Jogos a névváltoztatási szándékom? Ti megváltoztatnátok ezért?
Nagy vonalakban: az apám alkoholista, és rengeteget bánt érzelmileg is, és fizikailag is. 21 éves lány vagyok. Undorodom tőle, nem tudok rá felnézni, egy utolsó rossz ember. Mióta élek, csak vedel, és semmi más nem fontos. Fürdeni se fürdik, annyira durva a helyzet. Nos, én már megelégeltem, hogy egy ilyen ember nevét kell viseljem, és szeretném megváltoztatni. Ti megváltoztatnátok ezért a vezetékneveteket? Ha nem, akkor miért nem?
Másik kérdésem, hogy egy semleges nevet szeretnék felvenni, ami nem volt még a családban. Azt engedélyezik? Pl.: Dely, Pokorny, stb.
A válaszokat köszi :)
Látom, még mindig terjed az összes hülye babona, a "csak rokonod nevét veheted fel", a "csak azonos kezdőbetűset vehetsz fel" és a "fel kell venned a férjed nevét" is. Ezek egyike se igaz. Bármilyen nevet felvehetsz, ami nem túl gyakori (pl. Szabó) vagy nem történelmi (pl. Széchenyi) vagy nem külföldi (pl. Jones), de ha ezek valamelyike volt a felmenőid közt, akkor felveheted ezeket is.
17-es "csak ha megházasodom, veszem fel nagyapám vezetéknevét, hogy ne kelljen kétszer papírokat cserélni" – pedig ez pontosan ezzel jár, először felveszed nagyapád nevét, utána a férjedét, vagy fordítva, de mindenképpen kétszer kell lecserélned mindent. A törvény arra ad lehetőséget, hogy a neved lecseréld a férjedére VAGY hozzátedd a férjedét, nem arra, hogy most tetszőleges nevet ingyen hozzátehetsz. Ha egy betűt is változtatsz, az már születési név megváltoztatása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!