Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Jogos a névváltoztatási...

Jogos a névváltoztatási szándékom? Ti megváltoztatnátok ezért?

Figyelt kérdés

Nagy vonalakban: az apám alkoholista, és rengeteget bánt érzelmileg is, és fizikailag is. 21 éves lány vagyok. Undorodom tőle, nem tudok rá felnézni, egy utolsó rossz ember. Mióta élek, csak vedel, és semmi más nem fontos. Fürdeni se fürdik, annyira durva a helyzet. Nos, én már megelégeltem, hogy egy ilyen ember nevét kell viseljem, és szeretném megváltoztatni. Ti megváltoztatnátok ezért a vezetékneveteket? Ha nem, akkor miért nem?

Másik kérdésem, hogy egy semleges nevet szeretnék felvenni, ami nem volt még a családban. Azt engedélyezik? Pl.: Dely, Pokorny, stb.

A válaszokat köszi :)

2012. szept. 25. 11:13
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
42%

Kedves Második!

Ne mondj már butaságokat! Egy szó nélkül megcsinálják a névváltoztatást, nem kell hozzá semmilyen indok, csak pénz!! (Tapasztalat...)

Kedves Kérdező!

Nem változtatnám meg a nevemet. Az én nagypapám szintén alkoholista volt. Gyűlöltem amikor hozzá hasonlított valaki mert én nem akartam egy ilyen emberre hasonlítani. Igaz, nem az ő nevét viselem. Apukám sem jobb semmivel. 5 éves voltam amikor elhagyott. Mégis az ő nevét viselem a mai napig. (Na jó, nem teljesen mert ő megváltoztatta, innen tudom hogy nem kell semmilyen indok hozzá) Kb 6 éve keresett meg amikor rájött hogy neki van egy lánya is. Megbocsátottam neki, és én is úgy vagyok vele mint ahogy valaki itt leírta. Hamarosan férjhez megyek, minek dobjak ki egy csomó pénzt névváltoztatásra?

Mellesleg én felszerettem volna venni azt a nevet amit apukám visel most. (A régi családnevünk) Hiszen az ő lánya vagyok. De ugye hamarosan férjhez megyek, így nincs értelme.

2012. szept. 25. 11:39
 12/22 anonim ***** válasza:
86%

Édesanyád nem akar változtatni? Hiszen neki is vannak szülei, vagy nincsenek? Oda nem tudtok költözni?

Ezt azért kérdezem, mert az én férjem is ilyen volt. Amikor már az életem sem volt biztonságban, elmentem az iskolába a gyerekeimért, a lányom akkor járta ki a 8. általánost, a fiam pedig 7-es volt és hazavittem őket a szülői házba.

Mindent a nulláról kellett kezdenem, de a nyugalmamat soha többet egyetlen egy férfiért fel nem áldoznám.

Nekem a gyermekeim jelentik az életet.

Én is majdnem későn döntöttem, de azt hittem, hogy a gyerekeknek a létfenntartásához szükségünk van két keresőre.

Ezért kérdezem még egyszer, nincs lehetőségetek külön költözni tőle? Beszélj anyukáddal, 21 éves vagy, jogod van nyugodt, emberi körülmények között élni.

2012. szept. 25. 11:52
 13/22 A kérdező kommentje:

Tudom, hogy sokba fog kerülni, de megér ennyit nekem. Még iskolába járok, mellette diák munkát végzek, így van rá félretéve.

Sajnos, hogy ne éljünk vele, nem tudjuk megoldani, mert nincs miből :( Ahhoz azért több kéne 30-40-50 ezer Ft-nál :( A mai helyzetben iszonyat nehéz bármit is lépni, már próbáltunk, de mindig ugyanott kötünk ki. Gyakorlatilag mindent megpróbáltunk, végigzongoráztuk a lehetőségeket, de a pénz hiánya mindig ugyan oda taszít. Az a szörnyű, hogy ezt a törvény hagyja. Tudom, hogy nem én vagyok az egyetlen gyerek, aki így nőtt fel, és nem édesanyám az egyetlen feleség, akinek mindezt át kellett élnie, hogy őt bántják, és a gyerekei is így nőnek fel, s ezek a gyerekek legtöbbször életük végéig lelki sérültek maradnak, érzékenyek, visszahúzódóak, önbizalom hiányosak, agorafóbiások, vagy más egyéb, és ez még jobban elkeserít, hogy mennyi ártatlan ember szenved ilyen emberektől. Ha lehetne egyetlen kívánságom, akkor az lenne, hogy az ilyen családok végre megtapasztalhassák, hogy milyen nyugalomban, szeretetben élni. Nekem már rég nem a lottó ötös, és a pénz a leghőbb vágyam, csupán a nyugalom, és hogy apám eltűnjön az életünkből. Ha az első lépésnek annak kell lennie, hogy nem viselem a nevét, már megnyugtat. Ennél még az is jobb lett volna, ha elhagyott volna, mikor kicsi voltam, mert legalább abban az illúzióban éltem volna, hogy van egy apám, akit lehet szeretni. Így csak szánalmat érzek iránta. Mert ugye jobb távolról szeretni valakit, mint közelről gyűlölni.

