felróható okból került nehéz helyzetbe, másfelől meg az eltartó saját létfenntartását nem veszélyezteti a dolog.

Tehát mondjuk egy (volt) feleség akkor kérhet ilyesmit, ha önhibáján kívül munkaképtelen (mondjuk rokkant, krónikus beteg, ilyesmi), munkaképes ember számára tartást nem nagyon fognak megítélni.

Én magam úgy vagyok vele, hogy természetesen eltartom a párom - ahogy valszeg ő is eltartana engem - nehézség, probléma, különös ok esetén. De egyikünknek sem pálya, hogy hosszú távon a másikon akarjon élősködni.

Úgyhogy a kérdésedre a válasz: nem, egy munkaképes felnőtt embernek nem kötelessége eltartani egy másik munkaképes felnőtt embert, akárkije is.

2012. szept. 28. 14:46
 15/20 anonim ***** válasza:
57%
"De ha együtt is vannak és nem dolgozik a nő a férfinak állnia kell a kiadásait?" Ez így milyen kérdés? Ha ilyen felmerül egy kapcsolatba, ha nem dolgozik a nő, akkor haljon éhen, ez max szex kapcsi lehet. Minden érzelem, közös tervek nélkül.
2012. szept. 28. 15:05
 16/20 anonim ***** válasza:
89%
Egyébként jót röhögtem az imént, egy jogi fórumon egy nagykorú lány az iránt érdeklődött, hogy hogyan tudna a rokkantnyugdíjas anyjának tartásdíjat megítéltetni az (elvált) apja részéről, oszt felvilágosították a jogászok, hogy a szülő tartása elsődlegesen a nagykorú gyermek kötelessége jogilag is, szóval számítson rá, hogy a bíróság első érdeklődése arra fog irányulni, hogy ő miért nem támogatja... és hát elsődlegesen ha valakit, akkor őt fogják kötelezni tartás fizetésére...
2012. szept. 28. 15:33
 17/20 anonim ***** válasza:
76%
Attól függ. Ha munkanélküli lesz a nő, gyereket nevel, stb. akkor azért igen. De ha a nő azért nem dolgozik, mert nem akar, és semmilyen állás nem felel meg neki, akkor nem.
2012. szept. 28. 19:43
 18/20 anonim ***** válasza:
100%
A "gyereket nevel"-nél is megfontolandó. Ismerősöm rokonáéknál történt meg, hogy a fiatalok összeházasodtak, a nő szült két gyereket, aztán kijelentette, hogy ő mostantól ANYA, és neki jár, hogy otthon lehessen, mert ő gyereket nevel. A srácok már tíz év körüliek, az apjuk alig látja őket, mert napi 12 órát dolgozik, hogy ezt finanszírozni tudja, a nő meg ül otthon. (Egyetemistaként házasodtak, gyerek előtt se dolgozott.)
2012. szept. 28. 23:53
 19/20 anonim ***** válasza:
100%
Utolsó, hát ha ez a férfinak elfogadható és tűri, akkor az ő dolguk, más nem fog tudni segíteni rajta. Nekem mondjuk az anyám gimnazista koromban otthon dekkolt és HTB-skedett, ergo én megtapasztaltam, és így "oltva vagyok" a HTB nők ellen... gyerek 3 éves koráig OK, munkanélküliség kapcsán átmeneti időszakig OK, családi probléma ideje alatt OK, általánosságban kijelenthető, hogy pont azon esetekben vagyok hajlandó eltartani a nőt, amely esetekben ő is eltartana engem, ha úgy alakulna. De pusztán az, hogy a női nemhez tartozik, senkinél sem indok arra, hogy eltartsák.
2012. szept. 29. 02:36
 20/20 anonim ***** válasza:
100%
A gyereket nevelt addig értettem természetesen, amíg 3 éves lesz, nem 18:-).
2012. szept. 29. 08:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!