2012. szept. 25. 11:55
 14/22 Andizsuzsi ***** válasza:
92%
Kedves kérdező! Ha te úgy érzed, hogy ettől megkönnyebbülsz, akkor változtass nevet. Bár, mint az egyik előttem szóló írta, a név csak egy név. Ki kell tölteni a kérelem nyomtatványt, indoklást is kell írni rá, de nem várnak családregényt, elég, ha azt írod, hogy elhidegültél az apádtól, és nem szeretnéd az ő nevét viselni, le kell róni a 10.000 ft illetéket bélyeg formájában. Bármilyen nevet választhatsz, de történelmi nevet, magyartalanul képzettet, régies írásmódot nem engedélyeznek, csak indokolt esetben (pl. ha nagyszülőd, vagy egyéb felmenőd nevét szeretnéd), ezért az általad írt lehetőségeket valószínűleg Deli és Pokorni formában engedélyezik.
2012. szept. 25. 11:58
 15/22 A kérdező kommentje:
Szeretne változtatni, de a helyzet ott van, hogy közös lakás, kb. 8 milliót érhet. Mondjuk ha apámon múlt volna, akkor ez a lakás sem lenne már, mert csak az alkoholhoz ért, csekkek feladása már szerinte nem is létezik. Anyukám részéről csak a mamám él, de ő is kis panelben, és ott lakik nála anya lánytestvére a családjával, akik nem szeretnének onnan elköltözni. Más rokon nincs. Ugye ha el is válnak anyáék, lesz anyának 4 milliója. De abból még garzont se tud venni. Kölcsönt nem adnak úgy, már próbáltuk elintézni. Mondjuk ha adnának se tudnánk fizetni, 90ezer Ft-os keresetből lehetetlen lenne fizetni akár egy 2 milliós kölcsönt is. Szóval gyakorlatilag nincs hová mennünk. Meg nekem is van egy 5 éves kapcsolatom, ha végzek a sulival, szeretnék elhelyezkedni a majdani szakmámban, és a barátommal közös életet felépíteni, de anyukámat meg képtelen lennék apámmal egyedül hagyni, vagy pedig ha elválna anya, akkor anyát egyedül hagyni egy garzonban, kölcsönnel a vállán, amit nem tud egyedül fizetni, nem bírnám ilyen helyzetben hagyni. De ha anyának segítenék fizetni a kölcsönét, akkor nekem sose lenne külön életem. Imádom ezt az országot. Imádom az apámat.
2012. szept. 25. 12:05
 16/22 anonim ***** válasza:
100%

Én megváltoztatnám (illetve megváltoztattam volna)

Nem jár olyan sok macerával, egyáltalán nem komplikált ügy. (én a férjezett nevem változtattam meg)

Nemcsak olyan nevet választhatsz, ami a tiétek, választhatsz teljesen eltérő nevet is.

Az utánajárás sem kibírhatatlan.

A névváltoztatás költsége esetedben 10.000 forint, + az irataid cseréjének díja.

Ha rá tudsz szánni annyit és te lelkileg megkönnyebbülnél, változtasd meg a neved.

A magyarorszag.hu-n megtalálod a névváltoztatással kapcsolatos infókat ( [link] ) és azt is, hogy melyik irat kicserélése mennyibe kerül.

Mi egy 900 fő alatti faluban lakunk, de 2 embert is ismerek a falunkból, akik megváltoztatták a születéskori nevüket felnőtt korukban. A tiedtől sokkal kevésbé nyomós indokkal. Ők mindketten az édesanyjuk lánykori nevét vették fel.

Az egyik népszavazáson pont ott voltam amikor a számlálóbizottság egyik tagja megkérdezte a nemsokkal azelőtt nevet változtató akkor már 30-as férfitól, hogy jobb-e így neki, jobban érzi-e magát attól, hogy megváltoztatta a nevét. (a faluban szinte mindenki ismer mindenkit)

Csak annyit válaszolt, hogy "Sokkal"

Ne azzal foglalkozz, hogy ki mit mond a név változtatásoddal kapcsolatban, hanem azzal, hogy neked jobb lenne-e (van akit nem érdekel milyen nevet visel, van akinek fontos, hogy kinek a nevét viseli)

Ha te úgy érzed, hogy neked jobb lenne, megkönnyebbülnél, változtasd meg a neved.

2012. szept. 25. 12:09
 17/22 anonim ***** válasza:
65%

Kérdező, dettó ugyan ez a helyzetem, én is tervezem a névváltást, de csak ha megházasodom, veszem fel nagyapám vezetéknevét, hogy ne kelljen kétszer papírokat cserélni.

19L

2012. szept. 25. 12:53
 18/22 Srapnel ***** válasza:
100%
Ha változtatni akarsz, akkor mielőbb tedd meg, hogy minél kevesebb iraton, szerződésen szerepeljen a régi neved. Mert ha mondjuk egy földhivatali bejegyzésen még a régi neved van, az bizony okozhat problémát a későbbiekben. Vagy a diplomád más névre szól. Meg még sok ilyen példát lehet mondani.
2012. szept. 25. 13:05
 19/22 anonim ***** válasza:
29%

"Azt engedélyezik? Pl.: Dely, Pokorny, stb. "

Nem csak olyant vehetsz fel ami van/volt a családban, anyukád, nagyszüleid nevét.

2012. szept. 25. 16:05
 20/22 anonim ***** válasza:
29%

Szia,

Azt engedélyezik? Pl.: Dely, Pokorny, stb. "

Ezeket a neveket egész biztosan nem veheted, ha nem volt ilyen nevű a családodban.

Híres történelmi személyek neveit (pl.:Kossuth, Rákóczi) is csak akkor veheted fel, ha tudod bizonyítani, hogy volt ilyen nevű felmenőd.

+Én úgy tudom csak olyan nevet vehetsz fel, ami egyezik a vezetékneved kezdőbetűjével. Pl.: mostani neved Tóth, akkor lehetsz: Takács.

2012. szept. 25. 17:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!